Europarlament

Picula o ukidanju viza za SAD i hrvatskim radnicima u Sloveniji

Foto: Pixsell
Picula o ukidanju viza za SAD i hrvatskim radnicima u Sloveniji
17.11.2013.
u 16:05
Europski zastupnik SDP-a Europskoj komisiji postavio pitanja u vezi viznog reciprociteta članica EU s Amerikom i Kanadom, te upozorio da hrvatski radnici u Sloveniji nemaju socijalnu sigurnost nakon što su umirovljeni
Pogledaj originalni članak

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, Tonino Picula, zanima se stanje s izdavanjem viza za SAD te za status hrvatskih radnika u Sloveniji, o čemu je Europskoj komisiji postavio i pitanja.

- U Hrvatskoj postotak odbijenih viza za SAD opada iz godine u godinu i u 2012. bio je 4,4 posto, a u nekim članicama EU čijim državljanima više ne treba viza za Ameriku postotak odbijenih viza prelazi i 20 posto od svih prijava - kaže Picula i pita koje mjere Komisija planira poduzeti kako bi se vizni reciprocitet članica EU sa SAD-om i Kanadom zaista uspostavio. Naime, SAD još traži vize za državljane Cipra, Bugarske, Rumunjske, Poljske i Hrvatske, što je pojedincima nemali trošak od oko 160 dolara po osobi.

Zastupnik podsjeća kako je Hrvatska poduzela konkretne tražene mjere, poput uvođenja biometrijskih putovnica za građane.

-Nije zanemariv ni financijski aspekt reciprociteta prema kojem državljani 23 zemlje članice Unije moraju platiti svega 14 američkih dolara da bi se registrirali na američki sustav za autorizaciju putovanja.

Uz to, Picula smatra da slovenski odnos prema radnicima, dnevnim migrantima iz Hrvatske (kakvih je oko 8000) pogađa te radnike, jer oni koji prestanu ondje raditi nemaju pravo na novčanu naknadu s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Radi se o tome da je Slovenija jedna od 13 članica EU koje su nakon ulaska Hrvatske u Uniju zadržale pravo na dvije godine (što se može produljiti na najviše sedam godina) ograničiti slobodno kretanje hrvatskih radnika. Zato Picula pita europsku Vladu:

- Je li moguće da se primjenom Uredbe 883/2004 o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, hrvatskim radnicima i umirovljenicima omoguće prava po kojima bi u zemlji prebivališta mogli imati socijalnu sigurnost i prava iz sustava zemlje u kojoj su radili?
Posebno je istaknuo primjer radnika tvrtke Steklarska Nova, "čiji problem umirovljenja još uvijek nije riješen jer država Slovenija kao vlasnica tvrtke nije plaćala davanja za mirovinsko osiguranje niti beneficirani radni staž", smatra SDP-ov europski zastupnik Tonino Picula.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KO
korisnicc
17:34 17.11.2013.

Slovenija nama stvara probleme, al ti zato stalno govoriš kako je zadatak Hrvatske pomagati tzv. Regiju. Ko tu koga.

Avatar billybull
billybull
19:03 17.11.2013.

razlog je jednostavan: siromastvo hrvatskih gradjana, od kojih velika vecina nema na racunu $100 za svaki dan planiran provesti u americi...tu postoji ogroman problem s ilegalnim imigrantima, posebno s zaposljavanjem istih...uz meksikance (odnosno juznoamerikance) americi ne treba novi problem na istom podrucju...

RP
rade.pranjic
20:12 17.11.2013.

Nije li to jos jedna ucijena slovenackih fasista da bi dobili Hrvatski teritorij ?