SPOR SA SUSJEDNIM DRŽAVAMA

Prijevoz nafte koridorima

23.01.2002.
u 00:00
* O novim rješenjima Vlada se sada konzultira s Ljubljanom i Sarajevom
Pogledaj originalni članak

ZAGREB, LJUBLJANA - Vladina je međuresorska grupa dovršila prijedlog mjera za suzbijanje sive ekonomije. U tom su paketu i mjere protiv šverca naftnim derivatima, kao i mjere zaštite okoliša. S tim će prijedlogom biti upoznate vlasti BiH i Slovenije, rekla je jučer glasnogovornica Vlade Aleksandra Kolarić.

Na Vladinu odluku o zabrani cestovnog prijevoza nafte i naftnih derivata kroz Hrvatsku, Slovenija i BiH oštro su reagirale, najavljujući protumjere. Premijer Račan nakon toga je najavio da će Vlada izmijeniti i dopuniti pravilnik kojim je uvedena ta zabrana. Vlada će na sjednici u četvrtak odlučiti o prijedlogu međuresorske grupe, a dotad će o novim rješenjima biti obavljene konzultacije s BiH i Slovenijom.

Stranci će i dalje moći kroz Hrvatsku provoziti naftu i derivate, ali samo za to određenim koridorima, te samo preko određenih graničnih prijelaza. Vladine mjere neće se odnositi samo na naftu i derivate nego i na druge opasne tvari. Prijedlog je da se uz Nacionalni park Plitvice prijevoz opasnih tvari zabrani. Vlada će na sutrašnjoj sjednici odlučivati i o drugim mjerama za suzbijanje sive ekonomije, među ostalim i o potezima za veću učinkovitost carinskih službi.

Slovenija nije zadovoljna sadašnjim načinom cestovnog tranzita cisterni s naftom kroz Hrvatsku ali suprotno najavama i očekivanjima jučer nije bilo izvanredne sjednice Drnovšekove vlade na kojoj je trebalo donijeti konačnu odluku o protumjerama. Ljubljana je dio nezadovoljstva s hrvatskih prenijela na vlasti BiH koje slovenske cisterne ne puštaju u svoju zemlju.

Ljubljana računa i na pritisak na Hrvatsku preko Europske gospodarske komisije UN. Zamisao da se zabrani ulazak u Sloveniju hrvatskim kamionima bez katalizatora gubi na snazi jer bi Slovenija, da izbjegne optužbe za diskriminaciju vozila iz Hrvatske, to morala primjeniti i za vozila iz ostalih država, a to bi stvorilo gužve na granici i nezadovoljstvo u većem broju zemalja.

D. Knežević, V. Zagorac

Pogledajte na vecernji.hr