NAGLASAK

Pobjedom Komšića poražen SDP

10.10.2006.
u 18:53
Pogledaj originalni članak

Pobjeda SDP-ovoga kandidata Željka Komšića kojega su Bošnjaci izabrali za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH osim po Hrvate u BiH imat će i nesagledive posljedice po SDP. Godinama ta stranka u javnosti, poglavito među Hrvatima i Srbima, pokušava ostaviti dojam kako je riječ o multinacionalnoj stranci koja se jednako odnosi prema sva tri naroda te sve građane BiH.

Bila je to i retorika u kampanji sada već izabranoga Željka Komšića. Bez obzira na njegovo buduće djelovanje u Predsjedništvu Komšićev izbor pokazuje da je SDP produžena i umivenija ruka unitarističke bošnjačke politike. Upravo Lagumdžijin nedostatak osjećaja za hrvatsko pitanje u BiH, od jedne plemenite ideje kao što je socijaldemokracija, SDP pretvara u egzekutora najcrnjih strahova Hrvata da će drugi izabrati hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. SDP-ova prijevara posebice pogađa ono malo Hrvata u BiH koji su vjerovali toj stranci.

Zbog toga poteza upravo i ti malobrojni Hrvati dižu ruke od Lagumdžijinog SDP-a. Odavno su to učinili Srbi osnivajući svoju socijaldemokratsku stranku u vidu Dodikovoga SNSD-a. Prevarom Hrvata zahvaljujući nepravednom izbornom zakonu, Lagumdžija je zapravo strategijski i dugoročno porazio samoga sebe jer je na taj način SDP još više ograničio na bošnjačko biračko tijelo. Koliko god u ovom trenutku zvučalo nevjerojatno Komšićeva „pobjeda“ je za SDP puno veći poraz od onoga kojega je Lagumdžijina stranka doživjela na posljednjim izborima u utrci za državnu, entitetske i županijske skupštine.

Pogledajte na vecernji.hr