Žene koje mijenjaju Hrvatsku

Nada Klaić, najutjecajnija hrvatska medievalistica 20. stoljeća

Foto: Proleksis enciklopedija
Nada Klaić, najutjecajnija hrvatska medievalistica 20. stoljeća
05.06.2024.
u 20:41
Njenom zaslugom definitivno su preispitani stariji povijesni izvori, te raspršeni mnogi mitovi koji su odražavali političku funkciju hrvatske historiografije 19. stoljeća
Pogledaj originalni članak

Najutjecajnija hrvatska medievalistica 20. stoljeća, Nada Klaić rođena je u Zagrebu 21. srpnja 1920 godine. Da će cijelu svoju karijeru posvetiti povijesti, točnije analizi starih izvora i modernizaciji samog povijesnog pristupa i ne čudi jer uz povijest je i odrastala, i to kao unuka je povjesničara Vjekoslava Klaića.

Bune i socijalni sukobi

Povijest je diplomirala 1943. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je se iste godine zaposlila kao asistentica. Doktorirala je tezom Političko i društveno uređenje Slavonije za Arpadovića. Redovitom profesoricom na katedri za hrvatsku povijest postala je 1968. godine a svoje je radni opus skoncentrirala na razdoblje od doseljenja Slavena do XIX. stoljeća. Hrvatsku je medievalistiku obogatila raspravama iz društvene povijesti, a u knjizi Historija naroda Jugoslavije II (1959.) napisala je sveobuhvatan prikaz hrvatske povijesti u ranom novom vijeku, u koju su uključeni elementi gospodarske i društvene povijesti. Posebnu pozornost obraćala je povijesti gradova, o čemu je objavila niz rasprava i knjiga: Zadar u srednjem vijeku do 1409., Zagreb u srednjem vijeku, Crtice o Vukovaru u srednjem vijeku, Trogir u srednjem vijeku: javni život grada i njegovih ljudi, Koprivnica u srednjem vijeku.

- Njezine povijesti gradova te pregledi povijesti hrvatskoga srednjovjekovlja – među kojima je, jednodušna je kritika, povijest ranoga srednjega vijeka idejno i koncepcijski uspjelija – ostavili su trajan i ne mimoilazan trag u hrvatskoj medievistici.- istaknuto je o Nadi Klaić u Hrvatskom bibliografskom zavodu.

POVEZANI ČLANCI:

Niz rasprava napisala je o bunama i socijalnim sukobima, a rezultate je sabrala u knjizi Društvena previranja i bune u Hrvatskoj u XVI i XVII stoljeću. Svoje ocjene o ulozi pojedinih velikaša iznijela je u knjigama Posljednji knezovi Celjski u zemljama Svete Krune (Zadnji knezi Celjski v deželah Sv. Krone), i Medvedgrad i njegovi gospodari. Velik dio njezina rada čini ocjena i objavljivanje izvora. Oslanjajući se djelomice i na prinose starijih povjesničara, analizirala je cjelokupan hrvatski diplomatički materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja (Diplomatička analiza isprava iz doba hrvatskih narodnih vladara, 1965., 1966-67), dovodeći u sumnju njegovu autentičnost. Sumnja u autentičnost bila je ispravna, jer su sve sačuvane isprave hrvatskih vladara iz ranoga srednjega vijeka prijepisi, a samim time i formalni falsifikati. Međutim, Nada Klaić nikad nije odbacila autentičnost povijesne jezgre pojedine isprave. Osim anonimne splitske kronike (Historia Salonitana maior, 1967.), objavila je niz izvora prevedenih s latinskoga za potrebe studenata.

Tijekom 1960.-ih uplela u polemiku s Dominikom Mandićem i njegovim pristupom hrvatskoj povijesti ranoga srednjovjekovlja, iako polemika nije mogla biti vođena otvoreno zbog Mandićeva statusa antikomunističkog emigranta. U toj je raspravi jaka strana Nade Klaić bio moderan znanstveni i multidisciplinarni pristup, kao i dobro potkrijepljena kritička analiza povijesnih izvora, dok je Mandić bio jači u crkveno povijesnim analizama, što je bilo značajno, uzme li se u obzir uloga Crkve u srednjovjekovnom društvu.

Ta je polemika imala više dimenzija, no najvažnije su dvije: u modernosti pristupa Nada Klaić je bila superiorna, i može se reći da je njena dominacija u tom pogledu utjecala pozitivno na hrvatsku historiografiju uopće. Drugi je vid bio predstavljen kao borba znanstvene povijesti i romantizma. S obzirom na to da je pisanje Nade Klaić bilo podupirano od jugoslavenskih i hrvatskih komunističkih vlasti, ovdje se radilo o srazu dva neznanstvena stava: hrvatskog maksimalističkog i hrvatskog minimalističkog, od kojih nijedan nije uspio postati temeljem bosanskoj medievalistici.

POVEZANI ČLANCI:

Povijest Hrvata

Cjelovito i izvorno poimanje ranosrednjovjekovnog razvoja hrvatskih zemalja dala je u knjizi Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku (1971.), dok je mnogobrojne probleme kasnijega razdoblja sabrala u djelu Povijest Hrvata u razvijenom srednjem vijeku (1976.). Posmrtno su joj objavljene knjige Srednjovjekovna Bosna: politički položaj bosanskih vladara do Tvrtkove krunidbe, 1377. g. (1989.) i Povijest Hrvata u srednjem vijeku (1990.). Nada Klaić je najutjecajnija hrvatska medievalistica 20. stoljeća. Njen izuzetan doprinos je izražen ponajviše na inoviranju i općoj modernizaciji pristupa hrvatskoj povijesti a srednjovjekovnoj pogotovo, čime je pomogla oslobođenju od nacionalo-romantičarskih pripovjedačkih povijesti 19. stoljeća. Također je jedna od utemeljiteljica suvremenog multidisciplinarnog pristupa hrvatskoj povijesti, koji uključuje arheologiju, paleografiju, gospodarsku povijest, povijest umjetnosti i kulture. Njenom zaslugom definitivno su preispitani stariji povijesni izvori, te raspršeni mnogi mitovi koji su održavali političku funkciju hrvatske historiografije 19. stoljeća.

FOTOGALERIJA Ovo su neobične vrste koje žive u Jadranu: Neke od njih jako su otrovne

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Pogled na Bokokotorski zaljev
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Velika gužva i dobra ponuda ribe na Veliki petak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Velika gužva i dobra ponuda ribe na Veliki petak
Foto: Katica Kvaternik/Novi list
Foto: Katica Kvaternik/Novi list
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Dr. Jakov Dul?i? s Instituta za oceanografiju i ribarstvo s vrstama riba koje su nove u Jadranu
Foto: Aquarium Pula/Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Aquarium u Puli
Foto: Nikolaj Knežević
Vatrenjače (PTEROIS MILES)
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Pero Ugarković/Institut za oceanografiju i ribarstvo
Foto: Pero Ugarković/Institut za oceanografiju i ribarstvo
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Obnovljeni pulski Aquarium sada se prostire na 2.500 četvornih metara i postaje najveći akvarij u Europi koji izlaže isključivo mediteranski postav
Foto: Pero Ugarković/Institut za oceanografiju i ribarstvo
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Obnovljeni pulski Aquarium sada se prostire na 2.500 četvornih metara i postaje najveći akvarij u Europi koji izlaže isključivo mediteranski postav
Foto: Ivan Macuka
Foto: Ivan Macuka
Foto: Ivan Macuka

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ME
Meter
09:28 06.06.2024.

Trebala bi biti uzor našim historičarima: poštivati činjenice, odbaciti mitove, kloniti se probitačne ideologije i lažnog zanosa