KAMPANJA

Muško "ne" nasilju nad ženama

26.11.2002.
u 00:00
* U prošloj godini 22 su žene ubijene u obiteljskim sukobima, 232 su obiteljskom nasilju teško ozlijeđene
Pogledaj originalni članak

Šesnaestodnevna kampanja kojom će se promovirati nenasilje nad ženama, koju je pokrenula Grupa za ženska ljudska prava "BaBe", okupila je jučer u Europskom domu zavidan broj političara, estradnih umjetnika, liječnika, sudaca, sportaša, novinara... Svi će oni idući dana na reveru nositi bijelu mašnu kojom će i javno pokazati svoje "ne" nasilju nad ženama. Glasne poruke o potrebi sprečavanja nasilja bit će u iduća dva tjedna upućene s najviših razina, a spotovi - animirani i glazbeni - vrtiti će se na televiziji. Time će se - poručila je Sanja Sarnavka - ne samo obilježiti međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama nego i ukazati da je nasilje temeljno kršenje ljudskih prava.

- Prošle godine 22 su žene ubijene u obiteljskim sukobima, nad 44 je pokušano ubojistvo, 232 su u obiteljskom nasilju teško ozlijeđene, a 455 ih je prijavilo nasilje. Svaki dan 15 žena - bilježe policijske statistike - izloženo je nasilju u obitelji, dakle gotovo svaki sat i pola jedan - šokirao je ministar Šime Lučin statistikom MUP-a. U polovici slučajeva nasilnici muževi, u 20 posto slučajeva očevi te isto toliko sinovi djedovi, bivši muževi...

Ministar Davorko Vidović pojasnio je kako nije dovoljno jednom reći "Ne!" nasilju nad ženama nego i stvoriti preduvjete da se ono ne događa.

Potrebu da se djeca zaštite od obiteljskog nasilja istaknuo je dr. Milan Košuta.

- Novac od tenkova i aviona dajte za plaće tetatama u vrtiću - poručio je dr. Košuta.

Među hrabrim muškarcima, kako su organizatorice kampanje nazvale svoje goste, jučer su bili sudac Ranko Marijan, Gordan Kožulj, Furio Radin, predstavnik Udruge Roma Semi Aleši, Hamed Bangaura...

Premijer Ivica Račan obećao je na sastanku s predstavnicama Autonomne ženske kuće Zagreb - skloništa za žene koje su preživjele nasilje, da će država ubuduće osigurati stalan priljev sredstava za rad kuće koja je tajno sklonište gdje se ženama i djeci žrtvama nasilja jamči anonimnost i potpuna sigurnost od nasilnika. Godišnje za smještaj, hranu, medicinsku, pravnu i psihološku pomoć Kuća teba 1,3 milijuna kuna, a u njoj je trenutačno smješteno 10 žena i 20-ero njihove djece.

T. Božić

Pogledajte na vecernji.hr