'IZBORI SU UKRADENI'

Proruska stranka počela je slaviti, gruzijska oporba ne priznaje rezultate: 'Odigrali su prljavu igru za milijardera'

Founder of the Georgian Dream party Bidzina Ivanishvili speaks after the announcement of exit poll results in Tbilisi
Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS
1/8
27.10.2024.
u 08:24

Nakon prebrojavanja 70 posto glasačkih listića, Gruzijski san, kojeg oporba optužuje za proruski narativ, odnio je 53 posto glasova nasuprot 38,28 koliko je dobio blok četiri proeuropske stranke, objavilo je izborno povjerenstvo.

Gruzijska oporba odbija priznati preliminarne rezultate subotnjih parlamentarnih izbora prema kojima je nacionalno-konzervativna vladajuća stranka u vodstvu nakon 70 posto prebrojanih glasova. Čelnica proeuropske oporbene stranke Ujedinjeni nacionalni pokret Tina Bokučava optužila je u subotu navečer izborno povjerenstvo da je "izvršilo prljavi posao za milijardera Bidzina Ivanišvilija”.

Ivanišvili je osnivač i počasni predsjednik vladajuće stranke Gruzijski san, koja se zalaže za suradnju s Rusijom. Bokučava je rekla da će oporba u sljedećih nekoliko sati dogovoriti plan aktivnosti. Ivanišvili , 68, počeo je slaviti pobjedu svoje stranke ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta. Oporbena prozapadna Koalicija za promjene također je objavila da neće priznati rezultate. "Izbori su ukradeni. Ovo je ustavni udar i zloupotreba vlasti", rekao je Nika Gvaramia na konferenciji za novinare.

Gvaramia tvrdi da su izbori lažirani korištenjem komplicirane tehnološke sheme, ali nije naveo detalje. U zemlji je registrirano oko 3,5 milijuna birača. Prema preliminarnim podacima, odaziv birača bio je oko 59 posto. Oporba u toj zemlji vrlo je podijeljena pa su neke stranke sklopile izborne koalicije. Nakon prebrojavanja 70 posto glasačkih listića, Gruzijski san, kojeg oporba optužuje za proruski narativ, odnio je 53 posto glasova nasuprot 38,28 koliko je dobio blok četiri proeuropske stranke, objavilo je izborno povjerenstvo.

>>> FOTO Izbori u Gruziji

Founder of the Georgian Dream party Bidzina Ivanishvili speaks after the announcement of exit poll results in Tbilisi
1/8
Ključne riječi

Komentara 11

GN
GNKDZ1986
08:56 27.10.2024.

Gruzija sirotinja bila i pod Rusima će i ostati.

SE
Serengeti
09:57 27.10.2024.

Tipično, ako izborni rezultati ne pašu zapadnim zemljama oni će biti proglašeni nevažećim. Ako pašu onda su važeći. Izbori u Moladviji za EU su prošli sa tijesnom većinom od 50.38 % samo radi glasova velike dijaspore. Kod nas su se isto mnogi bunili radi toga što nam dijaspora koja ne živi u Hrvatskoj kroji sudbinu pa se izborni zakon promijenio. Također i puč u Ukrajini koji je pasao SAD-u je OK, ali kada pristaše Trumpa pokušaju isto onda se dobiva po 15 godina zatvora. Licemjerje zapada nema granica 🤢🤮

Avatar Joker009
Joker009
09:40 27.10.2024.

"..oporba ne priznaje rezultate.." - kako sada to, nema sada plaky plaky, GNKDZ1986 objasni toj oporbi kako funkcionira glasanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije