Početak dualnog obrazovanja

Od drugog razreda ide im staž i bit će plaćeni

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Od drugog razreda ide im staž i bit će plaćeni
14.09.2018.
u 19:30
Učenici će prije zapošljavanja proći intervju i s poslodavcima potpisati ugovor. Na kraju školovanja dobivaju diplomu s opisom kompetencija.
Pogledaj originalni članak

Spar, Kaufland, Lidl, Lesnina, Bure poslodavci su koji će s učenicima koji su ove godine upisali prve razrede srednjih škola za prodavače, i to u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Koprivnici, Biogradu na moru, Čakovcu i Darovaru, potpisati ugovor o radu na određeno vrijeme i tako preuzeti obvezu obrazovanja učenika kod poslodavaca čime bi u Hrvatskoj i službeno započeo program dualnog obrazovanja.

Mora se sklopiti ugovor

Istu mogućnost, za poslodavce kojima budu potrebni, imat će i ovogodišnji učenici prvih razreda koji su upisali Obrtničko i industrijsko graditeljsku školu u Zagrebu birajući smjer za dimnjačare i staklare, kao i oni učenici koji su upisali zagrebačku Obrtničku školu za osobne usluge te varaždinsku Srednja strukovnu školu birajući školovanje za kozmetičara.

Uvođenje dualnog modela obrazovanja koji obuhvaća 13 srednjih škola u četiri kvalifikacije napravljen je u suradnji sa zemljama u kojima takav oblik obrazovanja funkcionira godinama – Njemačkom i Švicarskom.

Štoviše u tim je zemljama dualni model obrazovanja, onaj u kojem učenici uče na radnom mjestu i uz poslodavce, prepušten gospodarstvenicima koji definiranjem tržišnih potreba definiraju ujedno upisne kvote za pojedina zanimanja.

Učenici koji su tako upisali navedenih 13 škola u prvom će semestru učiti isključivo teorijski dio zanimanja za koje su se opredijelili, odnosno teorijski će dio učiti dok ne navrše 15. godinu. Prije nego što prijeđu k poslodavcu, morat će se pripremiti za intervju, koji će ujedno biti i selekcijski postupak, jer će poslodavci moći birati najmotiviranije učenike, nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora između učenika i poslodavca kojem će biti definirane kako obveze učenika tako i onoga kod kojeg će učenik izučavati zanimanje. U drugoj i trećoj godini obrazovanja poslodavac će s učenicima sklopiti ugovor o radu na određeno radno vrijeme, učenici će ostvarivati prava koja proizlaze iz radnoga odnosa te će im teći radni staž.

– Učenik koji ne sklopi ugovor o radu, neće moći nastaviti svoje obrazovanje prema modelu dualnog obrazovanja, ali će, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, moći promijeniti ili model obrazovanja ili program obrazovanja – poručili su tako iz Ministarstva obrazovanja.

Oni učenici koji se izbore za stvarni oblik dualnog obrazovanja, za vrijeme rada kod poslodavaca primat će naknadu.

Mjesečna naknada

– Učenik će ostvarivati pravo na ugovorenu mjesečnu naknadu u svim godinama obrazovanja za dio učenja temeljenog na radu koji će provesti u gospodarskom subjektu, a koji će mu isplaćivati poslodavac s kojim je učenik potpisao ugovor.

U prvoj godini obrazovanja ta će naknada biti zapravo nagrada propisana ugovorom o dualnom obrazovanju i iznosit će najmanje 10 posto prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u gospodarstvu RH. U ostalim godinama obrazovanja ta će naknada biti propisana ugovorom o radu – objasnili su u Ministarstvu obrazovanja.

Velika novost za učenike koji će biti obuhvaćeni dualnim modelom obrazovanja jest i činjenica da će škole s gospodarskim subjektima kod kojih će se školovati srednjoškolci zajednički provoditi završne ispite.

– Učeniku će ustanova za strukovno obrazovanje nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja uz svjedodžbu o završnome radu izdavati i dodatak svjedodžbi s opisom ključnih i stručnih kompetencija koje je učenik stekao svojim obrazovanjem za određenu kvalifikaciju i stečeno radno iskustvo, a kako bi bio prepoznatljiv na tržištu rada – zaključuju u Ministarstvu obrazovanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

IL
ilicak
02:58 15.09.2018.

u svicarskoj prije 40 godina ucenici srednjih skola (strukovnih ) imali su svoju mjesecnu naknadu a kod nss o tome se tek pocelo pricat, pa dok gazde to pridvate proci ce jos 140 godina i za otprilike jos200 godina s tim ce krenuti.

DU
Deleted user
20:10 14.09.2018.

Kolika im je plaća u Lidlu ??? dali znadete ima onih koji rade pa ih pitajte (mi znamo) ... To je jedan vid robovlasništva ... nažalost...

Avatar jumanji
jumanji
11:56 15.09.2018.

To je ozbiljan oblik izučavanje zanata. to je moralo već krenuti prije