Glavni urednik Novosti:

Nisu Novosti potpisivale papu Franju

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/Pixsell
20.08.2017.
u 21:41
Lipa tvrdi da su imena potpisnika peticije mogla biti poznata samo osobama koje su potpisale peticiju te Lipi koja kontrolira platformu
Pogledaj originalni članak

Nakon što je postigla svoj temeljni cilj – odgodu plaćanja poreza na nekretnine – peticija udruge Lipa protiv uvođenja poreza na nekretnine mogla bi biti okosnica i za uvođenje dodatnih pravila kod internetskih peticija, koje sve češće postaju demokratski oblik javnog izražavanja mišljenja.

Tjednik Novosti otkrio je, međutim, da se među potpisnicima peticije nalazi niz javnih osoba, počev od pape Franje, Kolinde Grabar-Kitarović, Franje Tuđmana pa sve do Joce Amsterdama za koje je posve sigurno da je nisu potpisale. Udruga Lipa nije to ni negirala, pa se cijela priča pretvorila u novi obračun na medijsko-civilnoj sceni u kojemu Novosti optužuju Udrugu Lipa za organizacijske propuste u prikupljanju potpisa, a Lipa njih za sabotažu i diskreditiranje demokratskog procesa.

Lipa tvrdi da su imena potpisnika peticije mogla biti poznata samo osobama koje su potpisale peticiju, te Lipi koja kontrolira cijelu platformu. Odatle i osnovana sumnja Lipe da su imena predstavnika estradno-političke elite planski ubačena, jer su upisana u dva navrata, i to 11. 8. i 14. 8., samo nekoliko dana prije objavljivanja teksta u Novostima.

Na temelju čega su Novosti zaključile da se iza potpisnika peticije Alke V. iz Zagreba, Maje Š. iz Opatije, Joce A. iz Zagreba, Jadranke K. iz Zagreba, Severine V. iz Beograda, Kolinde G. iz Rijeke, Franje T. iz Zagreba kriju lažni potpisi Alke Vuice, Maje Šuput, Joce Amsterdama, Jadranke Kosor, Severine Vučković, Kolinde Grabar-Kitarović i Franje Tuđmana? – zapitala je Lipa, jer su javno dostupni samo ime, prvo slovo prezimena i grad potpisnika, a ostale podatke vide samo oni.

– Besprizoran je to napad, loš i amaterski odrađen PR Lipe, komentirao je glavni urednik Novosti Nikola Bajto koji kaže da su svojim tekstom željeli ukazali na činjenicu da peticija nije profesionalno zaštićena, a poslužila je kao krunski dokaz masovnog otpora protiv poreza.

– Organizatori takvih peticija trebaju osigurati autentičnost potpisa i određenu kontrolu. Njihova rekacija na naš tekst je ispod svakog nivoa. Da nismo novinari, tjerali bismo ih na sud jer su im optužbe priglupe – kaže Bajto.

Autor teksta Hrvoje Šimičević ističe da je on samo prikupio i objavio podatke, koji nijednom riječju nisu demantirani. – U tekstu smo ukazali na činjenicu da je Lipa postavila peticiju bez ikakvog osiguranja od zloporabe. Svatko je mogao s jednog računala upisati nebrojenu količinu lažnih imena, prezimena i e-adresa, koristeći se računalnim programom ili ručnim unosom tuđih identiteta. To se na kraju dijelom i dogodilo. Predstavnici Lipe ništa nisu napravili da spriječe takav scenarij, pa je u teoriji bilo koje ime i prezime na tom popisu moglo biti lažirano na jednostavan način. Ali, umjesto autorefleksije i priznanja da su sami odgovorni za te propuste, iz Lipe optužuju mene i Novosti za sabotažu, što, ponavljam, nema veze s pameću – navodi Šimičević.

– U društvima opterećenim nasljeđem komunističke diktature takvi pokušaji sabotaže demokratskih procesa nisu novost, ali primjećujemo da u njima neki neskriveno uživaju – navode u Lipi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

Avatar majmunranko
majmunranko
22:32 20.08.2017.

Peticija Lipe je prejadna da bi bila smiješna, ali od kuda uopće pravo uhljebima, parazitima i Pupovčevim plaćenicima iz srpskih Novosti da išta govore?

BI
Biouskoli91
22:42 20.08.2017.

A kako su nouinari dosli do prezimena potpisnika peticije, ako ti podaci nisu javno dostupi? A, da.... to je pitanje najbolje ignorirati. Pametnome dosta.

JM
Jean-Michel_Nicolier
11:39 21.08.2017.

Dakle, popis potpisnika peticije je otprilike jednako provjeren i pouzdan kao i popis žrtava Jasenovca. Šteta da Novosti nemaju ovakvo oko sokolovo i za taj popis.