Održan Savjet za reformu zdravstva

Beroš o anonimnim prijavama: Upoznat sam s njima, inspekcija je otišla u KB Dubrava

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Beroš održao sastanak s HLZ-om
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Opća bolnica u Ogulinu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Šibenik: Tim Hitne medicinske pomo?i ispred bolnice
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Županijska bolnica Čakovec
10.03.2023.
u 14:01
Ministar Beroš u četvrtak je nakon sjednice Vlade najavio promociju pilot-projekta preventivnih zdravstvenih pregleda koji će uskoro krenuti u četiri županije, a provodit će ga Domovi zdravlja i bit će usmjeren na građane starije od 40 godina. Posebno na one koji se više od dvije godine nisu javili svojim obiteljskim liječnicima.
Pogledaj originalni članak

'Naša bitka, nakon bitke s pandemijom se nastavlja, a to je u ovom trenutku bitka za ozdravljenje hrvatskog zdravstvenog sustava, tj. bitka za zdravlje nacije. Sretan sam što će ovih dana prijedlog ovih zakona biti upućen u hrvatski sabor i nadam se da će on biti usvojen. Nakon toga slijedi nam drugi, još važniji element, a to je početak uvođenja reforme. Naša borba traje i dalje i mislim da smo na dobrom putu', rekao je ministar Vili Beroš nakon sastanka Savjeta za reformu zdravstva. 

'Važno je naglasiti da je prevencija i edukacija najvažnija, mi moramo razviti zdravstvenu pismenost. Kada ljudi postanu svjesni potrebe za tim, bolje prehrane, brige za zdravlje, bit će nam lakše za organizaciju svega u zdravstvu. Sistematski pregledi će se provoditi na nivou primarne zdravstvene zaštite i vratiti dijagnostiku u Domove zdravlja', rekao je između ostalog ministar napomenuvši kako je dio provođenja reforme na ovaj način na zdravstvenom sustavu, ali je dio i na samim pacijentima. 

Na pitanje kako će se riješiti problem s dostupnošću zdravstvene zaštite u manjim sredinama i na otocima ministar je rekao kako 'on nikada nije rekao kako ima dovoljno liječnika', te da je on zbog toga u prvoj godini mandata raspisao više od 600 novih natječaja za specijalizaciju, u prvom redu baš za primarnu zdravstvenu zaštitu. 'Godinama se nije raspisivalo specijalizacije i liječnika nedostaje, ali radimo na tome da se taj problem riješi', rekao je. 'Moramo biti svjesni važnosti našeg zdravlja i kada to osvijestimo bit će nam puno bolje', istaknuo je. 

Ministar je potvrdio kako je informiran o anonimnim prijavama u KB Dubravi, te da je inspekcija otišla u tu bolnicu, ali da one ne zna točno kada, jer su oni samostalni u svojim odlukama. 'Cilj ove administracije je poboljšanje zdravstvenih procesa. Prema preliminarnim nepotpunim rezultatima ravnatelj Lukšić me obavijestio da nije riječ o nekim velikim propustima. Više o svemu ću moći reći kada dobijem rezultate nadzora. Da se razumijemo moj je prvi zadatak briga o pacijentima i ako bi u nekoj ustanovi bilo previše propusta moj je zadatak da reagiram', rekao je. 

Podsjetimo, Beroš je u četvrtak na Vladi predstavio prvi reformski paket zdravstva, konačan prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Istaknuo je kako je naglasak na preventivi i ranom otkrivanju bolesti, te najavio predstavljanje pilot-projekta preventivnih zdravstvenih pregleda za građane. Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice i član Savjeta za reformu zdravstva prof. dr. sc. Davor Vagić na HTV-u je sinoć kazao kako će građani prve učinke nove reforme zdravstva osjetiti već nakon dvije godine. 

Video: Ozbiljne optužbe u KB Dubravu dovele inspekciju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
14:49 10.03.2023.

Vili je još na slobodi?