TRUMP VS. BIDEN

Pandemija i američki izbori: Da nije izbila korona, Biden ne bi imao nikakve šanse

Foto: REUTERS
Joe Biden
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: A combination picture shows U.S. President Donald Trump and Democratic presidential nominee Joe Biden during the first 2020 presidential campaign debate, in Cleveland
Foto: REUTERS
Joe Biden
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Joe Biden visits a voter activation center in Chester, Pennsylvania
Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: U.S. President Trump and Democratic presidential nominee Biden participate in second debate in Nashville, tennessee
05.11.2020.
u 13:18
Trumpu je sve išlo kao po špagi, ekonomija je cvala, nezaposlenost je bila na dnu, a onda – “kineski virus”
Pogledaj originalni članak

Da nije izbila pandemija COVID-19, dosadašnjem bi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu bio potvrđen drugi mandat. Potkraj prošle godine Trump je, prema tadašnjem ispitivanju javnosti, bio u velikoj prednosti pred demokratskim izazivačem Joeom Bidenom. Ekonomija je rasla, što je Amerikancima najvažnije. Koronavirus je izmiješao karte na stolu. Moglo bi se kazati da se treći igrač umiješao u igru dvojice.

“Ponaša se kao dječak”

Danas bi se komentiralo što bi još mogao učiniti Trump do 2024. nakon svega, po mnogima, posebno izvan SAD-a, što je negativnoga učinio od 2016. Dakle, sasvim slučajno, zbog koronavirusa, danas govorimo o mogućoj pobjedi Bidena.

– Dominantan u Trumpovoj ličnosti je inat. Ponaša se kao dječak od 14 godina koji se osjeća prevarenim na nepravedan način. Obraćati mu se kao odrasloj osobi je nemoguće. Treba ga tretirati kao adolescentna – kazao je Trumpov bivši savjetnik Steve Bannon novinaru slavnom po otkriću afere Watergate Bobu Woodwardu. Zapravo Trump govori što misli, ne važe riječi, ne sakriva ih pod tepih. Kada je, primjerice, kazao da ostale zemlje članice NATO-a moraju izdvajati više novca za savez nije rekao ništa novo ni drugačije od svojih prethodnika. Razlika je jedino u tome što su ostali američki predsjednici to govorili europskim državnicima na sastanku s njima i da ih nitko drugi ne čuje, a Trump je do kazao “urbi et orbi”.

Trumpa biraju svi oni koji drže da je rekao upravo ono što oni misle. A, mnogi, ne samo u SAD-u, već i u Europi, misle da političari varaju i provode vlastite interese, da su kao takvi nepotrebni, da ih sve treba potjerati da rade itd. Pokret 5 zvijezda je dobio mnogo glasova upravo zato što je govorio protiv političke klase, kako će, dođu li na vlast, parlament otvoriti kao riblju konzervu i isprazniti je itd. Mnogi Amerikanci u Trumpu vide antipolitičara, nekoga tko misli kao običan čovjek koji se razočarao u vlast. Ti ljudi i ne žele čuti drugu stranu ploče. Slušaju samo onu koja proizvodi pjesmu koju žele čuti. Tako i kada guglaju i klikaju, onda gledaju samo ono što smatraju točnim prema svome mišljenju.

VIDEO: Životna priča Donalda Trumpa

Kao što su svojedobno ljevičari u Italiji kupovali samo glasilo Komunističke partije, a desničari glasilo neofašističkog MSI-ja jer su tu nalazili potvrdu njihova promišljanja, tako se sada u društvenim mrežama čita samo ono što potvrđuje vlastito mišljenje. Još k tome društvene mreže imaju algoritme koji ti nude upravo ono što tražiš, pa dobiješ dojam kako gotovo svi misle kao i ti. Kao što, kada tražiš hotel ili turističke informacije o nekom gradu, stalno ti dolaze ponude boravka u njemu; tako, ako čitaš negatore koronavirusa, počinješ dobivati sve više takvih i sličnih informacija. Društvene mreže su htjele takvim algoritmom olakšati traženje onoga što nekoga zanima, a i zaraditi na tome.

No, ako si već i bio u hotelu u nekom gradu koji si htio posjetiti, i dalje ti dolaze ponude upravo iz toga grada koji si već posjetio i nemaš namjeru ponovno otići na isto putovanje, onda to počinje ići na živce. Tako, kada čitaš nešto protiv establišmenta, protiv farmaceutskih industrija, protiv banaka i multinacionalnih kompanija, protiv Georgea Sorosa, protiv Židova itd., nastavljaš dobivati takve i slične informacije. Ali to ti ne smeta jer i dalje isto misliš.

Prašina ispod tepiha

Trump je nekom vrstom društvene mreže koja potvrđuje sve ono najgore što misliš o politici, o tzv. velikim moćnicima i manipulatorima (kao da to nije bio i on) itd. koji žele vladati svijetom i tvojom voljom. Nije dovoljno izbrisati neki Trumpov tvit, već je potrebno izbrisati algoritme koji utječu na nečiji izbor. Trumpu je koronavirus poremetio računicu u novu pobjedu i zbog toga su mu COVID-19 i svi oni koji govore o pandemiji postali neprijatelji. Trump je izvukao prašinu koja je bila ispod tepiha i pitanje je hoće li se i kada slegnuti.

VIDEO Stručnjaci otkrivaju trikove američkih i hrvatskih izbornih kampanja

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

DU
Deleted user
13:51 05.11.2020.

Kakva jadna i neuvjerljiva kontrola štete. I da nije izbila pandemija Biden bi dobio jer su demokrati usavršili izbornu krađu u ključnim državama. No nadam se da Trumpov tim zna što radi i da će sve jasno dokazati pred Vrhovnim sudom ne bi li se ponovili izbori. Ovo što se radi s listićima u Minnesoti, Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji, ne događa se ni u Burkini Faso.

MA
MareS11
13:34 05.11.2020.

Korona je i napravljena uz pomoc demokrata i kineza da skinu Trumpa, zamisli sta on sve zna sta se dogadja i o njima, Kinezima, drz.tajne, pedofilja u hollywoodu, oni su toga svjesni i boje se toga...ta Korona je cista politika, malo je u 3.mj diglo popularnost Merkel koja je zbog svoje migrantske politike izgubila povjerenjale naroda, Macrona spasilo od zutih prsluka! A l i , sada se sve lijepo vraca, islamski radikalizam kuca na vrata, a jos malo i zuti prsluci, pa ce Francuska gorit!

DU
Deleted user
13:57 05.11.2020.

I eto vam razloga za plandemiju!!!! A vi i dalje trkeljajte o toj groznoj bolesti!!!