OTVORENJE

Novi život legendarne splitske kavane Lvxor na Peristilu

Foto: import
Novi život legendarne splitske kavane Lvxor na Peristilu
20.07.2006.
u 18:33
Pogledaj originalni članak

Kavana Lvxor otvorila je ponovo svoja vrata. Novi najmoprimac Miljenko Validžić odlučio je jedinoj splitskoj kavani vratiti duh prošlih vremena, ali i podignuti razinu usluge, što tako atraktivan prostor na carskom trgu Peristilu, u najužoj povijesnoj jezgri Splita, nesumnjivo zaslužuje.

Duh stare kavane
 Uređenje interijera plod je moga dugogodišnjeg iskustva u ugostiteljstvu, ali i brojnih putvanja.
Vidio sam kako se to vani radi, htio sam dočarati duh stare bečke kavane  kaže Validžić, koji je odabrao stilski namještaj (kombinaciju historicizma i odabranih dizajnerskih proizvoda), stolove s kamenom pločom (tip rosso portugale, carrara), te plemenito drvo iroko za obloge, prozore i šank.

Sokratova obrana
Osim fotografija renomiranog Matka Biljka, za iznimne estetske dosege pobrinuo se splitski umjetnik Petar Grimani, koji je oslikao stropove i zidove. Istražio je Grimani povijest starog Splita i našao za svaki detalj mjesta u interijeru kavane.
Tu su natpisi na latinskom, grčkom (Sokratova obrana), Marulić, grifoni s Jupiterova hrama... Ipak, Grimanijev je kapitalni rad stropna slika (35 kvadrata) modificiranog egipatskog kalendara (četiri godišnja doba), koji je nastao po francuksom grafičkom prikazu iz doba Napoleona.
Htio je Grimani raditi fresku, ali za to nije bilo vremena.

Pogledajte na vecernji.hr