"ZBOGOM ORUŽJU"

Revolveraš Turčić nikog nije ubio, a i stručnjak je

08.05.2002.
u 00:00
JOŠ NEMA REAKCIJA NADLEŽNIH NA PUCNJAVU U DRŽAVNOM UREDU HRVATSKIH AUTOCESTA * Zašto jednostavan slučaj Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu razvlači više od mjesec dana, a s druge strane nadležni u Hrvatskim autocestama zatvaraju oči pred policijskim izvješćem
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Direktor za ekonomske i financijske poslove Hrvatskih autocesta Zlatko Turčić (49), nakon što je zbog nestručnog rukovanja 22. ožujka slučajno ispalio hitac iz pištolja u svojoj kancelariji, čime je ugrozio živote kolega i imovinu poduzeća, još se nalazi na svom radnom mjestu. Nakon incidenta, u kojem je zrno ispaljeno iz "PHP-a" kalibra 9 mm probilo gipsani zid Turčićeva ureda i uletjelo u sobu u kojoj je bilo šest radnika, glasnogovornica Hrvatskih autocesta Alenka Dučić priopćila je kako Turčić "čeka odluku o poduzimanju odgovarajućih mjera prema njemu".

Međutim, iz HAC-a smo nakon pismenog upita dobili odgovor kako "do daljnjega gospodin Turčić ostaje na radnom mjestu direktora sektora, i to prvenstveno zbog svoga radnog iskustva, stručnosti i uspješnog obavljanja te dužnosti do danas". U odgovoru HAC-a istaknuto je kako "nije bilo nikakvih posljedica" incidenta, te da Turčić ima dozvolu za držanje i nošenje oružja i već dulje od 20 godina ima položen lovački ispit.

Turčićevim lovačkim iskustvom i "nevinošću" incidenta nije bila impresionirana policija, pa je podnijela kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom protiv njega Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Za to je djelo predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. U odvjetništvu su istaknuli kako je prijava zaprimljena tek 8. travnja, te da je proslijeđena referentu Odjela za opće delikte. Do danas kaznena prijava protiv Turčića nije obrađena, a u odvjetništvu je to obrazloženo administrativnom procedurom koja traje i više tjedana.

Zaključno se s jedne strane postavlja pitanje zašto u naizgled jednostavnom slučaju Općinsko državno odvjetništvo mjesec dana čeka s rješavanjem podnesene kaznene prijave, a s druge strane zašto nadležni u Hrvatskim autocestama uporno zatvaraju oči pred policijskim izvješćem, koje jasno govori da je jedan od direktora neodgovorno donio oružje u ured, njime nestručno rukovao i ispaljenim hicem ugrozio živote šestero suradnika.

Domagoj Vričko

Pogledajte na vecernji.hr