PROSVJED SSSH

Ogradili prosvjednike na Markovu trgu

09.11.2001.
u 00:00
* Struju za razglas prosvjednici dobili iz Crkve sv. Marka
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - "Vrijeme je da se krene...", odzvanjalo je jučer s razglasa Markovim trgom kada je tristotinjak članova Saveza samostalnih sindikata Hrvatske došlo na prostor okružen policijom i visokim željeznim ogradama ispred crkve Sv. Marka. Sindikalci, koji su prosvjedovali zbog neprihvatljiva odnosa Vlade i Hrvatske udruge poslodavaca prema kolektivnom pregovaranju, modela zdravstvene i socijalne reforme, nedonošenja zakona o zaštiti radničkih potraživanja i neispunjavanja obveza vladajuće koalicije iz Ugovora za pravednu Hrvatsku, čudili su se takvim mjerama opreza. Čulo se kako je ovo prvi put da su u tako ograđenom prostoru, poput majmuna u kavezu, a pred crkvom prosvjeduju zato što im je ona dala struju za razglas.

Za jednoipolsatnog prosvjeda na Markovu trgu, koji je počeo okupljanjem ispred sjedišta SSSH i povorkom gradskim ulicama, izmjenjivali su se govornici, a tako i pjesme "Užas je moja furka", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto"... Glazba je prekidana snimkama govora premijera Ivice Račana, potpredsjednika Vlade Slavka Linića i ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića kako se moraju sačuvati radna mjesta, da će Vlada štititi one koji ostaju bez posla, a ne tajkune. Prosvjednicima Saveza priključili su se i predstavnici Hrvatske udruge sindikata, Sindikata grafičara Hrvatske, Matice sindikata javnih službi, Ine i poštara.

"Ne može netko raditi a ne primati plaću", začula se snimljena Račanova izjava, koju su prosvjednici popratili zvižducima.

- Obećavali su isplatu plaća i veće zapošljavanje, a pokušali su ukinuti radnička prava koja smo izborili. Krenuli su na socijalno najugroženije, na rodilje, redovite studente. Već 10 mjeseci pokušavamo pregovarati u državnim poduzećima, a predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Željko Čović prvi je u Plivi otkazao pregovore jer su čuli da se potiho radi na tajnim izmjenama Zakona o radu - rekao je predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac.

Predsjednik SSSH Davor Jurić pozvao je Sabor, Vladu i političke stranke da se bave gospodarstvom i socijalnom problematikom te poručio da sindikati hoće poslodavce poput onih u Agrokoru, Viktoru Lencu, Krašu ili AD plastici. Prosvjednici su skup završili povicima "Ua" za "one s lijeve i desne strane Markova trga".

Za prosvjeda je Ana Lučić iz Nove hrvatske desnice pokušala dijeliti letke, no sindikalci su je u tome spriječili, kazavši da je to sindikalni, a ne politički skup.

V. Starčević

Pogledajte na vecernji.hr