Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: Foto: Mišo Lišanin
Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
22.09.2007.
u 12:54
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor položila je jutros vijenac i zapalila svijeću ispred spomen ploče postavljene u sjećanje na ubojstvo triju žena, počinjeno u zagrebačkoj Palači pravde prije osam godina.

Tijekom brakorazvodne parnice, 22. rujna 1999. godine, Mato Oraškić ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić. Za taj je zločin osuđen na najstrožu kaznu od 40 godina zatvora, što je bila prva takva dugotrajna zatvorska kazna izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja, a 22. rujna proglašen je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

"Želim da svake godine 22. rujna zastanemo i da se sjetimo i ove tri žene i svih drugih žena, ali i da se upitamo što smo učinili, svatko od nas, da se nasilje smanji, da se spriječi ono najgore", rekla je potpredsjednica Kosor. Navela je pritom nekoliko statističkih podataka koji govore o tome kakav je trend. "U 2005. u Hrvatskoj bilo je 20 ubojstava u obitelji, od toga 17 ubijenih su bile žene, dakle 85 posto. Prošle godine 27 ubojstava u obitelji, od toga 19 žene. U prvih 6 mjeseci 9 ubojstava u obitelji, od toga 6 žena", navela je Kosor dodavši kako podaci, nažalost, govore da su žene najčešće žrtve.

Istaknula je da je Vlada u svom dosadašnjem mandatu donijela Nacionalnu strategiju borbe protiv nasilja u obitelji 2005.-2007. i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, te rekla da se priprema nova nacionalna strategija. Pozvala je sve institucije, prije svega policiju i centre za socijalnu skrb, koje su dužne postupati prema Protokolu, da to i čine, bez odlaganja jer je to društveni problem.

"Za nasilje nema opravdanja. Muškarac koji tuče svoju ženu mora biti obilježen i to je moje mišljenje za cijeli život"", poručila je Kosor.

Govoreći, na upit novinara, o rezultatima posljednjih anketa prema kojima adolescenti podržavaju nasilje u obitelji, te trpe nasilje u svojim vezama, odnosno kako na tom planu djeluje Nacionalna strategija za borbu protiv nasilja, Kosor je istaknula da su kroz tu strategiju obvezana i sva druga ministarstva, posebice Ministarstvo obrazovanje i športa, na provedbu projekata za borbu protiv nasilja u obitelji.

"Jer obiteljsko nasilje generira obiteljsko nasilje. Djeca koja odrastaju u okružju nasilja postaju, to je dokazano, sami nasilnici jednog dana", rekla je Kosor i dodala da je borba protiv nasilja u obitelji borba od vrtića, osnovne škole, srednje škole.

A to znači, istaknula je, u udžbenicima ukloniti sve moguće stereotipe, sve ono što djecu uči da je žena slabiji spol, da mora trpiti, biti u kući i kuhati, prati i glačati, a da muškarac ima neke druge uloge. "U tu borbu se moraju uključiti svi, cijelo društvo. Ali kod nas još uvijek ima slučajeva da ljudi jedno govore, a drugo misle", upozorila je Kosor i istaknula kako nasilje nije problem za četiri zida, već društveni problem i kao takvog ga treba tretirati.

Na obilježavanju u Općinskom sudu nazočile su i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Korotnik, predstojnica vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac radin, te članice Nacionalnog odbora za provedbu kampanje Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama i predstavnice nevladinih ženskih udruga.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr