HRVATSKA - HAAŠKI SUD

Praljak poriče umiješanost Hrvatske u ratu u BiH

03.04.2002.
u 00:00
* Hrvatska vojska nije dobivala naredbe o odlasku u BiH, izjavio hrvatski general * Haag zajamčio Praljku da ga neće uhititi
Pogledaj originalni članak

- Na bojišnicu u Bosnu i Hercegovinu otišao sam nakon što se smirio rat u Hrvatskoj, i to zbog moralne obveze, osjećaja domoljubne dužnosti, kako bih pomogao pripremiti obranu. Srpski su tenkovi stigli na Kupres ne bi li preko Livna odsjekli Split, a vlada BiH nije imala nikakvu moć kojom bi to spriječila - ustvrdio je, svjedočeći jučer pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, umirovljeni general Slobodan Praljak.

Zanijekao Bobetkove tvrdnje

Praljka je kao svjedoka pozvala obrana u procesu protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele kako bi svjedočio o općim okolnostima u BiH u vrijeme na koje se odnosi optužnica. Naletilića haaško tužiteljstvo tereti kao zapovjednika Kažnjeničke bojne Hrvatskoga vijeća obrane, a Martinovića kao zapovjednika njezine protuterorističke postrojbe "Mrmak" za zločine nad muslimanskim stanovništvom Mostara i Jablanice tijekom 1993., za pljačkanje, zatvaranje i zlostavljanje muslimanskog stanovništva na mostarskome Heliodromu te za zloporabu Muslimana na bojišnici, gdje su morali kopati rovove te služiti kao živi štit i za otkrivanje neprijateljskih izvora vatre. U to je vrijeme najžešćih hrvatsko-muslimanskih sukoba general Praljak zapovijedao Glavnim stožerom HVO-a. Haaško tužiteljstvo odbilo je osvrnuti se na navode da je njegovo ime na zapečaćenoj optužnici koja se odnosi na zapovjednu odgovornost za razaranje sela Stupnoga Dola i ubijanje tamošnjih Muslimana, koje su u listopadu 1993. godine počinile postrojbe HVO-a pod vodstvom Ivice Rajića, te za rušenje mostarskoga Starog mosta 9. studenoga iste godine. Za to je svjedočenje dobio "slobodan prolaz", tj. jamstvo Suda da ga neće uhititi. Praljak je zanijekao tvrdnju umirovljenoga generala Janka Bobetka da je njega i generale HV-a Antu Rosu i Miljenka Crnjca u BiH poslao upravo on, kao tadašnji zapovjednik južnoga bojišta HV-a.

"General Bobetko patrijarhalan je tip i voli ostavljati dojam starješine." Tim je riječima Praljak objasnio zašto Bobetko iznosi takvu tvrdnju. Također je zanijekao da je itko koga zna iz HV-a po naredbi otišao u BiH. Naveo je kao primjer časnika HV-a muslimana Jasmina Jaganjca, koji je, kao i brojni drugi muslimanski borci iz HV-a, otišao u BiH braniti svoj dom, pa nije čudno što su to učinili i Hrvati podrijetlom iz BiH. Za oznake HV-a koje su međunarodni promatrači zamjećivali na odorama hrvatskih boraca u BiH, Praljak je ustvrdio da su ih mnogi, unatoč naredbama, odbijali skinuti jer su im davale ugled "staroga borca iz rata u Hrvatskoj". Napomenuo je da se Armija BiH tijekom cijeloga hrvatsko-muslimanskoga sukoba naoružavala iz Republike Hrvatske, te je sudu predočio niz naredaba HV-a s podrobno navedenim vrstama i količinom oružja, streljiva, opreme i goriva za isporuku Armiji BiH, kojima je to dokazivao.

Sutra pitanja tužitelja

Postupak protiv Naletilića i Martinovića počeo je lanjskoga 10. rujna uvodnom riječju optužbe, no potom je, "kako bi se uštedjelo vrijeme i ubrzalo postupak", kaže haaško tužiteljstvo, 57 svjedoka optužbe saslušano izvanraspravno. U tome je dijelu postupka, ističu odvjetnici hercegovačkoga dvojca, optužnica prepolovljena i iz nje su otpale optužbe za tri ubojstva te za razaranje muslimanskih kulturnih objekata.

Jučerašnji je dan u trećoj sudnici ICTY-ja počeo protivljenjem tužitelja Kennetha Scotta da Praljak svjedoči jer je prečuo da je u četvrtak obrana najavila promjenu redoslijeda svjedočenja, pa je drugi zaštićeni svjedok, koji je jučer trebao nastupiti, prebačen nakon Praljka. Stoga se tužitelji nisu pripremili za unakrsno ispitivanje. Predsjedatelj Sudskoga vijeća Kinez Liu Daqun odbio je zahtjev tužitelja, te će optužba svoja pitanja Praljku uputiti sutra. Praljkovo svjedočenje nije izazvalo veće zanimanje glasila, pa su klupe u novinarskoj galeriji zjapile uglavnom prazne. Iako je i Ivić Pašalić izjavio da će se odazvati pozivu obrane da svojim svjedočenjem pomogne Naletiliću i Martinoviću, od njihovih branitelja doznajemo da još nisu dobili službenu potvrdu hoće li on to zaista učiniti.

DEN HAAG Stojan de Prato

Pogledajte na vecernji.hr