dvije zlatne medalje

Najveći uspjeh hrvatskih ulja na natjecanju u Bruxsellesu

Foto: Varaždinska županija
Najveći uspjeh hrvatskih ulja na natjecanju u Bruxsellesu
29.04.2020.
u 14:27
Ulja Andreje Petrović iz Varaždina i Matije Patrčević iz Nove Vesi Petrijanečke dobila su zlatne medalje za kvalitetu u kategoriji prehrambenih proizvoda
Pogledaj originalni članak

Dvije zlatne medalje osvojilo je Varaždinsko bučino ulje na prestižnom 59. po redu svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu.

Ulja Andreje Petrović iz Varaždina i Matije Patrčević iz Nove Vesi Petrijanečke dobila su zlatne medalje za kvalitetu u kategoriji prehrambenih proizvoda. Na natjecanje je prijavljeno 3200 proizvoda iz više od stotinu država, a nagrade je dodijelio međunarodni institut za kvalitetu iz Bruxellesa osnovan 1961. godine.

- Imamo malo poljoprivredno gospodarstvo u kojem se nalazi naša obiteljska uljara. Nakon što smo bili šampioni na izložbi Alpe - Adria u Varaždinu 2018., potom osvojili zlato u Austriji, sada nakon nagrade u Bruxellesu možemo reći da bučine koštice prerađujemo u "zlatna ulja" - rekao je Matija Patrčević iz Uljare Agroprom, ujedno predsjednik udruge Varaždinsko bučino ulje.

Andreja Petrović ističe da je zajedno sa suprugom u proizvodnju bučinog ulja krenula prije deset godina kao apsolutni početnik.

- U tih deset godina smo puno griješili te zaključili da, želimo li dobar proizvod na tržištu, moramo neprestano učiti, u čemu nam kontinuiranu podršku daje Varaždinska županija. Dobili smo niz nagrada, a ova u Bruxellesu je kao šećer na kraju i poticaj da se i dalje bavimo ekološkom proizvodnjom Varaždinskog bučinog ulja – dodala je.

Ulje njezina OPG-a opisano je kao ulje uglađenog i suptilnog okusa, a za Agropromovo su članovi komisije rekali da je bogato i aromatično.

Župan Radimir Čačić ističe da je varaždinsko bučino ulje, jedino zaštićeno u Hrvatskoj, ujedno i prvo ulje iz Hrvatske koje je ikad dobilo zlatnu medalju na prestižnom natjecanju u Bruxellesu, gdje ulja ocjenjuju profesionalci, kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske Kulinarske akademije, sveučilišni profesori, kemijski inženjeri i nutricionisti. Komisija je za originalnu bocu ulja dala ocjenu "superiorni izgled“.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.