UTRKA S VREMENOM

Pred Ukrajinom je teška zima: Berlin otkupljuje haubice koje je prodao Kataru i šalje ih u Kijev

Foto: ABACA/ABACA
Sastanak Ukrajinske kontakt skupine u zračnoj bazi Ramstein
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: ABACA/ABACA
Sastanak Ukrajinske kontakt skupine u zračnoj bazi Ramstein
07.09.2024.
u 19:15
Ukrajinski predsjednik Zelenski nije dobio dozvolu za korištenje zapadnih projektila u napadima na Rusiju, ali mu je obećano novo oružje
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastojao je na redovnom sastanku ukrajinskih saveznika, u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, dobiti odobrenje korištenja dalekometnog oružja duboko u ruskom teritoriju, ali nije u tome uspio. No, zato su saveznici Ukrajini obećali drugo oružje.

Utrka s vremenom

- Ne postoji nijedna sposobnost koja će sama po sebi biti odlučujuća u ovoj kampanji. Postoji mnogo meta u Rusiji i postoji mnogo mogućnosti koje Ukrajina ima u smislu bespilotnih letjelica i drugih stvari za rješavanje tih ciljeva - rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na kraju sastanka. Dodao je i kako je Rusija već premjestila zrakoplove koji ispaljuju klizne bombe u Ukrajinu izvan dometa američkih ATACMS projektila. Za sada, Bidenova administracija dopušta Ukrajini da koristi rakete koje su osigurale SAD samo u ograničenim prekograničnim napadima na vojne ciljeve iz kojih potječu ruski napadi.

No, Austin je rekao da će Washington i njegovi saveznici nastaviti davati snažnu potporu Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, najavivši još dodatnih 250 milijuna dolara američke vojne pomoći, uključujući rakete zemlja-zrak Stinger, protutenkovske rakete Javelin, oklopna vozila i patrolne čamce. Njemačka se obvezala Kijevu isporučiti dodatnih 12 samohodnih haubica Panzerhaubitze 2000 u vrijednosti od 150 milijuna eura.

POVEZANI ČLANCI:

- Oružje bi dolazilo iz industrijskih isporuka, a ne iz stalnih njemačkih vojnih zaliha. Šest ih treba stići do kraja 2024., a ostali će biti isporučeni 2025. - rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius. Njemačka se također obvezala isporučiti 77 starijih tenkova Leopard 1A5. "Njemačka jest i ostaje najjači podupiratelj Ukrajine u Europi. Sve dok bude potrebno", napisao je Scholz na platformi X. Najava isporuke haubica izazvala je čuđenje njemačkih stručnjaka. Zbog rata u Ukrajini, samohodne haubice rijetke su u svijetu. "Odakle sad još haubica", pita se Der Spiegel? Taj njemački tjednik otkrio je koliko je savezna vlada kreativna u potrazi za oružjem za Kijev. Budući da Bundeswehr ne može isporučivati ​​više sustava, a industrija ne može držati korak s potražnjom, posljednjih se tjedana diljem svijeta traži tko bi mogao isporučiti još nekoliko haubica.

Emisari iz Berlina u pustinjskom emiratu Kataru pronašli su ono što su tražili. Tamošnji su šeici prije nekoliko godina kupili 24 samohodne haubice iz Njemačke. Zbog toga je Berlin diskretno pitao Dohu može li se polovica tih haubica vratiti. Službeno, proizvođač otkupljuje sustave od Katara. Sada ih se brzo usklađuje s najnovijom tehnologijom i šalje na frontu u Ukrajinu, otkriva Spiegel. Velika Britanija obećala je, između ostalog, i 650 sustava za ispaljivanje lakih višenamjenskih projektila (LMM) u vrijednosti 213 milijuna dolara. Osim ublaženih ograničenja za prekogranične napade, Ukrajina se nadala da će osigurati više protuzračnog obrambenog oružja i drugih sustava uoči predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom koji bi mogli promijeniti partnerstvo Washingtona s Kijevom.

Pitanje života i smrti

Ukrajinski čelnik također je pozvao na brzu isporuku obećanih paketa oružja, rekavši da su zalihe protuzračne obrane pitanje života i smrti dok Rusija pokreće intenzivirani val zračnih napada. - Svijet ima dovoljno sustava protuzračne obrane da zaustavi ruski teror - rekao je Zelenski. Očekuje se teška zima u Ukrajini, gdje je velik dio energetske infrastrukture uništen nakon opetovanih ruskih napada. 

>> FOTOGALERIJA Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

Foto: Reuters
Nuklearno oružje
Foto: TUCKER CARLSON NETWORK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin speaks during an interview with U.S. television host Tucker Carlson, in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin visits the naval base in the northern city of Severodvinsk
Foto: /XINHUA
Antartika: Istraživa?ki brod 'Snow Dragon' nalazi se 44 kilometara od baze
Foto: Rong Qihan
Antartika: Kineski ekspedicijski tim proslavio uspješno slijetanje zrakoplova Snow Eagle 601
Foto: MATIAS BAGLIETTO/REUTERS
FILE PHOTO: Argentines face daily race for deals as inflation soars above 100% in Buenos Aires, Argentina
Foto: Arthur Edwards/NEWS SYNDICATION
Butan: Kate i William posjetili samostan Tiger's Nest na Himalaji
Foto: Rolf Haid/DPA
?ile: Zemlja vulkana, jezera, pustinje i fjordova
Foto: RAFAEL BEN ARI
Fidži
Foto: Rafael Ben-Ari/NEWSCOM
Fidži
Foto: Patrick Pleul/DPA
Grenland
Foto: Patrick Pleul/DPA
Grenland
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Reykjavik, glavni i najve?i grad Islanda
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Reykjavik, glavni i najve?i grad Islanda
Foto: WILLY KURNIAWAN/REUTERS
Rainy season in Jakarta
Foto: Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye
Novi Zeland
Foto: Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye
Wellington Cityscape
Foto: Linda Yee
Kaapstad: Tisu?e proslavile Dan otvorenih ulica
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
FILE PHOTO: FILE PHOTO: The Limmat river and the city are seen early morning in Zurich
Foto: /NEWSCOM
Scenes from Tuvalu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar dosadno
dosadno
12:34 08.09.2024.

Poštovani uredniče, javno zahvaljujem na brisanju Serengetijevog komentara podrške zlo agresiji na suverenu zemlju!

LU
Luftbalons
23:38 08.09.2024.

Obična propaganda. Jasno je kao dan da se od početka, tamo od narandžaste revolucije, puča do danas radi otvorenoj agresiji NATO na Rusiju. Rusija je zakasnila 10ak g. Ovdje se mjeri tko koliko šalje, na Ukrajincima, pravoslavci ma je da ginu.

Avatar Maks:
Maks:
00:32 08.09.2024.

Kao i svaka zima u Ukrajini a ruSSe ce Ukri grijat dronovima Dragonfire...