JURIŠ PO GLASOVE

Rat za Osijek: 'Glavaš stvara afere, bez njih ne postoji'

Foto: Pixsell
osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Osijek
14.02.2014.
u 23:30
Što se krije u pozadini najnovijeg sukoba gradonačelnika Ivice Vrkića i Glavaševa HDSSB-a
Pogledaj originalni članak

Iako mira nije bilo još od smjene vlasti, na osječkoj političkoj sceni posljednjih se dana vodi pravi rat. U žarištu je okršaj gradonačelnika Ivice Vrkića i Glavaševa HDSSB-a, a “uskočio” je ubrzo i HDZ. Počelo je letcima i grafitima kojima se Vrkića proziva da je, ukratko, “lopov i neznalica”.

“Dižu tenzije prije izbora”

Gradonačelnik im je odgovorio pozvavši državne institucije neka ispitaju imovinu Branimira Glavaša i sumnjivu privatizaciju niza propalih osječkih tvrtki. No, teško je vjerovati kako je u pozadini najnovijih sukoba samo “obično” prepucavanje oporbe i vlasti.

– U izborima za Europski parlament leži cijela priča – mišljenje je to laburista Jaroslava Pecnika, analitičara i Vrkićeva koalicijskog partnera. Novoosnovani Savez za Hrvatsku predstavlja, kaže, zapravo HDSSB, kao jedina parlamentarna stranka među njima.

– Za neke članice niste ni čuli, dok Hrast bez Željke Markić nije značajan – navodi. Europski su izbori “pred nosom”, a HDSSB želi, kaže Pecnik, jedan mandat kako bi “anulirao poraz na lokalnim izborima”.

– Smisao HDSSB-a i Branimira Glavaša je montaža atrakcija, uvijek moraju biti u centru pažnje. Bez afera Glavaš ne postoji, a prije izbora treba podići tenzije i pokazati tko je najglasniji. Ako se HDSSB-ovce napada, onda su oni, smatra se, najveći protivnik – kaže.

Vrkić je u iznenadnom istupu u ponedjeljak ustvrdio kako su mu “dobri ljudi iz HDSSB-a dali informaciju o organizaciji velikog kaosa u Osijeku”, a koji se “dirigira telefonom iz Mostara”. Namjera im je, dodao je, da se u gradu dogodi bosanski scenarij. Pecnik ne vjeruje kako je to izvedivo u Osijeku.

– Vrkić je odlučio reagirati jer su napadi HDSSB-a na njega bili na razini osobnih uvreda. Usto, ako bi se zaista nešto dogodilo u gradu, što ne mora čak ni organizirati HDSSB, ispala bi kriva gradska vlast. Dobro je, stoga, što je preventivno reagirao – analizira Pecnik.

Sukob je, dodaje, eskalirao i dobio nove obrise.

– Postaje to borba za Parlament EU, desne se stranke gura prema centru ako žele funkcionirati u Europi. No, zbog glasova moraju koketirati s desnicom – navodi Pecnik.

Preventivno reagirao

Sve je to, smatra, bila dobra prilika da HDZ “udari” po HDSSB-u i poentira. I HDZ i Savez jedni drugima moraju preoteti glasove.

– Ne vjerujem da HDZ ima prste u okršaju HDSSB-a i Vrkića, gradonačelnik nije naivan da bi se dao instruirati iz HDZ-a – uvjeren je. Desnica bi najbolje prošla, kaže, kada bi se okupila pod kapom najmoćnijeg, HDZ-a, no to je nerealno.

– Karamarkova je stranka svjesna opasnosti od uvlačenja Glavaša u svoje krilo, zna se kako je prošao svatko tko je s njim “tikve sadio” – govori Pecnik. Prva je runda, zaključuje, gotova – slijedi druga.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

BU
Bulaba
07:31 15.02.2014.

A taj Jaroslav je neki relevantni i vjerodostojni analitičar? Cijeli tekst kao da je pisao rakun smanjene inteligencije s artritisom. Nije pogođena ni poanta, a kamoli motivi.

AN
angel2
07:14 15.02.2014.

Gospodo u Vecernjem,zasto ste mi izbrisali komentar?

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:15 15.02.2014.

Ne primamo u Savez one koji nisu Baš ništa Drpili od 1991 na ovamo.Nesposobni za Jamljenje nam ne trebaju.Pošteno ćemo vladati.Vaš HDZ i Koalicija