EPPO OPTUŽIO BIVŠU BANKARICU I JOŠ DVIJE OSOBE

Osnovali lanac tvrtki, tražili subvencije za pokrivanje COVID gubitaka pa novac podizali u roku 24 sata

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Osnovali lanac tvrtki, tražili subvencije za pokrivanje COVID gubitaka pa novac podizali u roku 24 sata
25.06.2024.
u 13:19
Tijekom istrage utvrđeno je, navodi EPPO, da su predočili krivotvorene planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i nepouzdane korporativne bilance, koje su pokazale da tvrtke uspješno posluju
Pogledaj originalni članak

Jasminka  Pečarić, bivša bankarica u Komercijalnom centru Erste banke u Čakovcu, jedna je od tri osobe protiv koje je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO)  podigao optužnicu zbog subvencijske prevare i krivotvorenje isprava povezanih  s dobivanjem financijskih potpora za mala i srednja poduzeća (SME). Osim njih optužena je i jedna tvrtka. Riječ je u slučaju u kojem je istraga pokrenuta koncem ožujka kada su osumnjičeni po nalogu EPPO-a uhićeni na području PU međimurske. S obzirom na to da je optužnica već podignuta, to očito znači da su sadašnji optuženici odmah po uhićenju priznali sve za što ih EPPO tereti te da će slučaj biti  vjerojatno okončan i formalnom nagodbom EPPO-a i optuženika i prije početka suđenja. Prema optužnici, EPPO ih tereti da su od 2019. do 2020. u tri  navrata počinili subvencijsku prevaru čiji je cilj bio da nepripadno dobiju financijske potpore SME  financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). Konkretnije, radilo se o tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Među tim kreditima bio je i kredit  kojim su se trebali pokriti gubici do kojih je došlo zbog pandemije COVID-a.  

EPPO u optužnici tvrdi da su optuženici osnovali lanac tvrtki koje su bile u njihovom vlasništvu. Osim toga, tereti ih se da su upravljali tim tvrtkama, a tvrtke su im bile potrebne kako bi dokazali da imaju pravo na financijsku potporu za SME. Tijekom istrage utvrđeno je, navodi EPPO, i da su predočili krivotvorene planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i nepouzdane korporativne bilance, koje su pokazale da spomenute tvrtke  uspješno posluju. No tijekom istrage, istražitelji su napravili analizu novčanog tijeka društva koja je pokazala da dobiveni krediti nisu korišteni za ono za što su bili namijenjeni. Ispostavilo se, tvrdi EPPO, da su okrivljeni, nakon što bi novac od kredita bio isplaćen na njihove poslovne račune, podigli taj novac u roku od 24 sata. Po EPPO-u, time je pričinjena šteta od 160.165  eura jer krediti nisu vraćeni, a nije bila moguća ni njihova naplata iz sredstava osiguranja. 
EPPO navodi, da je u slučaju osuđujuće presude zapriječena kazna od šest mjeseci do 10 godina. 

Inače EPPO, u globalu, istražuje niz prijevara koje su počinjene tijekom pandemije COVID-19, bilo da se radilo o nabavi zaštitne opreme ili cjepiva. Zbog ovog potonjeg na meti im je i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, protiv koje EPPO provodi istragu zbog načina komunikacije, a zatim i nabave cjepiva od nekih farmaceutskih tvrtki.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.