Predizborna kampanja

Merkel podržava 53, a Steinbrücka 2% menadžera

Foto: Reuters/PIXSELL
Merkel podržava 53, a Steinbrücka 2% menadžera
29.07.2013.
u 21:17
Do njemačkih saveznih izbora ostalo je još točno osam tjedana, a ankete pokazuju da je vladajuća koalicija izjednačena s oporbom.
Pogledaj originalni članak

Da se pita njemačke gospodarstvenike, apsolutni pobjednik idućih izbora za njemački Bundestag bila bi vladajuća koalicija demokršćana i liberala. Naime, čak 71 posto njemačkih menadžera vjeruje u ekonomsku politiku CDU/CSU-a i FDP-a, dok bi oporbene socijaldemokrate i zelene izabralo samo šest posto šefova kompanija u Njemačkoj, pokazala je anketa instituta Forsa.

Tijesni rezultati

U CDU ima povjerenje 53 posto, a u FDP 18 posto njemačkih menadžera. SPD privlači samo dva posto, a zeleni četiri posto menadžera. Socijaldemokrati i zeleni imaju ovako mizernu podršku menadžera zbog najave da će uvesti nove poreze.

Do njemačkih saveznih izbora ostalo je još točno osam tjedana, a ankete pokazuju da je vladajuća koalicija izjednačena s oporbom. No kancelarski kandidat socijaldemokrata Peer Steinbrück u nedjelju je obznanio da ni u kojem slučaju ne namjerava koalirati sa strankom ekstremne ljevice Linke. A bez njihovih sedam posto SPD i zeleni nemaju nikakvu šansu s vlasti smijeniti demokršćane Angele Merkel i liberale.

– Ljevica je nepouzdana u vanjskoj, unutarnjoj i europskoj politici. Njihova ekonomska i financijska politika slijedi moto “poželite si nešto” – kazao je Peer Steinbrück u razgovoru za Welt am Sonntag. Time je reagirao na riječi kancelarke Merkel koja je kazala da je sigurna kako će SPD i zeleni nakon izbora koalirati s ljevicom, strankom koja se dobrim dijelom sastoji od prebjega iz SPD-a.

Protiv “crveno-zeleno-crvene” koalicije (SPD-zeleni-ljevica) izjasnio se i šef socijaldemokrata Sigmar Gabriel. Po zadnjim anketama CDU/CSU i FDP dobivaju manje glasova nego SPD, zeleni i ljevica. Demokršćani i liberali mogu računati na 45 posto, a socijaldemokrati, zeleni i komunisti na 46 posto glasova.

– Crveno-zeleno-crvena koalicija samo je matematička, a nikako politička većina – kazao je Gabriel za list Tagesspiegel am Sonntag.

– Ne želimo stabilnost Njemačke staviti na kocku samo da bismo se dočepali kancelarskog kabineta s apsolutno nepredvidivom strankom. Tko sve riskira samo da uđe u kancelarski kabinet, tamo ne može dugo ostati – kazao je Sigmar Gabriel.

Sektaši sa zapada

Šef socijaldemokrata objasnio je zašto ni u kom slučaju ne želi koalirati s radikalnom ljevicom.

 – Ljevica, inače, nije jedna, već dvije stranke. Ona se sastoji od pragmatičnih ljevičara s istoka i sektaša i mrzitelja SPD-a sa zapada – zaoštrio je Gabriel. SPD je dobio krila najnovijom analizom po kojoj ova stranka ima najveći potencijal za rast do 22. rujna, kada su zakazani izbori za Bundestag. Naime, sa sadašnjih 25 posto SPD bi mogao skočiti na 32 posto glasova, pokazuje analiza koju je objavio Focus. CDU je već dosegnuo svoj maksimum sa 40 posto podrške. Ako SPD osvoji 30 posto, sa zelenima će vjerojatno komotno sastaviti novu vladu.

>> ‘Njemačke izbore odlučit će – Turci’

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.