ruska obrambena crta

Ukrajinci počeli probijati Surovikinovu liniju: Utvrdu od betonskih prepreka, rovova i mina

Ukrainian servicemen fire a BM-21 Grad multiple launch rocket system towards Russian troops near a front line in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
31.08.2023.
u 23:36

Kijev je posljednjih tjedana proširio svoje postrojbe prema strateškom gradu Tokmaku, logističkom središtu za ruske snage sa željezničkom postajom preko koje se vrši opskrba i gdje su smještena skladišta za gorivo i streljivo

Očekujući ukrajinsku ofenzivu, ruske snage pod nadzorom generala Sergeja Surovikina ovog su se proljeća i početkom ljeta trudile dovršiti glavne obrambene crte diljem južne Ukrajine. Vojnici i civilni izvođači posuli su betonske prepreke za tenkove, iskopali rovove i postavili stotine tisuća mina. Rezultat toga je, kako piše Forbes, Surovikinova linija, odnosno jedna od najstrašnijih vojnih utvrda na svijetu.

Minska polja sjeverno od linije glavni su razlog zašto Ukrajinci prvotno nisu dalje napredovali. Unatoč tome, navodi se kako su Ukrajinci u srijedu prešli prvu od tri linije, nedaleko od Verbova u Zaporoškoj oblasti. Naime, ukrajinska vojska objavila je danas da su njezine jedinice napredovale prema dva sela južno i istočno od Robotynea, mjesta u Zaporožju. 

VEZANI ČLANCI:

Kijev je posljednjih tjedana proširio svoje postrojbe prema strateškom gradu Tokmaku, logističkom središtu za ruske snage sa željezničkom postajom preko koje se vrši opskrba i gdje su smještena skladišta za gorivo i streljivo. Borbe su se proširile prema sjevernom rubu Novoprokopivke, malog ruralnog naselja blizu crte ruskih utvrda u Zaporožju.

"Rusi neprestano protunapadaju i aktivno se brane – mi se krećemo, istiskujemo okupatore, ali mjesec dana borbi pokazalo je da neprijatelj neće predati osvojenu zemlju – predstoji još puno posla", objavila je 46. brigada na Telegramu, piše CNN.

VIDEO Ukrajina uništila dva zrakoplova u napadu dronom na zračnu luku u Pskovu

Dvije ukrajinske jurišne skupine pokušale su se probiti kroz obrambenu crtu u predgrađu Verbovea i uništene su, rekao je dužnosnik kojeg je imenovala Rusija Yevgeniy Balitsky. U međuvremenu, poznati ruski vojni bloger, WarGonzo, rekao je da su ukrajinske trupe napredovale prema Verbovom sa zapada, ali da ruske jedinice "drže obranu na periferiji naselja". Ukrajina je u četvrtak izvijestila o višestrukim ruskim zračnim napadima na to područje. 

Također, 46. brigada u ponedjeljak je izvijestila o velikim gubicima u regiji, usred intenzivnih borbi na terenu i uporne uporabe topništva s obje strane.

Komentara 26

A2
a200
00:39 01.09.2023.

Rekoh , Ukrajina ima svoje dalekometne rakete , prezentirane 2017g. , testirane 2019g....... Mogli bi se jos neki smrzavati i biti bez struje slijedecu zimu .... A mislim i da su zasluzili !!!!

SA
saudinus
06:17 01.09.2023.

Ukrajina samo hrabro!

Avatar Behemot
Behemot
16:28 01.09.2023.

46. i 47. brigada koje su probile prvu od 3 linije obrane su u potpunosti uništene, 100% poginulih. Kokainske ovisnike ne zanima hoće li poginuti. :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije