NOVI DETALJI NAPADA U ANKORI

Otkriven identitet napadača koji stoje iza napada u Turskoj? Ministar poručio: 'Patit će zbog toga što su učinili'

A general view of the entrance of the headquarters of Turkey's aviation company TUSAS in Ankara
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
23.10.2024.
u 20:51

PKK se nekoliko desetljeća bori protiv turskih vlasti, a terorističkom organizacijom proglasili su ga i Sjedinjene Države i Europska unija.

Napadači na tvornicu zrakoplova kod Ankare vrlo vjerojatno su pripadnici ilegalne Radničke partije Kurdistana (PKK), objavio je turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya u srijedu. Broj ubijenih u napadu na tvornicu TUSAS-a u Kahramankazanu kod turske prijestolnice narastao je na pet, a 13 je ozlijeđenih. Yerlikaya je ranije objavio je da su ubijena dvojica napadača. „Način na koji je ova akcija izvedena najvjerojatnije je povezan s PKK-om”, rekao je ministar koji je napad nazvao terorističkim.

Ministar obrane Yasar Guler također je govorio o vjerojatnoj odgovornosti PKK-a. „Kao što to uvijek rade, pokušali su poremetiti mir naše nacije izvođenjem prezira vrijednog nečasnog napada”. "Uvijek kaznimo te zločince PKK-a kako to zaslužuju, ali oni nikada ne dolaze k sebi. Nećemo odustati od progona dok i posljednji terorist ne bude eliminiran. Patit će zbog toga što su učinili", dodao je. Turski predsjednik Tayyip Erdogana, koji je trenutno u ruskom gradu Kazanju na samitu BRICS-a, također je napad prozvao terorističkim činom. Motiv i identitet napadača zasad nisu poznati i nijedna skupina nije preuzela odgovornost. 

POVEZANI ČLANCI:

Dio medija prenosi da je bila riječ o napadu bombaša samoubojice. Svjedoci su rekli da su čuli eksplozije na izlazima iz tvornice u trenutku dok su radnici završavali smjene. PKK se nekoliko desetljeća bori protiv turskih vlasti, a terorističkom organizacijom proglasili su ga i Sjedinjene Države i Europska unija. TUSAS je najveći turski proizvođač zrakoplova i helikoptera, između ostalog i prvog turskog borbenog zrakoplova KAAN. Vlasnici su vlada i turska zaklada oružanih snaga, a zapošljava više od deset tisuća ljudi. Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte osudio je napad i istaknuo da stoji uz svoju saveznicu Tursku. Delegacija Europske unije u Turskoj također je osudila napad, kao i Bijela kuća. 

>> FOTOGALERIJA Pogledajte kako izgledaju tuneli Hezbollaha: Objekti su funkcionalni za život, hladnjaci su puni namirnica

A general view of the entrance of the headquarters of Turkey's aviation company TUSAS in Ankara
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije