NA PONOVLJENOM SUĐENJU

Oslobođen jer ga je usmrtio u nužnoj obrani štiteći bivšu ženu

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Oslobođen jer ga je usmrtio u nužnoj obrani štiteći bivšu ženu
26.04.2022.
u 09:38
Sudac je naveo i da sud nije našao elemente prekoračenja nužne obrane jer je optuženi jedini imao namjeru da obrani sebe i spasi svoj život.
Pogledaj originalni članak

Nenad Majstorović (57) nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi za usmrćenje Ivice Ivande u kafiću u Svačićevoj ulici u Zagrebu krajem 2017.

Nepravomoćno je oslobođen jer je sud smatrao da se radilo o nužnoj obrani. Riječ je o ponovljenom suđenju, jer je u prvom postupku bio osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu prema kojoj je 10 mjeseci trebao provesti u zatvoru dok mu se ostatak kazne od 14 mjeseci zatvora zamijenio uvjetnom kaznom uz rok kušnje od tri godine.

Prema optužnici, Majstorović se teretio da je 30. prosinca 2017. bio u kafiću "Kabrio" u Svačićevoj ulici u Zagrebu. U kafiću je bio i Ivanda koji se uvredljivo obratio Majstorovićevoj bivšoj supruzi Gordani, koju je i odgurnuo. Majstorović je nakon toga slijedio Ivandu do toaleta. Tada ga je Ivanda, kojem je u krvi kasnije izmjereno 2,55 promila alkohola,  zgrabio jednom rukom za vrat te ga upitao: "Kaj ti hoćeš?" nakon čega ga je primio s obje ruke za vrat i odgurao do šanka o koji ga je pritisnuo i presavinuo. Majstorović je tada sa šanka dohvatio nož dužine 32 cm koji mu je zario u desnu stranu prsišta. Ubodna rada bila je 21 centimetar. Vidjevši što je učinio, Majstorović je odmah otrčao do prve susjede tražiti pomoć te se vratio u kafić i pokušavao je pomoći Ivandi.  U obrani je naveo da se ne osjeća krivim  jer se, kako je naveo, samo branio te nije imao kuda odstupiti. Izrazio je kajanje, a na prošlom suđenju je naveo i da posjećuje pokojnikov grob te ga uređuje.  

- Nakon provedenog dokaznog postupka, utvrđeno je da se optuženi branio od napada oštećenika koji je bio pijan, agresivan i fizički jači jer je težio 130 kilograma. Optuženi je u to vrijeme imao 85 kilograma. Prema nalazu i mišljenju vještaka, radilo se o asteničkom afektu u kojem optuženik uslijed jake ugroze za vlastiti integritet te u stanju bespomoćnosti i straha reagirao impulzivno te je  odmah rukama uhvatio  po šanku te uzeo nož kojim je ubo oštećenog u njemu najdostupniji dio tijela.

Vještak je naveo i da su kod okrivljenog sposobnosti shvaćanja vlastitog postupanja bile smanjene ne svojom voljom. Bila je to nužna obrana prema mišljenju vještaka koji je rekao da bi, da se sam nalazio u situaciji prosječnog počinitelja, vjerojatno slično reagirao - naveo je sudac Vjeran Blažeković u obrazloženju presude.

Sudac je naveo i da sud nije našao elemente prekoračenja nužne obrane jer je optuženi jedini imao namjeru da obrani sebe i spasi svoj život.

Video: Tragedije kod Siska: Preminulo dijete (9), do tragedije došlo tijekom dječje igre

Obrazloženje presude

Detalji zločina iz 1999. koji još nije riješen: Tragovi krvi povezuju Basu s ubojstvom kontroverznog bankara

Spomenuti tragovi krvi detaljno su analizirani kao jedan od odlučujućih dokaza u pisanom obrazloženju nepravomoćne presude Basi, te se navodi da je utvrđeno da svi tragovi krvi koji su nađeni pripadaju upravo Basi. Taj je dokaz, navodi se u pisanom obrazloženju, doveden u korelaciju s iskazima svjedoka, ali i s Basinom obranom, u kojoj je on poricao Dedićevo ubojstvo, no nije sporio da je bio na mjestu ubojstva, kao i to da je ondje ranjen.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RA
rasturaljka
15:43 26.04.2022.

Ma kakvo kajanje, tip ga je napao i ugrozvao mu zivot. Samoobrana da se spasi vlastiti zivot 100%.