Rat u ukrajini

Rusi stavili raketu Sotona 2 u borbenu službu?: Mogu nositi deset ili više nuklearnih bojevih glava

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Autori Vecernji.hr, Hina
01.09.2023.
u 23:55
Vlasti postavljene od strane Rusije počele su u četvrtak održavati regionalne izbore u dijelovima Ukrajine koje je Rusija prošle godine proglasila svojima
Pogledaj originalni članak

Ruska gerilska skupina preuzela je odgovornost za napad dronom u Kursku u Rusiji u nedjelju. "Uništeni su svi predviđeni ciljevi. Naglašavamo: legitimni ciljevi koji su donijeli tugu i smrt mirnim ukrajinskim gradovima", objavila je grupa na Telegramu.  Vlasti postavljene od strane Rusije počele su u četvrtak održavati regionalne izbore u dijelovima Ukrajine koje je Rusija prošle godine proglasila svojima, nastojeći učvrstiti vlast Moskve u onome što naziva svojim "novim teritorijima" unatoč sukobu koji je u tijeku.

Video: 'Sve je u redu' - govorio je pokojni Prigožin o svojoj sigurnosti u novoj snimci

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

TIJEK DOGAĐAJA: 

23:55 - Bidenova administracija će prvi puta poslati u Ukrajinu kontroverzno streljivo za oklopna vozila s osiromašenim uranijem, piše u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid i kojeg su odvojeno potvrdila dva američka dužnosnika. Streljivo, koje bi moglo pomoći u uništavanju ruskih tenkova, dio je novog paketa vojne pomoći Ukrajini koji će biti predstavljen sljedeći tjedan. Streljivo se može ispaliti iz američkih tenkova Abrams koji bi Ukrajini trebali biti dostavljeni idućih tjedana. Jedan od dužnosnika je rekao da će sljedeći paket biti vrijedan između 240 i 375 milijuna dolara, ovisno o tome što u njega bude uključeno.

Iako je Britanija ranije ove godine poslala osiromašeni uranij u Ukrajini, ovo će biti prva takva američka pošiljka i vrlo vjerojatno će izazvati kontroverze. Ona se nadovezuje na raniju odluku Bidenove administracije da Ukrajini pošalje kasetne bombe, unatoč zabrinutosti da je takvo oružje opasno za civile.

Postoje žestoke rasprave o korištenju osiromašenog uranija, a međunarodna koalicija koja se zalaže za njegovu zabranu smatra da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog uranija, uključujući različiče vrste tumora i defekte novorođenčadi.

Iako je osiromašeni uranij radioaktivan, znatno je manje radioaktivan od uranija u prirodi, no čestice se mogu zadržati dugo vrijeme. Radioaktivni materijal mogao bi dodatko otežati ionako veliki problem zaostalih mina u Ukrajini nakon rata. Dijelovi zemlje već su ispunjeni neeksplodiranim streljivom od kasetnih bombi i stotinama tisuća protupješačkih mina. SAD je koristio velike količine streljiva s osiromašenim uranijem 1990. i 2003. godine u Zaljevskim ratovima te u NATO-vom bombardiranju Jugoslavije 1999.

VIDEO Rusija navodi da je oboren ukrajinski raketni sustav, dok Ukrajina tvrdi da napreduje na jugu

14:19 - Ukrajinski napad na zračnu bazu u Pskovu izveden je s ruskog teritorija, rekao je načelnik Glavne uprave za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine Kyrylo Budanov za The War Zone. "Radimo s teritorija Rusije", rekao je kratko, ne iznoseći dodatne detalje o broju i vrsti korištenih borbenih bespilotnih letjelica.

14:03 - Kremlj je u petak poručio da nije zadovoljan odlukom britanske obrambene tvrtke BAE Systems da dođe u Ukrajinu, upozorivši da će tvornice koje će proizvoditi oružje za korištenje protiv Rusije biti mete za rusku vojsku.

Na pitanje o toj odluci, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: "Naravno, bilo kakve tvornice za proizvodnju oružja, osobito ako se ono bude koristilo protiv nas, privući će posebnu pozornost naše vojske."

Rekao je da ta odluka neće utjecati na tijek sukoba u Ukrajini niti pridonijeti smanjenju neprijateljstava.

BAE Systems, najveća britanska obrambena tvrtka, objavila je u četvrtak da je otvorila podružnicu u Ukrajini i sklopila ugovore s ukrajinskom vladom o naoružavanju ukrajinske vojske. 

Plan je da u Ukrajini u suradnji s partnerima proizvodi lake topove od 105 mm.

13.02 - Interkontinentalne balističke rakete Sarmat, koje mogu nositi deset ili više nuklearnih bojevih glava, stavljene su na borbenu dužnost, citiraju državni mediji izjavu dužnosnika. Projektil, također poznat pod nazivom "Sotona II", sada je spreman za upotrebu, rekao je čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos Jurij Borisov, prenosi RIA. Sarmat je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio 2018, javlja Sky News.

Putin je više puta rekao od početka rata u Ukrajini da je Rusija spremna upotrijebiti sva sredstva, uključujući nuklearno oružje, kako bi obranila svoj "teritorijalni integritet".

10:25 - Ruske snage pogodile su u noćnom napadu privatnu tvrtku krstarećim projektilom dugog dometa u središnjoj ukrajinskoj regiji Vinici, priopćile su ukrajinske vlasti u petak.

U napadu je oštećena imovina i nepoznat je broj ozlijeđenih, rekao je guverner Sergej Borzov.

"Nažalost, ima žrtava, pruža im se sva potrebna pomoć", napisao je Borzov na Telegramu.

Kijevske zračne snage priopćile su da su oborile jedan od dva lansirana krstareća projektila. Projektil je oboren iznad regije Kirovograd, objavio je guverner na Telegramu.

Od početka invazije u veljači 2022., Rusija često napada zračnim putem ukrajinske centre daleko od linije bojišnice.

8:12 - Ukrajinska bespilotna letjelica napala je grad u zapadnoj Rusiji u blizini jedne od najvećih nuklearnih elektrana u zemlji, iako nije prijavljena šteta na postrojenju, rekli su ruski dužnosnici. Guverner Roman Starovoit rekao je da je ukrajinski dron oštetio fasadu zgrade u gradu Kurchatovu, samo nekoliko kilometara od nuklearne elektrane Kursk, rano u petak, prenosi Reuters. Ranije je rekao da su bila dva drona, ali je pojasnio svoje primjedbe.

"Nema žrtava", rekao je Starovoit. Nije spomenuo nikakvu potencijalnu štetu nuklearnoj elektrani Kursk.

7:42 - Ukrajinski dronovi ponovno su gađali glavni grad Rusije i jugozapadnu regiju koja graniči s Ukrajinom, rekli su ruski dužnosnici u petak. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je protuzračna obrana tijekom noći oborila dron koji se približavao glavnom gradu. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti, rekao je.

U međuvremenu u regiji Kursk, dvije ukrajinske bespilotne letjelice gađale su grad Kurchatov u ranim jutarnjim satima u petak, rekao je njegov guverner.

Guverner Kurska Roman Starovoit rekao je da su u napadu oštećene upravna zgrada i kuća.

6:30 - Ukrajinske snage rekle su da su prodrle u "prvu liniju" ruskih uporišta u regiji Zaporižja, što je znak da se Kijev približava moskovskoj mreži utvrđenih rovova duž južnog fronta. Ukrajinska vojska tvrdila je u četvrtak da su njezine jedinice napredovale prema dva sela južno i istočno od Robotynea, sela u Zaporižju koje je Kijev osigurao prošli tjedan usred iscrpljujuće protuofenzive koja donosi postupne uspjehe.

VEZANI ČLANCI: 

"U smjeru Novodanylivka-Novoprokopivka bili su uspješni, konsolidiraju svoje položaje, nanose topničku vatru na identificirane neprijateljske ciljeve i provode protubaterijske operacije", rekao je Glavni stožer vojske u četvrtak.

Svjedočanstva koja je pregledao CNN bacaju svjetlo na brojne izazove za ukrajinske trupe koje se pokušavaju probiti kroz gusti sustav ruskih minskih polja, protutenkovskih prepreka i raširenih tunela u dijelovima južne i istočne Ukrajine.

Vijesti o najnovijem napretku dolaze u pozadini izvješća da su SAD i zapadni saveznici primijetili spor tempo protuofenzive. 

6:20 - Rusko izaslanstvo razgovaralo je u četvrtak s privremenim predsjednikom Burkine Faso Ibrahimom Traoreom na sastanku koji je uključivao i temu moguće vojne suradnje, navodi se u priopćenju predsjedništva Burkine  Faso. Rečeno je da je posjet, koji je predvodio zamjenik ruskog ministra obrane Yunus-Bek Yevkurov, bio nastavak razgovora između Traorea i ruskog predsjednika Vladimira Putina na samitu Rusije i Afrike u St. Petersburgu u srpnju.

Odnosi Moskve i te zapadnoafričke zemlje pod vodstvom vojne hunte u središtu su pozornosti otkako je u veljači istjerala francuske trupe, što je potaknulo nagađanja da će produbiti sigurnosne veze s Rusijom poput susjednog Malija, gdje djeluju ruski Wagnerovi plaćenici. Na sastanku se govorilo o "područjima suradnje (koja) se prvenstveno tiče ​​vojne domene, uključujući obuku u Rusiji kadeta, časnika i pilota iz Burkine", stoji u priopćenju.

GALERIJA Pristaše Prigožina obilaze grob vođe ruskih plaćenika u Sankt Peterburgu

Foto: Reuters/PIXSELL
Prigožinov grob
Foto: Reuters/PIXSELL
Prigožinov grob
Foto: Reuters/PIXSELL
Prigožinov grob
Foto: Reuters/PIXSELL
Prigožinov grob
Foto: Reuters/PIXSELL
Prigožinov grob
Foto: Reuters/PIXSELL
Prigožinov grob
Foto: Reuters/PIXSELL
Prigožinov grob
Foto: Reuters/PIXSELL
Prigožinov grob

Nije rečeno hoće li ruski vojni instruktori biti poslani u Burkinu Faso.

Posjet bi mogao biti daljnji znak da Moskva nastoji ojačati svoj utjecaj u Africi nakon smrti šefa plaćenika Jevgenija Prigožina, koji je preko Wagner grupe izgradio mrežu interesa u nekoliko afričkih zemalja i šire, prenosi Reuters.

6:15 - Vlasti postavljene od strane Rusije počele su u četvrtak održavati regionalne izbore u dijelovima Ukrajine koje je Rusija prošle godine proglasila svojima, nastojeći učvrstiti vlast Moskve u onome što naziva svojim "novim teritorijima" unatoč sukobu koji je u tijeku. Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiri regije u kojima se održavaju izbori – Donjeck, Lugansk, Zaporizhzhia i Kherson. Zajedno s Krimom – koji je Moskva pripojila 2014. – čine gotovo petinu Ukrajine.

6:10 - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko kritizirao je ono što je nazvao "glupim zahtjevima" Poljske i baltičkih država da Wagnerovi borci koji su se sklonili u njegovoj zemlji odu, izvijestio je AFP. Wagnerovi borci sklonili su se u Bjelorusiju nakon svoje kratkotrajne pobune protiv vojnog vodstva Moskve u lipnju, što je izazvalo zabrinutost susjednih zemalja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 121

TP
Tai pan
07:27 01.09.2023.

Vojni analitičari akcija Ukrajine protiv Rusije rekli su da su 4-7 visoko cijenjena borbena zrakoplova koja su kasno u subotu uništena ili ozbiljno oštećena u bazi u zapadnoj Rusiji bili žrtve australskih dronova napravljenih od kartona. dron od 500 USD uništi zrakoplov od 25 mil.USD! što za to vrijeme radi ruska PZO???

FU
Fusnota
07:53 01.09.2023.

Ukrajina na najboljem putu da rješi teroriste na svome teritoriju. Imperija zla je toliko nesposobna.

RA
rapid
07:49 01.09.2023.

Kyiv independent piše da je SAD naručio rakete zrak-zrak za Ukrajinu. Američko ministarstvo obrane objavilo je 31. kolovoza ugovor za napredne rakete zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) od američke tvrtke Raytheon za Ukrajinu. Sve se sprema za dolazak F-16 u Ukrajinu