suđenje za kornate

Obitelji stradalih vatrogasaca: Mesić je o svemu odlučivao

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Obitelji stradalih vatrogasaca: Mesić je o svemu odlučivao
06.03.2012.
u 11:30
U nastavku suđenja za kornatsku tragediju svjedočili su tehničari helikoptera koji je kobnog dana sudjelovao u akciji izvlačenja ozlijeđenih vatrogasaca
Pogledaj originalni članak

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je u utorak suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote 2007. godine izgubilo 12 vatrogasaca. Svjedočio je Filip Butorović, tehničar u helikopteru koji je kobnog dana sudjelovao u akciji izvlačenja ozlijeđenih vatrogasaca s Kornata.

– Oko 17.05 dobio sam poziv da se krene na Kornat. Poletjeli smo, ali smo se vratili po GSS-ovce na Firule. Ni oni nisu znali o čemu je riječ i pretpostavljali smo da je netko od vatrogasaca možda slomio nogu ili da je netko lakše ozlijeđen. Nakon desetak minuta došli smo i vidjeli stravičan prizor. Vatrogasci su bili razasuti u krugu od 200 metara, ležali su i bilo je jasno da ima i mrtvih i ozlijeđenih. Na njima su bili samo ostaci odjeće i bilo je grozno. Nikada nismo vidjeli takvo što i trebalo nam je vremena da se saberemo. Tada smo odlučili da ih transportiramo pomoću konopa u jedan maslinik prema moru – rekao je Butorović. Opisao je kako su užetom transportirali ozlijeđene vatrogasce.

– Jedan od vatrogasaca, kad smo sletjeli, hodao je i došao do nas u posadi, rekao je da mu je hladno pa smo mu dali pokrivač. Nisam siguran, tražio je duvan ili vodu. Nismo imali sa sobom tekućine, ali to nije bilo za njega ni preporučljivo. Mislim da je to bio Frane Lučić – rekao je Butorović. Svjedok Josip Sovulj također, tehničar helikoptera, svjedočio da ozlijeđeni vatrogasci nisu bili u stanju govoriti te da je samo jedan od njih tražio vode.

– Vatrogasci su izgledali jako loše i takvo što nikada nisam vidio – rekao je Sovulj.

"Mesić je o svemu odlučivao"

Obitelji vatrogasaca stradalih na Kornatu zatražile su izvođenje novih dokaza i ispitivanje novih 11 svjedoka na suđenju za kornatsku tragediju na sudu u Zadru, a među kojima i bivšeg predsjednika RH Stipu Mesića. U svom podnesku ističu da je Stipe Mesić o svemu odlučivao i da to proizlazi iz svjedočenja Josipa Lucića i Berislava Rončevića.

– Stjepan Mesić o svemu je odlučivao pa tako i o slanju bojne za specijalna djelovanja na Kornat, o djelovanju vojske na Kornatu 30. i 31. kolovoza, kao i o slanju kanadera u Grčku – ističe se u podnesku.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

JA
japa
12:18 06.03.2012.

A da nije Mesič slučajno i kriv kaj je uopšte gorjelo na Kornatu?!?

OB
-obrisani-
12:23 06.03.2012.

ima li u bilo kjem segmentu Mesiceve duznosti da nije napravio stetu a jos uvijek je nedodirljiv , strasno ! U normalnim drzavama bi vec sjedio u cuzi . Sada je jasnije zasto je citav slucaj obavijen tajnom , pa Mesic je odgovoran , kao i u drugim slucajevima gdje se spominje njegovo ime , sve se zataska , sve je tajnovito !

TI
tirkizna
12:03 06.03.2012.

Lijepo je kad nam vlastita vojska taji što radi po noći po našoj državii. Svaka čast!