Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevare s covid kreditima

Nova akcija EPPO-a: Podignuta optužnica protiv troje Hrvata i jedne tvrtke, evo za što ih sumnjiče

Zagreb: Dovođenje uhićenih u aferi Geodezija na ispitivanje u Ured Europskog javnog tužitelja
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
25.06.2024.
u 11:16

Istražitelji su otkrili da su osumnjičeni osnovali niz tvrtki kako bi dokazali pravo na financijsku pomoć. Predočili su lažne investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije i nepouzdane financijske izvještaje.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jedne tvrtke zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Istraga je pokazala da su pokušali dobiti financijsku potporu za mala i srednja poduzeća (SME) na prevaru. Osumnjičeni su, od 2019. do 2020. godine, u tri navrata zatražili financijsku pomoć iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), konkretno iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Među tim kreditima bio je i onaj za pokrivanje gubitaka zbog pandemije Covid-19.

Istražitelji su otkrili da su osumnjičeni osnovali niz tvrtki kako bi dokazali pravo na financijsku pomoć. Predočili su lažne investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije i nepouzdane financijske izvještaje. Dobiveni krediti nisu korišteni za prikazane svrhe. Umjesto toga, osumnjičeni su sredstva podizali s poslovnih računa odmah nakon dobivanja kredita. Šteta uzrokovana ovom prevarom iznosi 160.165,52 eura, jer krediti nisu vraćeni.

Ako budu proglašeni krivima, prijeti im kazna zatvora od šest mjeseci do deset godina, piše na službenim stranicama Europskog javnog tužiteljstva.  EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije, odgovoran za istragu i kazneni progon za djela protiv financijskih interesa Unije.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 2

JR
Jr48
11:57 25.06.2024.

Hehehe opet naši "poduzetnici" koji su navikli potkradati državu i kukati na veliko malo se zaigrali i mislili da ih niko neće pitati kud su utrošili sredstva. Sigurno na 7 kuću ili apartman ili na obični hedonizam.

VJ
Veli Jože
20:57 25.06.2024.

Kada se već djele novci samo treba biti domišljat kako ih pretočiti na svoje bankovne račune. Tu im je uzor stranka koja zna sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije