Pogledajte 'Dracarys' u akciji

VIDEO Ukrajinci uništavaju Ruse dronovima koji rigaju vatru: Na bojište bacaju vruće željezo, prže ih na 3500 °C

Ukrajinski dronovi
Screenshot/Telegram
06.09.2024.
u 10:23

Ukrajinske bespilotne letjelice prilagođene su tako da koriste termit, mješavinu željeznog oksida i aluminija. Kada se zapali, termit može doseći temperaturu do 3.500 Celzijevih stupnjeva, stvarajući užareno rastaljeno željezo

Tek nekoliko dana od pojave prve videosnimke njihova korištenja, ukrajinske bespilotne letjelice – bacači plamena – postaju svakodnevnica na bojištu. A dobili su i svoje ime – ispočetka su ih nazvali "dragonfire" – zmajeva vatra, no sad se za njih ustalio naziv "Dracarys", po pojmu iz popularne serije "Igra prijestolja". "Dracarys" je naredba koju Targaryeni koriste kada žele da njihovi zmajevi rigaju vatru. A zmajeva vatra je jedno od najsmrtonosnijih oružja u seriji, što čini "dracary" priličnim sinonimom za smrt i uništenje.

Ukrajinske bespilotne letjelice prilagođene su tako da koriste termit, mješavinu željeznog oksida i aluminija. Kada se zapali, termit može doseći temperaturu do 3.500 Celzijevih stupnjeva, stvarajući užareno rastaljeno željezo. Postoje i druga oružja na bazi termita, ali se ona koriste za onesposobljavanje i oštećenje ruskih oklopnih vozila i tenkova. Koristio se i u granatama koje su se izbacivale iz dronova, no sada snimke prikazuju masovno korištenje tog materijala prilikom uništavanja zaklona iznad obrambenih položaja ruske vojske.

"[Termitne granate] korisne su za uništavanje ruskih tenkova jer, nakon što se ispusti kroz otvor, termitska granata zagrijava unutrašnjost dovoljno da aktivira pohranjeno streljivo, tako da sekundarne eksplozije uništavaju vozilo", izvijestio je Forbes. Prema snimkama praksa je takva da, nakon što bespilotna letjelica pređe odabrano područje posipajući termit po njemu, dron ispusti ostatak termitskog streljiva, koje zatim eksplodira na tlu, nakon čega se dron vrati nazad na ukrajinske položaje. Videoisječci pokazuju i posljedice napada, koji pokazuju velike vatrene prstenove koji gore uz napadnuto područje.

Za sada nema informacija o žrtvama ovakvih napada, no vatra otvara ruske položaje artiljeriji i daljnjim napadima. Forbes je u izvješću o napadima dronova "Dracarys" napisao: "Kapljice rastaljenog željeza padaju poput kapljica užarene kiše, ali svatko u bunkeru ili pokrivenom rovu bit će siguran, a čak i na otvorenom postrojbe u kacigama i pancirima dobro su zaštićene, sve dok se ne naprave greška gledanja gore.

VEZANI ČLANCI:

Ono što će termitska kiša učiniti jest zapaliti svaki zapaljivi materijal na koji padne. Nakon sušnog ljeta, usjevi i vegetacija lako izgore, a termitska prskalica za sobom ostavlja stotine tisuća sićušnih požara." Izvještaji sugeriraju da bi dron "Dracarys" također mogao biti učinkovit u rušenju ruskog morala, s obzirom na "zastrašujući prizor koji stvaraju dronovi koji bljuju vatru".

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Ukrajinski dronovi
1/29
Ključne riječi

Komentara 14

VL
VLADAsavage
11:20 06.09.2024.

Mi smo vraga zagađivaci sto su ovi u ratovima napravili totalnu propast zraka vode zemlje .....vratite nam plasticne vrecice

Avatar IvanR
IvanR
10:45 06.09.2024.

Sad kada se bolesni piromani docepaju ovoga.

JA
jadran123
12:35 06.09.2024.

a jucer objavljeno da je Ruski..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije