AUTO SMRSKAN

FOTO Iz HŽ-a poslali sliku nakon nesreće, u nevjerici objasnili: 'Vozio je slalom'

Foto: Hrvatske željeznice
1/21
20.09.2024.
u 11:01

"Apeliramo na sve sudionike u prometu – zaustavite se, pogledajte ulijevo i udesno, i nikako ne pokušavajte zaobilaziti polubranike jer vlak je uvijek brži."

Teška prometna nesreća dogodila se danas u 1.50 sati na željezničko-cestovnom prijelazu u Demerju. Putnički vlak na relaciji Split – Bratislava udario je u osobni automobil koji se, unatoč spuštenim polubranicima, našao na pruzi. Prema prvim informacijama, vozač automobila nije stao pred spuštenim polubranicima, već je između njih vozio „slalom“ kako bi ih zaobišao, pišu Hrvatske željeznice. 

Vlak je nakon naleta vukao 70 metara automobil u kojem je bio 32-godišnjak te su intervenirali vatrogasci JVP-a Zagreb kako bi ga izvukli iz vozila i predali hitnoj pomoći. Vozač automobila zadobio je ozljede te je prevezen kolima hitne pomoći. Nakon policijskog očevida, dionica pruge između Hrvatskog Leskovca i Horvata ponovno je otvorena za promet u 5.13 sati. 

Iz Hrvatskih željeznica još jednom apeliraju na sve sudionike u cestovnom prometu da budu dodatno oprezni prilikom približavanja željezničkim prijelazima. "Ako su polubranici spušteni, spušteni su s razlogom – jer nailazi vlak. Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali, nailazi vlak. Vozači su dužni stati pred znakovima 'STOP' i 'Andrijin križ' te provjeriti nailazi li vlak", poručuju iz HŽ-a.

1/18

VEZANI ČLANCI: 

Unatoč postavljenim sigurnosnim mjerama, ovaj tragičan slučaj pokazuje da ni prijelazi s najvišom razinom osiguranja nisu jamstvo da se nesreće neće dogoditi. "U 2023. godini zabilježeno je čak 445 lomova polubranika, što znači da su vozači toliko puta pokušali prijeći prugu dok su polubranici bili spušteni, te je izbjegnuto isto toliko potencijalnih nesreća", ističu iz HŽ-a.

Statistike na globalnoj razini pokazuju da je 98 posto nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica nesmotrenosti sudionika u cestovnom prometu i nepoštovanja prometne signalizacije. Upravo zato Hrvatska željeznica već godinama provodi kampanju „Vlak je uvijek brži“ kako bi educirala građane o važnosti pridržavanja prometnih pravila na prijelazima. 

>>> FOTO Ovo su najveće trajektne nesreće u Hrvatskoj

1/23
Ključne riječi

Komentara 2

TR
Tripoli
11:34 20.09.2024.

Ovo s vozačima i vlasnicima BMW-a već počinje malo zabrinjavat...

WO
WolfAce
11:27 20.09.2024.

Koliko glup na skali od 0-9 moraš biti da obiđeš spušten polubranik? 14, 22?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije