EKSPLOZIJA

Oštećeno četrnaest kuća, žena lakše ozlijeđena

12.11.2003.
u 00:00
Zeta vlasnice kuće policija je nekoliko puta kazneno prijavljivala, no nije precizirano zbog čega
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Vlasnica kuće u III. Novoselskom odvojku 17 u Dubravi Ankica Atlija (68) lakše je ozlijeđena, a četrnaest kuća (na 12 su popucala stakla) i 4 automobila oštećena su u snažnoj eksploziji jučer u 3.10 u dvorištu ispred njezine kuće. Ankica Atlija zadobila je ozljede od krhotina, navodno od razbijenog stakla, i zadržana je u KB Dubravi. Policija kaže da je netko aktivirao eksplozivnu napravu u dvorištu vlasnice kuće, a zatim još jednu ispod "opela corse" P. Atlije (37), zeta Ankice Atlije, koji ondje također živi. Za to vrijeme u kući su osim njih dvoje bili Ankičina kći, supruga P. Atlije, i njihovo dijete. Policija događaj tretira kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Uzeo ženino prezime

Kako je priopćeno u PU zagrebačkoj, događaj su policiji dojavili susjedi, a Ankica Atlija "potpuno je neporočna osoba, ali je njezina zeta policija nekoliko puta kazneno prijavljivala". Rečeno je da je riječ o nekoliko kažnjivih djela protiv vjerodostojnosti isprava i kažnjivim djelima zlouporabe droga. On također ondje stanuje, ima nižu stručnu spremu i po struci je radnik. Porijeklom je Albanac, ali je uzeo suprugino prezime. Svi u obitelji hrvatski su državljani. Kako smo doznali također u policiji, obitelj nije osobito imućna, a glasnogovornica policije nema podatke da je netko od njih u posljednje vrijeme prijavio kako im se prijeti.

- Oko tri sata čuo sam prvo jednu a zatim drugu slabu eksploziju. Nakon toga je grunulo tako jako da sam doslovce ispao iz kreveta. Na brzinu sam se obukao. Vidio sam dim, a u zraku se osjećao jaki smrad paljevine - kazao je jedan susjed.

I ostali susjedi kazali su kako ih je probudila jaka eksplozija, a svi su rekli kako su prije zadnje čuli još dvije slabije.

Nepoznati motivi

- Čujte, ne znam tko bi mogao imati nešto protiv njih. Čuo sam da im je eksploziv bačen na stube i da je Ankica ozlijeđena. Ona inače ima slabo srce, pa se vjerojatno i jako uplašila. Inače, njezin je zet Albanac koji nigdje ne radi , a to vam nikad nije dobro. Jer u ovom ovdje kraju, naše se cure udaju za naše dečke i obrnuto. Zato se nitko s njima pretjerano ne druži i ne razgovara, pa ni mi - kazao je rođak ozlijeđene žene. Većina susjeda s kojima smo razgovarali složila se s njegovim riječima, no, nitko detaljnije nije htio pričati. Koji su motivi podmetnute eksplozije, te o kakvoj se vrsti eksploziva radi, i je li možda riječ o nekoj vrsti upozorenja, pitanja su na koja će odgovoriti kriminalistička obrada. No, da bi se moglo raditi ipak o upozorenju iz podzemlja, moglo se naslutiti po ponašanju policije na mjestu događaja. Naime, tijekom očevida policija je trakom ogradila cijelu ulicu, a vidjeli smo čak pet policijskih vozila. Kuću i okolna oštećena vozila jučer su pregledali i pirotehničari, a tragove poslali na vještačenje.

Hrvoje Dečak, Ivana Jakelić

Pogledajte na vecernji.hr