davor ivo stier

Plenkovića neće dirati, ali želi demokraciju u HDZ-u

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Davor Stier
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Davor Ivo Stier
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Davor Stier
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Davor Stier
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Davor Stier
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Davor Stier
17.06.2017.
u 11:20
Ne želi rušiti Plenkovića, ali želi demokratizirati HDZ.
Pogledaj originalni članak

Davor Ivo Stier od ostavke u Vladi i novinske konferencije na kojoj je objavio svoj odlazak iz Banskih dvora i najavio jačanje demokršćanske opcije u HDZ-u u javnosti više nije istupao.

Večernji list iz izvora bliskih Stieru doznaje koji će biti njegovi potezi u HDZ-u kao političkog tajnika stranke i zašto je zaista otišao iz Vlade.

Pogazio bi sve...

Stier je svjestan svih rizika, otišao je iz Vlade, a njegova pozicija političkog tajnika u HDZ-u ovisi isključivo o Andreju Plenkoviću, no za njega nije bilo druge opcije nakon što je sklopljena Vlada HDZ-a i HNS-a s obzirom na to da on kao politički tajnik u nikakvim pregovorima nije sudjelovao, štoviše zagovarao je nove izbore. – Da je ostao u Vladi, pogazio bi sve ono što je pisao u “Novoj hrvatskoj paradigmi”. Sad je više nego ikad pravi trenutak da se izmijeni Statut HDZ-a i da se uvede načelo jedan član – jedan glas za izbor svih dužnosnika u HDZ-u, dakle Predsjedništva stranke i svih vodećih struktura na svim razinama stranke. Iduće dvije do tri godine neće biti izbora, prvi sljedeći su izbori za Europarlament 2019. i nema pravih argumenata zašto HDZ sada ne bi izmijenio Statut i ispunio ono što su i Stier i Plenković obećali kad su se vratili iz Bruxellesa – ispričao nam je izvor blizak političkom tajniku HDZ-a.

Zato će Stier na prvoj sjednici Predsjedništva HDZ-a predložiti izmjene Statuta, a prihvati li ih Predsjedništvo i Središnji odbor HDZ-a, te izmjene moraju biti usvojene i na Saboru HDZ-a. Dodatni argument zašto Stier inzistira da se baš sada uvedu te izmjene, doznaje Večernji list, jest taj što on smatra da je demokratizacija stranke jedini način da se spriječi klijentelizam bilo koje vrste. I onaj stranački i eventualni u Vladi HDZ-a i HNS-a.

– Koalicija HDZ-a i HNS-a dogovorena je ne samo daleko od očiju javnosti, nego i daleko od formalnih stranačkih struktura HDZ-a. Na Predsjedništvu se o toj koaliciji glasalo, a da članovi Predsjedništva nisu znali pojedinosti tog savezništva. Ali što je bilo ne može se promijeniti, no to više ne bi smjelo biti tako – prenio nam je sugovornik blizak Stieru. Taj izvor nije siguran da HNS-ova ekipa, predvođena Ivanom Vrdoljakom i Srećkom Ferenčakom, kada je dogovarala savez s HDZ-om nije bila vođena klijentelizmom. Naši izvori kažu da Stieru nije toliki problem savezništvo dviju stranaka različitog svjetonazora, nego način na koji je ta koalicija dogovorena. I takve situacije želi mijenjati.

– Kada članovi Predsjedništva budu izravno birani, a ne šalabahter-demokracijom u delegatskom sustavu, bit će manja njihova ovisnost o predsjedniku stranke i neće slijepo izglasavati odluke bez ikakvih pitanja – smatra naš izvor. Davor Ivo Stier svjestan je, doznajemo, da ga Plenković u svakom trenutku može smijeniti s pozicije političkog tajnika, ali u njegovu krugu smatraju da bi to bila loša poruka jer bi ispalo da ga miče s te funkcije kako bi zaustavio proces demokratizacije stranke. S druge strane Stier, čujemo od njemu bliskih izvora, nema problem da se taj proces odvije i bez njega, ali bitno je da se demokratizacija stranke i njezino približavanje članstvu dogodi. U svakom slučaju on će tu priču gurati dokle god ide.

Želi provesti obećano

– Kad bi HDZ u nove stranačke izbore išao bez izmjena Statuta, onda bi sve ostalo po starome i to nema smisla. Ispalo bi da je Stier “Novu hrvatsku paradigmu” pisao samo u kontekstu Karamarkove vladavine u HDZ-u, što nije bila njegova poanta – prenose nam krugovi bliski bivšem ministru. Stier, doznajemo, neće niti želi inzistirati na datumu održavanja izbora u HDZ-u, nego će to biti stvar političke procjene i stranačke odluke. U Stierovu krugu uvjeravaju da njemu uopće nije opcija rušenje Plenkovića kao šefa HDZ-a ili rušenje Vlade, ni ikakvo frakcionaštvo u HDZ-u.

– Plenković i Vlada imaju Stierovu podršku. On je čitao što se ovih dana pisalo, ali njegovi motivi nisu takve prirode. Želi provesti ono što je obećao zajedno s Plenkovićem prije godinu dana – zaključio je izvor blizak Stieru.

Iako je Stier u “Novoj hrvatskoj paradigmi” najavio i frakcije, (za)sada ih neće predlagati

Zadnjim izmjenama Statuta HDZ-a uveo se tek dio da se, osim predsjednika stranke, i šefovi na svim stranačkim razinama (dakle na gradskim i županijskim) biraju izravno. Također, uvedeno je i da HDZ-ovi čelnici ne mogu istodobno biti šefovi lokalnih organizacija na različitim razinama, primjerice i šefovi gradske i šefovi županijske organizacije.

Iako Stierova “Nova hrvatska paradigma” predviđa i legaliziranje stranačkih frakcija, doznajemo da u izmjenama Statuta koje kani predložiti neće ići s frakcijama. Stier očito ne želi ići s previše prijedloga jer mu je cilj jedan član – jedan glas za sve dužnosnike, a uvođenjem frakcija u priču fokus bi se preselio na motive tog prijedloga. Iz svega se može zaključiti da je Stier (barem za sada) odabrao miroljubivu opciju provođenja svojeg obećanja s pozicije političkog tajnika bez opstrukcija koje bi mogle biti povod za njegovu smjenu.     

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

KO
komunikolog
12:22 17.06.2017.

Opet visoki izvori i krugovi bliski, i opet svi neimenovani. Iva, Iva, hoćeš li ikada ikoga imenovati?

DU
Deleted user
12:36 17.06.2017.

Iva baš si šega.

KS
Ksantipa
11:41 17.06.2017.

Stier je oporba Plenkoviću, štogod on govorio. Demokracija u stranci je samo izgovor. Ova gospoda se žele riješiti Plenkovića. Jedni igraju otvoreno, drugi zakulisno. Za njih je on previše pametan, sposoban, europski orijentiran i uključiv.