Intervju: Predsjednik HSS-a BiH dr. Marko Tadić

Marko Tadić : Vrijeme je da Schilling pokaže svoju odlučnost

Foto: import
Marko Tadić : Vrijeme je da Schilling pokaže svoju odlučnost
29.06.2006.
u 19:02
Pogledaj originalni članak

HSS BiH inicirao je donošenje Deklaracije o Bosanskoj Posavini, koju je potpisalo nekoliko stotina Hrvata, Bošnjaka i Srba s tog područja. U Deklaraciji se navodi kako Dayton treba zamijeniti novim ustavom koji će BiH definirati kao jedinstvenu, cjelovitu, demokratsku i suverenu državu. Predsjednik HSS-a BiH dr. Marko Tadić za Večernjak navodi kako Bosanska Posavina treba tvoriti povijesnu, gospodarsku, zemljovidnu te upravnu i samoupravnu cjelinu i jedinstveno policijsko područje.

VL: Je li riječ o svojevrsnom odgovoru na najave raspisivanja referenduma u RS-u?
TADIĆ: Nipošto. Želimo pitati sve stanovnike Bosanske Posavine, dakako i sve one Posavljake koje su Srbi protjerali s njihovih ognjišta, kakvu Bosansku Posavinu žele i kakav položaj te regije žele u okviru BiH. “Referendumaše” iz RS-a pak nimalo ne zanima mišljenje Hrvata i Bošnjaka koji su protjerani s područja RS-a. Njih ne zanima mišljenje Hrvata iz Dervente, Bosanskog Broda, Bosanskog Šamca, Modriče i Doboja, ali nas zanima.

VL: Dakle nije riječ o raspisivanju referenduma za odcjepljenje Bosanske Posavine iz RS-a?
TADIĆ: Ne radi se ni o kakvom referendumu za otcjepljenje Bosanske Posavine od Republike Srpske, nego o posve drugačijem ustavnom definiranju Bosanske Posavine kao jedne od budućih regija-pokrajina Bosne i Hercegovine. Bosanska Posavina je i hrvatska i bošnjačka i srpska.

VL: Na koji način kanite provesti tu zamisao?
TADIĆ: Razgovorima u sklopu ustavnih promjena. To je jedini mogući način.

VL: Na koji način stati u kraj separatističkim težnjama srpskog političkog vodstva u BiH, prije svega predsjednika Vlade Milorada Dodika?
TADIĆ: Jednostavno. Odlučnim stavom međunarodne zajednice da je BiH suverena i međunarodno priznata država u svojim avnojevskim granicama koje se ne mogu jednostrano mijenjati i da ne dolazi u obzir nikakvo pripajanje RS Srbiji niti status RS ima bilo kakve veze sa budućim statusom Kosova. Potreban je i odlučan stav bošnjačkih i hrvatskih političara u BiH da neće dopustiti odcjepljenje RS-a. Visokog predstavnika treba odlučno upozoriti na njegove ovlasti i dužnosti. Vrijeme je da pokaže odlučnost, da pokaže da je on nazočan u Sarajevu. Gospodina pak Dodika očevidno je zahvatio poznati sindrom srpskih političara; vožda, ujedinitelja srpskih zemalja i spašavanja srpstva.

VL: Je li ova zemlja uopće sposobna funkcionirati bez OHR-a s obzirom na najavu gašenja te institucije?
TADIĆ: Ne treba biti previše mudar ni vidovit za neprijeporan zaključak da je ovoj državi još uvijek potrebit Visoki predstavnik i to sa svim bonskim ovlastima. U ovoj državi i povrh Visokog predstavnika malo, vrlo malo treba za nacionalno povampirenje. Samo pojedini nadobudni i nerealni domaći političari tvrde kako je funkcija Visokog predstavnika suvišna uvjeravajući domaću javnost kako bi baš oni bolje upravljali ovom državom kad ne bi bilo Visokog predstavnika.

VL: Kakva su očekivanja Koalicije Hrvatsko zajedništvo u kojoj se nalazi i HSS od predstojećih izbora?
TADIĆ: Posve je opravdano očekivati da će koalicija Hrvatsko zajedništvo poslije izbora biti najznačajniji politički čimbenik među Hrvatima u BiH. To apsolutno ne znači da podcjenjujem značaj i druge dvije koalicije hrvatskih političkih stranaka.

VL: Dakle očekujete sudjelovanje u vlasti nakon izbora?
TADIĆ: Svakako i to na svim izbornim razinama.

VL: Koliko je ta koalicija prirodna s obzirom da u njoj sudjeluju stranke s različitim viđenjem BiH. Primjerice Hrvatski demokršćani i HKDU zalažu se za tri federalne jedinice, dok se HSS tome protivi?
TADIĆ: Riječ je o prirodnoj koaliciji državotvornih stranaka političkog centra. Svih pet članica koalicije imaju istu viziju BiH. Kada Demokršćani i HKDU spominju mogućnost da BiH tvore tri federalne jedinice oni govore o jednoj od mogućnosti koju ne treba posve isključiti. Problem nastaje kada javnost pogrešno percipira taj prijedlog prevodeći tri federalne jedinice u tri entiteta odnosno govoreći o trećem-hrvatskom entitetu te izjednačavajući taj entitet s RS-om. To je posve pogrešno. Dok god postoji RS ne može biti govora o još dva entiteta, a srpski bi političari tako rado “darovali” Hrvatima treći entitet!

VL: Koliko je realna opasnost da Bošnjaci zahvaljujući brojčanoj nadmoći izaberu i hrvatskoga člana Predsjedništva BiH?
TADIĆ: Ne vjerujem u tu mogućnost jer će bošnjačkim političkim strankama trebati svaki glas za izbor bošnjačkog člana Predsjedništva. Hrvatski član Predsjedništva BiH bit će kandidat Hrvatskog zajedništva i izabrati će ga Hrvati.

VL: Jedan ste od zagovaratelja svojevrsne “pomirbe” između hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića i Hrvata iz BiH. Kada možemo vidjeti prve plodove novoga odnosa između Mesića i Hrvata u BiH?
TADIĆ: Ponajprije držim da ne postoji prijepor između predsjednika Mesića i Hrvata u BiH. Očevidno postoji prijepor između predsjednika Mesića i pojedinih hrvatskih političara u BiH koji su upleteni u kriminal i korupciju ili su pak bez ikakve vizije i koji su nerijetko zbog vlastitih interesa žrtvovali interese Hrvata u BiH.

VL: Možemo li onda i od predsjednika Mesića uskoro očekivati neki konkretni korak zauzimanja za bh. Hrvate?
TADIĆ: Gospodin Mesić se postojano i principijelno zalaže za Hrvate u BiH i siguran sam da možemo uvijek računati na njegovu potporu. Pa zar se predsjednik Mesić nije vrlo jasno odredio o predloženim promjenama Ustava BiH i usprotivio se pokušajima političke marginalizacije Hrvata u BiH.

Pogledajte na vecernji.hr