Pregovori o JCPOA-i

Pariz, Berlin i London upozoravaju: Sporazum s Iranom mogao bi propasti zbog ruskih zahtjeva

Foto: SalamPix/ABACA/PIXSELL
Pariz, Berlin i London upozoravaju: Sporazum s Iranom mogao bi propasti zbog ruskih zahtjeva
12.03.2022.
u 14:32
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošle subote je neočekivano zatražio sveobuhvatna jamstva da na rusku trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije uvedene Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.
Pogledaj originalni članak

Zahtjevi Rusije da joj se zajamči trgovina s Iranom ugrožavaju obnovu nuklearnog sporazuma, upozorile su Francuska, Velika Britanija i Njemačka. Pregovarači su ušli u završnu fazu pregovora o obnovi takozvanog JCPOA sporazuma kojim su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa, što je Zapad dugo smatrao pokrićem za razvoj atomskih bombi. No ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošle subote je neočekivano zatražio sveobuhvatna jamstva da na rusku trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije uvedene Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

VELIKA PRIČA

'Ukrajinci, sjetite se Vukovara!' Branitelj s Trpinjske ceste objasnio zašto Mariupolj tako strašno podsjeća na četnički pohod '91.

- Što je ostalo ukrajinskom narodu sada u ovom teškom trenutku? Ostaju im dragovoljci koji su spremni stati pred stostruko jačeg neprijatelja. I dragi Bog. Nitko drugi. Ovog trena sve je na njima, i samo na njima. Stizat će poruke podrške iz Europe i svijeta pune patetike, ali obraniti ih mogu jedino njihovi najbolji ukrajinski sinovi. Jedino oni. Nitko od tih koji šalju patetične poruke podrške neće doći i uzeti pušku u ruku i braniti vašu zemlju. Neće ni svoje sinove poslati u rat. Vjerujte mi, doživjeli smo to. Zato molite za svoje dragovoljce, jer oni mogu čuda napraviti, oni mogu obraniti svoj dom i domovinu – navodi Stipo Mlinarić, koji je uputio i posebnu poruku Ukrajincima.

 - Nitko ne bi trebao nastojati iskorištavati pregovore o JCPOA-i kako bi dobio jamstva odvojena od JCPOA-e - navode u zajedničkoj izjavi Francuska, Britanija i Njemačka - takozvane E3 europske stranke unutar sporazuma svjetskih sila s Iranom iz 2015, naglašavajući da to riskira kolaps sporazuma. Dodali su i  da bi se sporazum koji je na stolu trebao hitno zaključiti, a Washington je već inzistirao da neće pristati na ruske zahtjeve. 

Međunarodni pregovori dugi 11 mjeseci nastoje osigurati da se Iran pridržava ograničenja nuklearnih aktivnosti unutar sporazuma te vratiti Sjedinjene Države u sporazum iz kojeg je ta zemlja istupila 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. Tržišta nafte pomno prate napredak pregovora kako bi vidjela mogu li se ukinuti ograničenja na izvoz iranske sirove nafte, što bi moglo pomoći da se nadoknadi poremećaj u opskrbi zbog ruske invazije u Ukrajini.

 

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.