uživo: Rat u ukrajini

Rusi zauzeli dio teritorija u Bahmutu; Zračna uzbuna diljem Ukrajine, čuju se eksplozije

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Kijev
Autori Vecernji.hr, Hina
19.05.2023.
u 18:01
Velika Britanija najavila je zabranu uvoza ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla te novi val sankcija protiv Rusije kojima su na udaru tvrtke povezane s navodnom krađom ukrajinskog žita
Pogledaj originalni članak

Ukrajinska vojska i i ruski plaćenici skupina Wagner izvijestili su u četvrtak o daljem povlačenju ruske vojske oko Bahmuta, a Kijev tvrdi da je mjestimice napredovao i do kilometar što je najveći uspjeh Ukrajinaca u šest mjeseci prije planirane kontraofenzive.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

18:00 - Sjedinjene Države i njezini partneri u petak su najavili nove kazne Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dodatno pojačavši neke od najtežih sankcija ikada nametnutih nekoj zemlji. SAD je svojom akcijom u petak ciljao na rusko izbjegavanje sankcija, buduće energetske prihode i vojno-industrijske opskrbne lance, nametnuvši sankcije na više od 300 meta. Taj korak poklapa se s prvim danom trodnevnog samita zemalja članica G7 (industrijski najrazvijenijih) u Japanu i označava posljednje u nizu sankcija i kontrola izvoza koje ciljaju Moskvu, a usmjeren je na tisuće ciljeva i nametanje oštrih zabrana Rusiji zbog njezine invazije Ukrajine prošle godine.

"Današnje akcije će dodatno stegnuti škripac Putinovih mogućnosti da nastavi barbarsku invaziju i unaprijedit će naše globalne napore da sasiječemo ruske pokušaje izbjegavanja sankcija", rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

Ministarstvo financija priopćilo je da je nametnulo sankcije za 22 osobe i 104 subjekta s nadležnošću u 20 zemalja, a State Department ciljao je gotovo 200 osoba, subjekata, plovila i zrakoplova. Američke sankcije su također proširene na više sektora ruske ekonomije, uključujući arhitekturu, proizvodnju i građevinarstvo, te sada bilo koja osoba ili subjekt koji djeluje u tim sektorima može biti pogođen sankcijama. Bidenova administracija također je zaustavila izvoz širokog opsega potrošačkih dobara u Rusiju u petak. Uvrstila je i 71 tvrtku na "popis subjekata" ministarstva trgovine čijim se dobavljačima zabranjuje da prodaju američku tehnologiju bez teško dobavljive licence. SAD i Europa nametnule su financijske kazne Rusiji odmah nakon početka rata i sve otad na zemlju pojačavaju pritisak.

17:54 - Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da planira ažurirati interne postupke kontrole kako bi se ubrzalo izdavanje dozvola za izvoz oružja "u razdoblju pojačane strateške konkurencije".

"Došlo je vrijeme da se ponovo procijeni i prilagodi sigurnosna suradnja kako bi se odgovorilo na nove izazove i one koji se naziru", navodi ministarstvo u sažetku. Natjecanje s Kinom i ruski rat u Ukrajini bili su faktori koji su doveli do plana u 10 točaka koji bi trebao izmijeniti alate za nadzor prodaje oružja  u inozemstvo, dodaju. Plan se nadovezao za internu analizu u ministarstvu, a uključuje "anticipatorne političke odluke" o potencijalnoj budućoj nabavi saveznika kako bi proces odlučivanja o njihovim zahtjevima počeo ranije.

VEZANI ČLANCI:

Proizvođači oružja već se dugo nadaju da će ministarstvo vanjskih poslova anticipirati upite saveznika za kupnju sustava naoružanja i da više neće čekati službeni zahtjev, napominje Reuters.

Plan uključuje i dodatnu obuku vojnih atašea, stacioniranih u veleposlanstvima koja su prva točka u postupku izvoza oružja.

U fiskalnoj 2022. godini vrijednost odobrenog izvoza vojne opreme, kada se uključe i neizravni poslovi, iznosila 205,6 milijardi dolara i bila je veća za 49 posto nego u fiskalnoj 2021., objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u siječnju. U istom su postotku porasle i prodaja dogovorena preko veleposlanstava i izravna prodaja, dosegnuvši 51,9 milijardi odnosno 153,7 milijardi dolara.

Strane vlade mogu od američkih tvrtki kupiti oružje izravnim pregovorima ili preko američkog veleposlanstva. Obje opcije uključuju obavezu pribavljanja dozvole vlade SAD-a, objašnjava Reuters.

17:52 - Rusija je objavila uhidbeni nalog za tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je u ožujku potpisao uhidbeni nalog za predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina počinjenih u agresiji na Ukrajinu, objavili su u petak ruski mediji. Britanski sudac Karim Ahmed Khan uvršten je na popis traženih osoba ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, prenose ruski mediji. 

Moskva je otvorila postupak protiv Ahmeda Khana i još trojice sudaca ICC-a 20. ožujka, što je bilo ubrzo pošto je ICC izdao uhidbeni nalog za Putina.

U prvom uhidbenom nalogu zbog agresije na Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. Pod istim optužbama ICC je također izdao nalog za uhićenje Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece.

I ruske vlasti i Putin odbacuju sve optužbe za zločine u invaziji na Ukrajinu, a koju oni nazivaju posebnom vojnom operacijom, te tvrde da je Rusija žrtva zapadne agresije i zapadnih laži.

VEZANI ČLANCI:

17:50 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je na samitu Arapske lige (AL) pozvao zemlje sudionice da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje ruskog rata u Ukrajini. Zelenski je u Džedu stigao zrakoplovom francuske vlade i ovo je njegov prvi posjet Saudijskoj Arabiji u svojstvu predsjednika države. U obraćanju je rekao da će svaki izaslanik primiti tekst mirovnog plana od 10 točaka te ih pozvao da surađuju s Ukrajinom direktno, bez posrednika.

"Pozivam sve vas koji cijenite mir da se pridružite implementaciji ove mirovne formule i tako doprinesete smanjenju neprijateljstva, ratova, patnje i zla. Rusija je slaba, pobijedili smo je kada je imala više oružja u svojim rukama. Njezina agresivnost ne dolazi iz snage veći iz shvaćanja da je vrijeme carstava prošlo", rekao je Zelenski.

Kao dobar primjer mirovne formule od koje i drugi mogu imati koristi, uključujući zemlje Arapske lige, naveo je Crnomorsku inicijativu za žitarice koja je Ukrajini, važnom izvozniku žitarica, omogućila da nastavak izvoza na globalnoj razini.

Osim točke o sigurnosti hrane, mirovni plan ukrajinskog predsjednika uključuje i povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika te "radijacijsku sigurnost " u okupiranoj nuklearnoj elektrani.

Zelenski je zahvalio Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju nekih ratnih zarobljenika i pozvao na zaštitu ukrajinske muslimanske manjine - krimskih Tatara.

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman izrazio je spremnost da posreduje između Rusije i Ukrajine. Zelenski će nakon samita Arapske lige otputovati na samit G7 u Hirošimi. Arapska liga je organizacija koju čine 22 države, a ove godine će sastanku prisustvovati i sirijski predsjednik Bašar al Aasad, prvi put nakon više od desetljeća izolacije.

15:09 - Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev te optužio SAD da je s Kijevom koordinirao ubojstvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"SAD razvija i već koristi kemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine", kazao je bliski Putinov suradnik, kako prenosi TASS.

VEZANI ČLANCI:

Radioaktvini oblak iz streljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi, kazao je nadalje. Riječ je o streljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini, kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru. 

Amerikanci ističu da podupiru 'zajedničke demokratske vrijednosti', a čelnici zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći Ukrajini, rekao je Patrušev. 

"Amerikanci su 'pomogli' i drugim zemljama na taj način u povijesti, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem", ironizirao je.

"Uništenje skladišta oružja izazvalo je radioaktivni oblak koji kreće prema zapadnoj Europi. U Poljskoj je već zabilježen porast radioaktivnosti", rekao je Patrušev. Ranije ovaj tjedan ukrajinski mediji prenijeli su da su ruski dronovi pogodili grad Hmeljnicki i uništili veliko skladište naoružanja.

Darja Dugina, kći istaknutog ruskog nacionalista, ubijena je u kolovozu tako što je u njen automobil postavljena bomba. Bloger koji podupire ruske ratne napore Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, ubijen je u bombaškom napadu prošloga mjeseca, dok je nacionalistički pisac Zahar Prilepin ranjen u eksploziji autobombe. Rusija je također optužila Ukrajinu za napad na Krimski most prošlog listopada, dok je Zapad optužila za eksplozije na plinovodu Sjeverni tok u rujnu. Patrušev je kazao da su svi napadi "planirani i izvedeni u koordinaciji s američkim specijalnim službama", prenosi TASS.

SAD i Velika Britanija odbacuju ruske navode o umiješanosti u sabotažu plinovoda Sjeverni tok. Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost za napad na Krimski most, jedan od glavnih Putinovih infrastrukturnih projekata.

Patrušev, nekoć sovjetski špijun kojega Putin poznaje od 1970-ih, optužio je "Anglosaksonce" za sabotažu Sjevernog toka, što je nazvao terorističkim napadom. Diplomati smatraju da Patrušev ima velik utjecaj na Putina, dok njegovi stavovi i izjave daju uvid u način razmišljanja u Kremlju.

Američke obavještajne agencije vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili napad autobombom u blizini Moskve u kolovozu u kojem je ubijen Dugina, izvijestio je New York Times u listopadu.

15:07 - Velika Britanija najavila je zabranu uvoza ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla te novi val sankcija protiv Rusije kojima su na udaru tvrtke povezane s navodnom krađom ukrajinskog žita.

"Krajem godine donijet ćemo zakon o zabrani uvoza ruskih dijamanata i obustaviti sav uzvoz bakra, aluminija i nikla porijeklom iz Rusije", priopćio je premijer Rishi Sunak. Na Rusiju otpada trećina svjetske proizvodnje dijamanata.

Britanija je već uvela sankcije za 1500 pojedinaca i tvrtki, zamrznula više od 18 milijardi funti (22,7 milijardi američkih dolara) vrijedne imovine u UK-u te sankcionirala britansko-rusku trgovinu dobara vrijednu više od 20 milijardi funti.

Podaci pokazuju da je Britanija prošle godine uvezla tek manji dio aluminija, nikla i dijamanata iz Rusije te da uopće nije uvezla bakar. Londonska burza metala (LME) suspendirala je isporuke ruskog bakra, aluminija, nikla i olova u ovlaštena skladišta LME-a u Britaniji, iako u njima nije ništa ni bilo uskladišteno. LME je priopćio da će pozorno pratiti razvoj situacije i na vrijeme obavijestiti tržište ukoliko smatra da je potrebna neka nova mjera uz suspenziju koja je već na snazi.

Rusija je jedna od glavnih izvoznica aluminija, nikla i dijamanata, a najavljena britanska zabrana uvoza tih metala iz Rusije uslijedila je nakon što je na samitu G7 u Hirošimi dužnosnik Europske unije rekao da bi trebalo razgovarati i o sankcijama protiv trgovine ruskim dijamantima te da EU smatra da treba "ograničiti ruski izvoz u tom sektoru".

"Globalno tržište je fluidno i bogato alternativnim odredištima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

VEZANI ČLANCI:

12:55 -  Čelnici skupine G7 u petak su na samitu u Hirošimi ponovno pozvali Rusiju da u potpunosti povuče svoje postrojbe iz Ukrajine. "Rusija je započela ovaj rat i može završiti ovaj rat", stoji u izjavi koju su u petak usvojili čelnici skupine G7 na samitu u Japanu.

"Naglašavamo da se pravedan mir ne može ostvariti bez potpunog i bezuvjetnog povlačenja ruskih trupa i vojne opreme i to mora biti uključeno u svaki poziv na mir", dodaje se. Izjavom, usvojenom na mjestu na koje je bačena prva nuklearna bomba 1945., upozorava se Rusiju da je i sama prijetnja korištenja nuklearnog oružja neprihvatljiva. Čelnici zemalja G7 također su obećali da će nastaviti podržavati Ukrajinu, uključujući i vojnu podršku.

U izjavi se, međutim, ne govori o konkretnim detaljima potpore Ukrajini, kao što su opetovani zahtjevi te zemlje za naprednim zapadnim borbenim zrakoplovima. No, čelnici skupine G7 rekli su da su osigurali potrebnu podršku za Ukrajinu u okviru proračuna za ovu godinu i početak 2024. jer su obnovili svoju obvezu pružanja financijske i vojne potpore toj zemlji u borbi protiv Rusije.

"Danas poduzimamo nove korake kako bismo osigurali neuspjeh ruske nezakonite agresije na suverenu državu Ukrajinu i kako bismo podržali ukrajinski narod u njihovoj potrazi za pravednim mirom utemeljenim na poštovanju međunarodnog prava", stoji u izjavi. Čelnici skupine G7 - koju čine SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada - kazali su i da "surađuju" s drugim zemljama kako bi se zaustavio protok roba i tehnologije iz zemalja G7 u Rusiju posredstvom trećih zemalja.

12:35 - Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je kako su ruske snage osvojile dio područja u Bahmutu. Ova informacija dolazi nedugo nakon što je Ukrajina navela kako su posljednjih dana povratili dio teritorija u Bahmutu. Navodi se kako ruske snage pokušavaju vratiti izgubljena područja oko grada, no i da su ukrajinske snage odbile njihove napade.

12:15 - Najmanje 482 djece ubijeno je u Ukrajini, a stotine su nestale tijekom invazije Rusije, javljaju ukrajinske vlasti. Navodi se kako je ozlijeđeno više od 1460 djece, a od toga 979 ima teške ozljede. Navodi se kako nije moguće utvrditi točan broj ozlijeđene djece zbog rata i okupacije. U izvješću stoji kako je nestala 401 osoba mlađa od 18 godina, a da je više od 12.500 pronađenih.

9:10 -  Čelnici skupine G7 položili su vijence u japanskome gradu Hirošimi u petak, gotovo 78 godina nakon napada nuklearnom bombom, na početku samita na kojem se očekuje uvođenje novih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Naslijeđe Hirošime kao prvog mjesta ikada napadnutog nuklearnim oružjem ima dodatnu važnost kao upozorenje nakon ruske invazije na Ukrajinu i govora predsjednika Vladimira Putina o njegovoj spremnosti da upotrijebi nuklearno oružje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovat će u nedjelju u Japan kako bi se pridružio čelnicima naprednih svjetskih demokracija na njihovu samitu u Hirošimi, rekao je izvor iz Europske unije.

Ranije je bilo najavljeno da će lideri G7 objaviti nove sankcije protiv Rusije. Britanija je već na početku sastanka u petak objavila nove sankcije protiv ruske rudarske industrije, prije svega na aluminij, dijamante bakar, kako bi smanjila kapacitete Moskve da financira rat u Ukrajini. "Kako što pokazuju danas objavljene sankcije, G7 će ostati ujedinjen prema prijetnji Rusije i čvrst u svojoj potpori Ukrajini", rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

Rusija je 2021. izvezla dijamanata u vrijednosti od oko 4 do 5 milijardi dolara. Čelnici država i vlada G7 trebali bi razgovarati i o nizu drugih sankcija protiv Rusije, uključivo i o američkim mjerama da stave 70 ruskih i stranih entiteta na crnu trgovinsku listu SAD-a. Britanija će također ciljati dodatnih 86 osoba i tvrtki iz Putinova vojno-industrijskog kompleksa, uz one uključene u energetsku, metalnu i brodsku industriju, rečeno je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će Europa također uvesti sankcije na ruske dijamante. Dužnosnici još razmatraju detalje završne izjave o Rusiji kao i precizne formulacije vezane uz Kinu, rekli su izvori iz uključenih zemalja. Rusija je rekla da je spremna upotrijebiti svoj nuklearni arsenal za obranu svog "teritorijalnog integriteta" ako bude potrebno. Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da je izabrao grad Hirošimu za samit G7 kako bi usmjerio pozornost na kontrolu naoružanja.

7:50 - Ukrajinska protuzračna obrana uništila je 19 dronova i projektila od 28 lansiranih u petak ujutro, priopćila je ukrajinska vojska. "Tri projektila kalibra lansirana su iz Crnog mora i oboreno je 16 dronova. Granatiranje se nastavlja gotovo svakodnevno”, rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Yuriy Ihnat za ukrajinsku televiziju.

VEZANI ČLANCI:

7:24 - Rano danas u cijeloj Ukrajini oglasila su se upozorenja na zračni napad, a neka su područja kasnije izvijestila o eksplozijama, a dužnosnici su rekli da su protuzračne jedinice u akciji u nekoliko regija. Upozorenja su se proširila na sve regije u zemlji oko sat vremena od 2 ujutro po lokalnom vremenu, javlja Reuters.

No nije bilo izvješća o napadima na infrastrukturu ili civilne ciljeve niti naznaka žrtava jer su upozorenja povučena u Kijevu te u središnjim i južnim regijama. Šef kijevske vojne uprave rekao je da su ruske snage poslale uzastopne valove dronova prema glavnom gradu, što je deseti napad ovog mjeseca i drugi u manje od 24 sata.

“Ova taktika Kremlja pokušaj je nadjačavanja naših protuzračnih snaga i psihološkog pritiska na civile. Neće se dogoditi!” napisao je Serhiy Popko na Telegramu. “Naša protuzračna obrana uništila je sve zračne ciljeve poslane prema Kijevu", dodao je.

Nekoliko regija izvijestilo je o djelovanju protuzračnih jedinica.

GALERIJA Bjesni rat u Ukrajini, vode se žestoke borbe

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
FILE PHOTO: Civilian cars and military vehicle destroyed amid Russia's attack on Ukraine, are seen in front of of apartment buildings in the town of Bucha
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC
Zaporizhzhia: Pogreb obitelji ubijene u raketnom napadu
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC
Zaporizhzhia: Pogreb obitelji ubijene u raketnom napadu
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC
Zaporizhzhia: Pogreb obitelji ubijene u raketnom napadu
Foto: OLEKSANDR KLYMENKO/REUTERS
Ukrainian service members ride tanks near the front line city of Chasiv Yar
Foto: OLEKSANDR KLYMENKO/REUTERS
Ukrainian servicemen prepare to fire a mortar on a front line near the front line city of Bakhmut
Foto: OLEKSANDR KLYMENKO/REUTERS
Smoke is seen during a shelling on the outskirts of the front line city of Bakhmut
Foto: OLEKSANDR KLYMENKO/REUTERS
A general view shows buildings damaged by a Russian military strike in the front line city of Bakhmut
Foto: OLEKSANDR KLYMENKO/REUTERS
Ukrainian service members ride a tank near the front line city of Bakhmut
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Scenes of daily life in Chasiv Yar

6:28 - G7 otkrit će daljnje sankcije i izvozne kontrole usmjerene na Rusiju zbog njezina rata protiv Ukrajine, budući da je objavljeno da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osobno prisustvovati summitu.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je sada u svojoj drugoj godini, bit će visoko na dnevnom redu dok su se čelnici G7 okupili u Hirošimi u petak. Nadolazeće objave osmišljene su kako bi potvrdile odlučnost svjetskih sila da podrže Ukrajinu i stisnu Moskvu.

6:21 - Nakon uspjeha ukrajinskih postrojba u intenzivnim borbama za Bahmut, grad na istoku Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je svoje vojnike.

 Prvo, obrambene brigade su dobro odradile posao, ispunile su najvažnije strateške zadaće, rekao je u večernjem video obraćanju.  "I navalne brigade rade dobar posao." Namjerno je izbjegavao bilo kakve detalje o borbenim djelovanjima i daljnjim koracima o kojima je razgovarao sa svojim vojnim kabinetom. Također je rekao da su zračne snage i protuzračna obrana obavile "izvrstan posao" u zaštiti civila. "Naši prioriteti za ovaj tjedan, sljedeći tjedan i u bliskoj budućnosti su dodatni sustavi protuzračne obrane, dodatne rakete, obuka i zrakoplovi, oružje dugog dometa", rekao je Zelenski. - I to će se dogoditi.

6:15 - Barem dvije osobe ubijene su od posljedica ukrajinske topničke paljbe u ruskom gradu Belgorodu blizu ukrajinske granice, prema izvješćima regionalne uprave.

Još jedna osoba ozbiljno je ranjena u napadu na selo Nižnje Berezovo nedaleko od ukrajinske granice, izvijestila je ruska državna agencija TASS, citirajući guvernera Vjačeslava Gladikova.

Informacije nije bilo moguće nezavisno potvrditi. Već je bilo nekoliko izvješća o ukrajinskim napadima uzduž ruske granice u regiji proteklih mjeseci.

Regija Belgorod jedan je od nekoliko dijelova južne Rusije gdje su mete poput skladišta goriva i streljiva potresane eksplozijama od početka rata koji Moskva redovito naziva "specijalna vojna operacija" u Ukrajini otkako je počela agresiju 24. veljače 2022.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini, ali je nedavno istaknuto  da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 97

ĐO
đony1
20:25 19.05.2023.

sirijski predsjednik asad na konferenciji arapske lige. ovog puta ništa od pokušaja njegovog rušenja. amerikanci ga nisu uspjeli srušit. jedan nula za asada.

AN
Andrej50
20:40 19.05.2023.

Kako mogu rusi napredovat kada ste prije par dana napisali da su rusi u rasulu i da bježe???????

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
07:43 19.05.2023.

Putin je obaviješten da velik broj studenata želi pobjeći iz zemlje prema istraživanju koje je naručila ruska predsjednička administracija. Najčešće emocije među studentima: tjeskoba i strah: 36% ogorčenje: 20% razočaranje: 25% SAMO 12-14% ispitanika osjeća ponos zbog Rusije. Najpopularnija riječ za opisivanje trenutne situacije: "kriza" (44%) i "pad" (32%). „Oživljavanje“ i „stabilnost“ izabralo je samo 16% i 8% mladih. 1/3 studenata izrazila je želju da emigrira. Na većini sveučilišta taj se pokazatelj kreće od 14% do 24%, a na Visokoj ekonomskoj školi 58% studenata ima takve stavove....rusija propada