U PERUŠIĆU BENKOVAČKOM

Policija privela svećenika? Prijavljen da je kod Benkovca seksualno uznemiravao 16-godišnjakinju

Foto: Google maps/screenshot
Policija privela svećenika? Prijavljen da je kod Benkovca seksualno uznemiravao 16-godišnjakinju
17.09.2024.
u 10:15
Izvori bliski crkvi za Večernji list dojavili su da je policija izvršila pretres župne kuće zbog sumnje u još jedno kazneno djelo
Pogledaj originalni članak

Možemo vam potvrditi da je događaj prijavljen i da je policija reagirala, a zbog zaštite žrtve za više informacija obratite se državnom odvjetništvu. Rekla je ovo za Večernji list glasnogovornica šibensko-kninske policije Sanja Baljkas nakon što nas je zamolila da joj pošaljemo upit o slučaju o kojem je izvijestio Nacional i koji se navodno dogodio 11. rujna u Perušiću Benkovačkom gdje je župnik Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije navodno seksualno uznemiravao 16-godišnjakinju.

Policiji smo poslali sljedeće upite:

Poštovane Sanja Baljkas i Ivana Grbin, molim vas odgovore vaših policijskih uprava:

– Je li i kada je policija reagirala u Perušiću Benkovačkom u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije zbog navodne prijave za seksualno uznemiravanje 16-godišnjakinje od župnika?

– U kojem je statusu slučaj odnosno je li svećenik priveden, je li na slobodi i postoji li kaznena prijava?

– Zašto policija nije u svojim redovnim izvješćima izvijestila javnost o događaju?

– Kada je podnesena prijava?

– Je li policija prije akcije obavijestila nadbiskupiju? 

Zadarska policija također nam je potvrdila prijavu slučaja i istaknula nadležnost šibenske policije. Odgovor na upit o slučaju zatražili smo i od zadarske nadbiskupije. Izvori bliski crkvi za Večernji list dojavili su da je policija izvršila pretres župne kuće zbog sumnje u još jedno kazneno djelo. Stoga smo uputili dopis s upitom za koje je djelo ili djela svećenik navodno osumnjičen.

VEZANI ČLANCI:

U crkvu u malom mjestu pokraj Benkovca, kako navodi Nacional, došle su dvije policijske patrole i to po jedna iz Zadra i iz Šibenika. Navodno je bilo svađe u policiji oko kašnjenja, špekulira se u tim navodima da je možda riječ o prijeporima u policiji treba li, kako je to dosad bilo pravilo, obavijestiti nadbiskupa prije reakcije policije kada su pod sumnjom svećenici. Uslijedila je pretraga svećenikova doma, policijska zapljena mobitela, laptopa, odvođenje svećenika u pritvor (navodno je već pušten)... Prema riječima izvora bliskih crkvi, koji su nam se javili i koji tvrde da su “svašta čuli”, nije bila samo stvar u prijavi seksualnog uznemiravanja 16-godišnjakinje. Kako nam je rečeno, “policija je tražila još nešto.” Večernji list nazvao je broj za koji nam je rečeno da je svećenikov, no isključen je. Svećenik je navodno omiljen među vjernicima, pogotovo u mlađoj i populaciji srednje životne dobi. Nacional navodi da je riječ o svećeniku bajkeru…

Na benkovačkom području šokirani su informacijom da je priveden svećenik iz Perišića Benkovačkog zbog sumnje u seksualno uznemiravanje 16-godišnjakinje. Navodno su privođenju svjedočili i mještani uoči posljednjeg ispraćaja jednog mještanina. Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić za Večernji list je potvrdio da je čuo za slučaj. - Ne znam puno o tome, a ako je istina to je svakako za osudu - rekao nam je Tomislav Bulić. Robert Ljutić iz mjesnog odbora Perušić nam je također potvrdio da zna za slučaj.  - Smatramo da to nije istina, živimo u nadi da je svećenik ok. Ja ga ne poznajem dobro, ali mi u Perišiću vjerujemo da to nije istina - rekao nam je.

Iz šibenske policije odgovorili su nam na upite: Obavještavamo da su okolnosti iz Vašeg upita obuhvaćene postupanjima nadležnih ustrojstvenih jedinica policije PU šibensko-kninske po dovršetku kojih postupanja je, na primjeren način i pravovremeno, obaviješteno nadležno državno odvjetništvo. Budući se radi o postupanju u području zaštite prava i interesa i djece, nismo u mogućnosti ustupiti Vam konkretne informacije niti komentirati pojedina policijska postupanja i poduzete mjere. Isključivi razlog je zaštita žrtve od sekundarne viktimizacije i stigmatizacije okoline - istakla je Sanja Baljkas, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske. Šibenski DORH još se nije oglasio o slučaju.

GALERIJA Ovo su županije s najmanje gradova, znate li koja ima samo dva grada, ali čak 26 općina?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Nizak vodostaj Save uzrokuje ograničenja u plovidbi
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Pogled na Split i mjesto gdje se nalazio Hotel Marjan
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Dobro raspoloženi strani radnici u šetnji i razgledavanju grada
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Koprivnica: Panoramski pogled na grad i okolicu
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Koprivnica: Panoramski pogled na grad i okolicu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Čakovec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Međimurje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Virovitica: Grad kroz političku i društvenu scenu
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Virovitica: Slike s gradskih ulica
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Lika i Gorski Kotar
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Središte grada Gospića
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Split: Brojni turisti dan proveli u razgledavanju grada

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

VR
Vrbanek
11:24 17.09.2024.

Ništa novo u katoličkoj, zadarsko zaleđe je poznato po tome.

Avatar Urban Fox
Urban Fox
12:21 18.09.2024.

Još se je i snimil s maloljetnicom…

NK
Najam krova
11:40 17.09.2024.

Pedofili počeli silovati. Čestitke.