zajednički problem

Na području bivše SFRJ i danas je oko 12.000 nestalih osoba

Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
Na području bivše SFRJ i danas je oko 12.000 nestalih osoba
23.04.2013.
u 16:47
Politika je u isto vrijeme i kočničar i rješenje problema. U nekim slučajevima politika dovede do rješenja i obitelji konačno imaju kamo položiti vijenac svojim najmilijima, dok je u drugima politika kočničar, kaže Ljiljana Alvir
Pogledaj originalni članak

Politika je osnovni problem što se pitanje nestalih nije riješilo do danas, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika udruga koje tragaju za nestalima s područja Hrvatske, BiH, Kosova i Srbije.

– Politika je u isto vrijeme i kočničar i rješenje toga problema. U nekim slučajevima politika dovede do toga da se neki slučaj riješi i da obitelji konačno imaju kamo položiti vijenac za svoje najmilije, dok je u drugim slučajevima ista ta politika kočničar i dovodi do toga da obitelji umiru – rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga nestalih i zatočenih s područja Hrvatske. Rekla je i da obitelji nestalih traže brže rješavanje ovoga problema te kako svi moraju biti svjesni da preživjeli članovi obitelji umiru, a da nisu doznali za sudbine svojih najmilijih.

– Ne gledamo ni na vjeru ni na naciju. Nama je cilj da se pitanje nestalih riješi što prije – rekla je Ema Čekić, predsjednica Regionalne koordinacije udruga / udruženja porodica / obitelji nestalih osoba / lica s područja bivše Jugoslavije koja je i organizirala ovaj sastanak. Sudionici sastanka dogovorili su da se izradi jedinstven popis nestalih za cijelu regiju, da se organizira konferencija na kojoj bi sudjelovali predsjednici država i članovi udruga kao i da se 2014. godina proglasi godinom nestalih.

Inače, na području bivše SFRJ još uvijek se traga za oko 12.000 ljudi. Na popisu nestalih u Hrvatskoj su 1703 osobe, na Kosovu oko 1700, a u BiH oko 10.000 osoba. Ističući da je preostalo još mnogo posla, a govoreći o dosadašnjim iskustvima, voditelj Uprave za zatočene i nestale Vlade RH rekao je da je suradnja Hrvatske vlade sa susjednim državama donijela niz velikih rezultata.

– Moramo znati da su razgovori Hrvatske vlade s čelnicima tadašnje Jugoslavije rezultirali puštanjem svih zatočenih na području Srbije. Isto tako, suradnjom dviju država uspjeli smo i ekshumirati posmrtne ostatke pokopane na području Srbije, a za koje smo sumnjali da su hrvatski građani. Dobili smo i 1064 dosjea koja su nam pomogla da ekshumiramo 938 tijela iz masovne grobnice na vukovarskom groblju. Sastanku u Vukovaru nazočio je Matthew Holliday iz Međunarodne organizacije za nestale osobe koji je rekao da je veliki problem i pitanje brojnih NN slučajeva.

– Na području Hrvatske imamo 500 do 600 takvih slučajeva, na Kosovu oko 400, a u BiH čak od 3000 do 5000. Riječ je o ekshumiranim tijelima kojima se ne može utvrditi identitet jer se ne podudaraju s referentnim uzorcima – rekao je Holliday.

>>Otkrivena još jedna masovna grobnica u Sotinu s desetak tijela

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.