SUĐENJE U HAAGU

Puhovski: HHO je bio uvučen u propagandu

17.02.2009.
u 17:18
Pogledaj originalni članak

Obrane optuženih generala Gotovine, Čermaka i Markača nakon četiri su dana dovršile protuispitivanje prof. Žarka Puhovskog. Cilj obrane bio je poljuljati pouzdanost izvještaja Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO), na čije su se zaključke o paleži, pljačkama i ubojstvima srpskih civila u Oluji oslanjali tužitelji. Branitelj Ante Gotovine Luka Mišetić ponudio je niz dokumenata koji daju drukčiju sliku na aktivnosti HHO-a.

Pilsel pisao i pod imenom Grković
 
Čičak i Banac
Nakon čitanja ostavke Ž. Puhovskoga u HHO-u iz 1998. svjedok je objasnio da je ostavku dao stoga što je “HHO odviše često bio uvučen u stranačko-političko djelovanje i sveden na aparat za medijsku promociju”. Rekao je da se to odnosi najviše na Ivana Zvonimira Čička i Ivu Banca koji su sudjelovali u aktivnostima nekih stranaka u vrijeme kada je HHO bio ovisan o stranim donatorima, pa je “morao ispunjavati njihova očekivanja”.

Glavni donatori bili su George Soros, Helsinška federacija i USAID. Puhovski je tražio ukidanje posebnog odjela za ratne zločine HHO-a jer je mislio da “tri godine poslije rata to više nije imalo smisla, odnosno da se trebaju baviti živima”.

Mišetić je svjedoka pitao je li točno da je zbog donatora HHO u izvješća morao unositi što više navoda o ratnim zločinima, a Puhovski je, premda priznajući da se radilo o velikim novcima donatora (pola milijuna američkih dolara godišnje), rekao da je taj pritisak bio neizravan, no da su donatori inzistirali da je “bolje u izvještaju nešto izostaviti nego se kompromitirati”.
 
Generali pozitivni

Puhovski je, međutim, kazao da su izvještaji HHO-a koji su dostavljani Haagu bili “više pozitivni nego negativni za trojicu optuženih generala”. Dodao je da su suradnju s Haagom dogovorili Čedo Prodanović i I. Z. Čičak 1997. godine. Rekao je da donatori nisu pritiskali da se “proizvede što veći broj navoda o ratnim zločinima”.

Pogledajte na vecernji.hr