suđenje u beogradu

Matanić: USKOK je tražio da im predam Jocića, no nisam to htio

Foto: POOL/PIXSELL
Matanić: USKOK je tražio da im predam Jocića, no nisam to htio
12.10.2010.
u 12:14
Videovezom je na ekavici svjedočio Robert Matanić, pun hvale za sud u Beogradu.
Pogledaj originalni članak

– Tomislava Karamarka poznajem iz druge polovice 90-ih kada je bio glavni kadrovik u MUP-u. Kod njega sam došao po preporuci jednog njegova suradnika. Htjeli su me angažirati kao osobu koja se bavi borilačkim vještinama te kao zaljubljenika u oružje. No, to se nešto zakompliciralo pa nije došlo do suradnje, a ni ja se nisam htio staviti ni pod kakvu značku te biti na nečijoj plaći. Kada je postao šef UNS-a, često sam dolazio do njega u ured i imali smo dobre odnose. Već sam tada vidio kolika je njegova moć, jer mi je rješavao stručnu spremu da bih mogao ostati u MUP-u i to je radio telefonom. On je imao bitnu ulogu u ovom ubojstvu i još nekim zbivanjima prije tog ubojstva. On sve zna, a nikad se o tome nije izjasnio, pa ni o velikim propustima koji su u ovom slučaju učinjeni. A ja, pak, ne želim biti žrtveno janje ni za Karamarka ni za Perkovića bilo mlađeg bilo starijeg – kazao je danas Robert Matanić svjedočeći videovezom iz sudnice zagrebačkoga Županijskog suda u nastavku suđenja Sretenu Jociću i drugima u Beogradu.

Pričao o tajnim službama

Matanić je više od četiri sata iskazivao, na trenutke pokazujući vidljivu nervozu. Pričajući na ekavici, što inače ne radi tijekom suđenja u Zagrebu, u više je navrata ponovio da je radio za mnoge tajne službe u Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj, da mu se država Srbija više sviđa od Hrvatske, da su srbijanske tajne službe pet puta bolje od hrvatskih, da mu je sve montirano. Krivnju za ubojstvo svalio je na Milovanovića i Bojana Gudurića, kazavši da je Milovanović kupio skuter te da mu je na upit na čemu radi, na displeju mobitela napisao: “Na Pukiju”.

Dodao je i da Sretena Jocića ne poznaje, da je o njemu čitao samo u novinama te da je USKOK, kako tvrdi, tražio od njega da lažno tereti Jocića, a zauzvrat će dobiti status svjedoka pokajnika.

– Meni je moj bivši odvjetnik pokazao neki papir prema kojem sam ja navodno trebao biti ubijen po naredbi Jocića 29. listopada na Spačvi, kada sam se našao s Đurovićem. Odvjetnik mi je rekao da postoji svjedok u Beogradu te da trebam surađivati s USKOK-om i dati im Jocića, no ja nisam pristao – tvrdi Matanić.

Zajedno slali mail SOA-i

Potvrdio je da je s Mafalanijem nekoliko dana prije uhićenja slao mail SOA-i.

– On se bavio prijevarama i pranjem novca, a u Zagrebu su ga kamatarili Kasalo i Jandrek pa se htio osigurati da oni to više ne rade.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

VO
Vorosmart
22:54 12.10.2010.

Crni Marko,što uradi?Ili,ne uradi?

Avatar Rubirosa
Rubirosa
12:35 13.10.2010.

Lazes Markane.Na balkanu niko nemoze biti kriminalac a da neradi za bilo koju sluzbu ili za sve sluzbe,to je sve isto....kako kaze pesma od Tijane \"sve je isto samo njega nema.....\"

NE
nekavisipedro
15:53 13.10.2010.

\"Tomislava Karamarka poznajem iz druge polovice 90-ih kada je bio glavni kadrovik u MUP-u\" - nije rekao da je Crni Marko bio šef UNS-a. Malo mu je krivi demanti.