Zahtjevi Predstavnici Ceha ribara od Vlade očekuju poziv u pregovarački tim

Ribari traže izravno sudjelovanje u pregovorima s Europskom unijom

18.01.2005.
u 19:36
Pogledaj originalni članak

Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore zatražio je od hrvatske Vlade da njegovim predstavnicima omogući aktivno sudjelovanje u pregovorima s EU, koji će dugoročno odrediti sudbinu hrvatskog ribarstva.

Kako ceh okuplja više od 90 posto sudionika u gospodarskom ribolovu u Hrvatskoj, a znajući za golem interes naših susjeda za hrvatsko ribolovno more, tražimo aktivno sudjelovanje u pregovorima s EU jer će ono dugoročno odrediti sudbinu hrvatskog ribarstva zaključeno je na jučerašnjoj sjednici ceha.

Predsjednik ceha Tonči Božanić upozorio je i na javno obećanje predsjednika Vlade Ive Sanadera kako se neće odstupiti od primjene zaštićena ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i za članice EU i da je pregovore o ZERP-u trebalo početi prošle jeseni.

Odluka o zaštićenu ekološko-ribolovnom pojasu primjenjuje se od 3. listopada prošle godine za sve države, osim za države članice EU za koje se ne primjenjuje do sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između EU i Hrvatske.

Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo HOK-a od Vlade je jučer zatražio da se, neovisno o pregovaračkom timu za ulazak u EU, osigura hitan početak dogovora o ZERP-u, a od Hrvatskog sabora da donese odluku kojom bi se ZERP primjenjivao i na članice EU.

Ceh je raspravljao i o modelu financiranja gradnje i rekonstrukcije hrvatske ribarske flote, koji će uskoro biti na dnevnom redu Vlade. Božanić je istaknuo kako ribari nemaju poticaje, za razliku od poljoprivrednika. (H)

Pogledajte na vecernji.hr