PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a

Plenković komentirao slučaj trudnice: HDZ ne planira mijenjati Zakon po pobačaju

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Plenković dao izjavu nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice u središnjici stranke
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice u središnjici stranke
09.05.2022.
u 20:45
Hrvatska će nastaviti politički, diplomatski, humanitarno, financijski i tehnički pomagati Ukrajini. Posjet je bio vrlo sadržajan, razgovarali smo i o zarobljenom hrvatskom državljaninu, vode se razgovori, rekao je Plenković
Pogledaj originalni članak

U HDZ-u se održala sjednica Predsjedništva stranke nakon čega se medijima obratio predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković

- Prošli tjedan je održano i drugo čitanje Zakona o uvođenju eura, očekujemo da se izglasa ovaj petak - kazao je na početku Plenković. Rekao je i da će predstaviti rebalans proračuna. 

- Uspjeli smo pokriti sve zahtjeve dosad, procijenili smo da je dobro da idemo u rebalans - kazao je. 

- Razgovarali smo i o cijeni energenata, sutra će ponovno porasti cijene, no da nije bilo mjere Vlade cijene eurodizel bile bi skuplje za dvije kune, benzina za kunu i 26 lipa. Vidjet ćemo se može li se još nešto učiniti - rekao je Plenković. 

Osvrnuo se i na posjet Kijevu. 

- Izvijestio sam o posjetu Kijevu, prošao je jako dobro, snažna potpora Hrvatske Ukrajini, u njenoj borbi za slobodu, u borbi protiv ruske agresije. Hrvatska će nastaviti politički, diplomatski, humanitarno, financijski i tehnički pomagati Ukrajini. Posjet je bio vrlo sadržajan, razgovarali smo i o zarobljenom hrvatskom državljaninu, vode se razgovori - rekao je. 

Kazao je i kako i dalje postoji dijalog između Hrvatske i Rusije. 

- Da smo prekinuli diplomatske odnose, bilo bi puno teže - rekao je. 

Upitan je o prijedlogu predsjednika Zorana Milanovića o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

- Odgovorit ćemo kad procijenimo da je vrijeme - rekao je. 

Kazao je i kako Ukrajinci i dalje tvrde da dron koji je pao u Zagrebu nije bio lansiran s njihove strane. 

Upitan je o Zakonu o pobačaju na što je rekao kako HDZ u ovom trenutku ne planira mijenjati taj zakon. 

Plenković je komentirao i slučaj trudnice Mirele Čavajde poručivši da je riječ o osjetljivom slučaju gdje struka i liječnici moraju biti u prvom planu.

„Ovo nije političko nego zdravstveno pitanje na koje treba odgovarati struka", rekao je Plenković i poručio da Vlada u ovom trenutku nema namjeru mijenjati zakon koji regulira prekid trudnoće.

Podsjetio je da je Ustavni sud čekao 27 godina kako bi donio odluku o tom zakonu na temelju inicijative pojedinca iz 1991. godine.

„Okvir odluke Ustavnog suda je jasan i samo govori o tome da bi se trebale poduzeti određene stvari kako bi se zakon modificirao, ali se ništa supstantivno u njemu ne bi promijenilo nego je više stvar na dodatnim informacijama i naporima kako bi u konačnici bilo što manje pobačaja, nema zabrane”, kazao je.

Na upit novinara imaju li žene u Hrvatskoj pravo odlučiti o rađanju djece, Plenković je odgovorio potvrdno. „Imaju pravo, a nikome se ne može oduzeti pravo na priziv savjesti, te dvije stvari egzistiraju istodobno”, rekao je.

Plenković pritom nije želio komentirati izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da bi se sve brže riješilo da mu se trudnica javila.

TUŽNA SUDBINA PLEMIĆKOG DVORCA

Mali grof bio je omiljen među svojim vršnjacima. U školu je dolazio kočijom. A uz ovaj dvorac veže se i jedna legenda

Iako su ovi čvrsti, više od šest stoljeća stari temelji na kojima je izgrađen dvorac u Cerniku, preživjeli čak i tursko osvajanje, a sam dvorac preživio je Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat i potres koji mu je znatno oštetio krovište, pitamo se hoće li taj biser arhitekture preživjeti i nemar i zaborav, kako vlasnika, tako i hrvatskih institucija?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar bucika
bucika
19:33 09.05.2022.

Kupite vise konja i problem rijesen...

PK
Posljednji Komšikanac
21:15 09.05.2022.

Tako je. Gospodin Plenković se vratio starom Andreju kad je otresao drugove kao kruške. Nema više podilaženja kojekakvim drugaricama koje si misle da će one soliti pamet doktorima.

HZ
hzjz
19:30 09.05.2022.

može se , kako da ne,, ukinu se trošarine , pdv