Vratio se na posao

Opara otkrio kako se osjeća: Ka grom sam! Zar se vidi?

Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
Opara i predsjednici Klubova vijećnika dali izjave za medije nakon sastanka o Karepovcu
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
06.02.2018.
u 14:31
Splitski gradonačelnik došao na posao zbog izjave ravnateljice NZJZ-a da ne zna što Splićani udišu.
Pogledaj originalni članak

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji se liječi od maligne bolesti vratio se na posao i sazvao sastanak predsjednika klubova vijećnika u Gradskom vijeću. Povod je bio intervju Jasne Ninčević, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) u kojem je rekla kako ne može reći da je zrak kojeg udišu Splićani u redu i da ne želi preuzeti odgovornost za zdravlje ljudi, što je izazvalo paniku među političarima, svi su krenuli s reakcijama, i zabrinutost građana.

- Jedna osoba je uznemirila javnost i to je razlog zbog kojeg smo se okupili i sjeli za stol. Na sastanku smo se usuglasili prije svega da nam je interes građana i zdravlje je najvažnije. Danas se na Karepovcu se ništa nije dogodilo što nije bilo jučer. Već smo pozvali Ministarstvo zaštite okoliša, inspekciju i predstavnike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nakon stručnog mišljenja donijet ćemo odluku hoćemo li zatvarati radilište ili nastavljamo dalje. Ta vijest je izgovorena od strane čelnice stručnog tijela. Čime je bilo motivirano, ostavljam vama i ostalima – poručio je Opara koji je napomenuo kako je ravnateljica Ninčević do nedavno davala drugačije izjave, a stanje se nije promijenilo na radilištu, mjeri se što se i do sad mjerilo, a izmjerene vrijednosti ne prelaze dopuštene koncentracije. Zato je izrazio nepovjerenje u mišljenje dr. Ninčević i traži od nacionalne razine da se to razjasni.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Opara i vijećnici

Rekao je kako postoji mogućnost i da je kazneno dogovorna, pokaže li se da je širila paniku lažnim informacijama.

- Mislim da je ovo politički motivirano. Sva mjerenja ukazuju da nema kršenja normi i da je zrak ispravan i nije opasan za ljudsko zdravlje. To jamčim – rekao je Opara.

Inače, Jasna Ninčević došla je na mjesto ravnateljice prije osam godina u kvoti HGS, a prešla je u HDZ. Mandat joj istječe za četiri mjeseca. Opara se prvi put pojavio u Banovini nakon dva tjedna, kada mu je dijagnosticirana maligna bolest.

- Ka grom sam! Zar se vidi? - odgovorio je na pitanje kako se osjeća.

Rekao je da je dobro, liječi se u Splitu ima odlične liječnike, potporu obitelji i svojih suradnika u Gradu.

Željko Kerum tražio je obustavu sanacije Karepovca jer je on još od vremena dok je bio gradonačelnik tražio drugačiju, sveobuhvatnu sanaciju ali nije dobio građevinsku dozvolu, međutim, Jure Šundov, predsjednik Gradskog vijeća Splita rekao je da 24 sata ništa ne znače pa će sačekati mišljenje stručnjaka iz Zagreba.

- Zakazale su institucije koje su robovi politike. Ravnateljica je doživjela unutarnju revoluciju i pred kraj mandata krenula u obračun sa svima. Jučer me opovrgavala kada sam tražio dodatna mjerenja na Karepovcu, danas ona to traži – izjavio je Ante Čikotić i ponovio kako treba postaviti bar još tri mjerne stanice na Karepovcu. Istaknuo je kako od nadležnih ne dobiva okolišnu dozvolu koju je tražio prije mjesec dana.

Dobili smo i dr. Jasnu Ninčević koja opovrgava kako je njezina izjava bila politički motivirana.

- Morala sam izraziti zabrinutost s obzirom da mi ne znamo koje emisije trebamo mjeriti. Do Nove godine smo mjerili smo jedan plin, sad mjerimo četiri, a već dva i pol mjeseca čekam odgovor Ministarstva koje emisije trebamo mjeriti. Ukoliko dođe inspekcija u Split i kaže nam da je to što mjerimo u garnicama dopuštenog, to zanmo i sami, ali ako nam odgovore na pitanje je li dovoljno mjeriti to što mjerimo, ja sam postigla cilj. Nema tu politike, sanacija Karepovca mora ići, ali ne po svaku cijenu. Kako ja kao liječnica, epidemiolog mogu jamčiti za zdravlje ljudi ako nemam točne parametre?! Je li kažnjivo sumnjati? Moja je dužnost bila upozoriti – rekla je dr. Ninčević.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar nekakav
nekakav
10:17 06.02.2018.

a da se smeće jednostavno vrati onima koji su ga proizveli? ono, čije je smeće, nek se bavi njime. i baš je dobro da smrdi, nema bolje edukacije od ove, koju osjećaš svaki dan, i svakog sata ti kroz glavu prođe jedna misao, vezana uz otpad. pa kad uđeš u dućan, i uzmeš robu sa velikom ambalažom, dal ti u glavi proradi neki mehanizam, ono, kud ćeš s time...

AN
ante92
15:12 06.02.2018.

Afrika sa strujom.™