Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eppo

Sedmorici europskih tužitelja produljen mandat, među njima je i T. Laptoš

Tamara Laptoš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
24.06.2024.
u 15:40

Uz T. Laptoš, mandat je do 30. lipnja 2029. produljen i tužiteljima iz Njemačke, Estonije, Latvije, Luksemburga, Rumunjske i Finske

Tamara Laptoš vodit će hrvatski Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) do 30. lipnja 2029. Odlučilo je tako Vijeće Europe koje je produljilo mandat njoj i još šestorici europskih tužitelja i to kako bi se, kako je pojašnjeno, održao kontinuitet rada kolegija EPPO-a. Osim Tamari Laptoš, mandat je do 30. lipnja 2029. produljen i europskim tužiteljima iz Njemačke, Estonije, Latvije, Luksemburga, Rumunjske i Finske.

EPPO se sastoji od 22 nacionalna tužiteljska ureda i svakog od njih vodi europski tužitelj koji se bira na mandat od šest godina. Taj se mandat ne može obnavljati, no može se produljiti za najviše tri godine na kraju šestogodišnjeg razdoblja. Stoga se svake tri godine provodi djelomična zamjena jedne trećine europskih tužitelja. Provedbenom odlukom Vijeća Europe iz 2020. bilo je imenovano 14 europskih tužitelja na mandat od šest godina. Riječ je bila o tužiteljima iz Belgije, Bugarske, Češke, Njemačke, Estonije, Francuske, Hrvatske, Latvije, Luksemburga, Malte, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Finske, a svima njima šestogodišnji mandat ističe 28. srpnja 2026. i ne može se obnavljati.

No za uspješan rad EPPO-a bitan je, kako je pojašnjeno o najnovijoj odluci Vijeća Europe, rad njegova kolegija kojeg čine glavni europski tužitelj (Laura Kövesi) i po jedan europski tužitelj iz svake zemlje članice, pa se zamjena tog kolegija odvija postupno, za jednu trećinu svake tri godine. Time se čuva neovisnost EPPO-a i europskih tužitelja, zbog čega se smatralo primjerenim da se sedmorici europskih tužitelja produlji mandat za tri godine. Pod uvjetom, naravno, da su oni za to zainteresirani i dostupni. Nakon što je Vijeće Europe 29. veljače razgovaralo s 14 europskih tužitelja čiji mandat ističe u srpnju 2026., svi su izrazili spremnost da ostanu na dužnosti do lipnja 2029. A kako bi se odredilo njih sedam kojima će mandat biti i produljen za još tri godine, 12. travnja izvlačio se ždrijeb te je tako odlučeno kojim će tužiteljima mandat biti produljen. Među njima je i Tamara Laptoš.

VEZANI ČLANCI: 

Ona je bivša ravnateljica USKOK-a, a ljudi koji s njom rade također su ponikli iz USKOK-a. Riječ je o delegiranim europskim tužiteljima Sani Ljubičić, Marti Šamoti Gajer, Tomislavu Kamberu, Vjekoslavu Tolnaju, Krešimiru Bačiću i Saši Manojloviću. Svi oni, sudeći po statistikama, svoj posao rade više nego dobro. Do sada su se bavili političkim kapitalcima, poput Gabrijele Žalac, bivše Plenkovićeve ministrice i miljenice, Tomislava Tolušića, još jednog bivšeg Plenkovićeva ministra, Vinka Grgića i Dražena Barišića, bivših saborskih zastupnika, ali i gradonačelnika Nove Gradiške (Grgić) i Velike Gorice (Barišić).... No ciljali su oni i razne anonimuse koji su zlorabili novac iz EU fondova.

Hrvatski ured EPPO-a s radom je počeo kao i svi ostali polovinom 2021. U prvih sedam mjeseci svog djelovanja u Hrvatskoj imali su osam aktivnih istraga u kojima je ukupna procijenjena šteta bila 30,6 milijuna eura. U tim su istragama bili zaplijenili 270.000 eura. Tijekom 2022. hrvatski ured EPPO-a pokrenuo je 23 postupka zbog sumnje u malverzacije s europskim novcem teške 313,6 milijuna eura. Tijekom 2022. po nalogu EPPO-a u Hrvatskoj je bilo blokirano i 400.000 eura nezakonito stečene imovine, u njihovim predmetima 2022. doneseno je šest presuda, dok su im još dva postupka bila u fazi suđenja.

Što se tiče 2023., hrvatski ured EPPO-a lani je podigao devet optužnica, čime je Hrvatska bila na četvrtom mjestu od 22 zemlje u kojima je osnovan EPPO. Bolje od Hrvatske bile su Njemačka (10), Rumunjska (11) te apsolutni rekorder Italija (79). Lani je najviše presuda po optužnicama EPPO-a doneseno u Italiji (13). Slijedi Njemačka s 10 presuda, Rumunjska sa sedam, Češka s pet te Hrvatska i Španjolska s četiri. Inače, u Hrvatskoj je EPPO lani pokrenuo 36 istraga slučajeva u kojima je pričinjena šteta od 69 milijuna eura, dok je ukupno aktivno 47 istraga sa štetom od 277, 9 milijuna eura.

Ove godine EPPO u Hrvatskoj ima već jednu presudu, podigao je optužnicu protiv Hrvoja Vojkovića u aferi Tulipani, proširio je istragu u aferi Geodezija, istraživao situaciju u Mesnoj industriji Vajda... 

>>> FOTO Mnogi su pohrlili na Hrelić u Zagrebu. Pogledajte što se sve nudi

Tamara Laptoš
1/38
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije