RAT U EUROPI

Trojica ukrajinskih pilota poginula u sudaru školskih zrakoplova: Ovo je bolan i nenadoknadiv gubitak

Foto: Jane Barlow/PRESS ASSOCIATION
Operation Azotize
Foto: Kremlin/NEWSCOM
Russian President Putin Meets With T-80 Tank Crew at the Kremlin
Foto: Kremlin/NEWSCOM
Russian President Putin Meets With Acting Governor of Kherson Region Saldo at Kremlin
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin marks anniversary of victory in Battle of Kursk during World War Two
Autori Vecernji.hr, Hina
26.08.2023.
u 17:53
Ukrajinski borci su u srijedu podigli svoju zastavu u gradiću Robotinu, u južnoj oblasti Zaporižja, 10 kilometara južno od grada Orikhiva na samoj crti bojišnice. "Nećemo ovdje stati, sljedeći na redu je grad Berdjansk. Svojim sam borcima rekao: naš cilj nije Robotino, naš cilj je Azovsko more", rekao je zapovjednik "Kombat"
Pogledaj originalni članak

Područje glavnoga grada Rusije već je danima uzastopce na meti napada. Rusija je izvijestila o novom napadu dronom na Moskvu u ranim jutarnjim satima u subotu, dok je GUR objavila da je ukrajinska bespilotna letjelica u petak pogodila rusku vojnu bazu duboko unutar anektiranog Krima. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da je bespilotna letjelica oborena sustavima protuzračne obrane iznad okruga Istre u Moskovskoj oblasti.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

17:50 Trojica ukrajinskih pilota poginula su nakon što su se u letu sudarila dva školska zrakoplova L-39 u središnjoj Ukrajini, objavilo je ratno zrakoplovstvo zemlje u subotu. Gubitak trojice pilota udarac je za Ukrajinu, koja priprema opsežnu i brzu obuku svojih posada za upravljanje zapadnim mlaznim borbenim zrakoplovima F-16, kojih je Kijevu dosad obećano 61.

Sudar se zbio u petak nad Žitomirskom oblašću, zapadno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Zrakoplovstvo je reklo da je jedan od swtradalih pilota, s pozivnim znakom "Juice", postao poznat nakon što je dao brojne intervjue međunarodnim medijima. "Izražavamo naše saučešće obiteljima žrtava. Ovo je bolan i nenadoknadiv gubitak za sve nas", napisalo je zrakoplovstvo na komunikacijskoj platformi Telegram, dodavši da je u tijeku istraga o okolnostima nesreća.

15.30 - Ukrajinske sigurnosne službe (SBU) nastavljaju suzbijanje korupcije u zemlji - jedan od ključnih ciljeva mandata predsjednika Zelenskog. Ukrajina je generacijama patila od korupcije u društvu, a SBU je danas uhitio četiri osobe u vezi s izbjegavanjem vojnog roka.

- Sigurnosna služba nastavlja iskorjenjivati korupciju velikih razmjera u vojnim odborima i vojnim liječničkim povjerenstvima Ukrajine - navodi se u priopćenju na web stranici SBU-a. Četiri vojna medicinska dužnosnika privedena su u Kijevu, Odesi i Harkovu koji su pomagali ljudima koji ispunjavaju uvjete za vojnu službu da izbjegnu mobilizaciju i pobjegnu u inozemstvo, navodi se.

- Dužnosnici su za novac nudili vojnim obveznicima izbjegavanje mobilizacije na temelju fiktivnih dokumenata da su zdravstveno nesposobni za vojnu službu. Troškovi takvih usluga bili su do 10.000 dolara po osobi - dodaje se. Umiješanima prijeti kazna od 10 godina zatvora ako budu proglašeni krivima.

12.00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je borcima plaćeničke skupine Wagner da polože zakletvu ruskoj državi nakon pada zrakoplova u kojem je vjerojatno poginuo šef organizacije Evgenij Prigožin. Putin je potpisao naredbu koja je odmah stupila na snagu u petak nakon što je Kremlj rekao da su zapadne tvrdnje da je Prigožin ubijen na zapovijed ruskog vrha "apsolutna laž". Kremlj je odbio sa sigurnošću potvrditi njegovu smrt, rekavši da je potrebno pričekati rezultate testova.

Predsjednik Vladimir Putin je izrazio sućut obiteljima žrtava u četvrtak, a o Prigožinu govorio u prošlom vremenu. Naveo je "preliminarne informacije" koje ukazuju na to da su Prigožin i njegovi visoko pozicionirani suradnici u Wagneru ubijeni, a iako je hvalio Prigožina, istaknuo je i da je učinio neke "ozbiljne greške".

VEZANI ČLANCI:

Uvođenje obveze polaganje prisege za pripadnike Wagnera i drugih privatnih vojnih kompanija predstavlja jasan korak prema tome da se takve skupine stave pod strožu državnu kontrolu. Naredba, objavljena na internetskim stranicama Kremlja, obvezuje svaku osobu koja djeluje u ime vojske ili pomaže u onom što Moskva naziva svojom "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini da službeno položi zakletvu Rusiji. Riječi zakletve sadržavaju rečenicu, kojom oni koji prisežu obećaju da će strogo slijediti naredbe zapovjednika i vođa, što je u naredbi opisano kao korak prema stvaranju duhovnih i moralnih temelja obrane Rusije. 

Zapadni političari i komentatori su kazali, a da za to nisu podastrli dokaze, da je Putin naredio Prigožinovo ubojstvo kako bi ga kaznio za započinjanje oružane pobune 23. i 24. lipnja protiv vojnog vrha, što je ujedno bio i najveći izazov za Putina otkako je došao na vlast 1999. godine. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u petak rekao da je optužba, kao i mnoge druge poput nje, neistinita. "Sada ima mnogo nagađanja glede ovog pada zrakoplova i tragične smrti njegovih putnika, uključujući Evgenija Prigožina. Naravno, na zapadu, sve se ovo špekuliranje predstavlja iz poznatog stanovišta", izjavio je Peskov novinarima.

VIDEO Očevid na mjestu pada Prigožinovog zrakoplova

Ruski istražitelji su započeli istragu događaja, no još nisu rekli što sumnjaju da je bilo uzrok iznenadnog pada zrakoplova. Također, nisu službeno potvrdili identitet 10 pronađenih mrtvih tijela. Peskov je u petak na pitanje je li Kremlj dobio službene informacije o Prigožinovoj smrti rekao: "Ako ste pažljivo slušali izjavu ruskog predsjednika, on je rekao da će svi potrebni testovi, uključujući genetske, biti provedeni. Službeni rezultati će biti objavljeni čim budu spremni za objavu".

Britanska vojnoobavještajna služba je u petak rekla da nema sigurnog dokaza da je Prigožin bio u zrakoplovu, no da je "vrlo vjerojatno" da je mrtav. Pentagon je rekao da je prema njegovoj prvotnoj procjeni Prigožin ubijen. Ruski medij Baza, koja ima pouzdane izvore među službama sigurnosti, objavio je da su se istražitelji usredotočili na teoriju da je u zrakoplovu mogla biti postavljena bomba ili dvije. Peskov je kratko odgovorio na pitanje o budućnosti skupine Wagner, koja ima niz unosnih ugovora diljem Afrike i odred u Bjelorusiji gdje obučava tamošnju vojsku, no čini se da više nema vođu. "Ne mogu vam ništa sada reći, ne znam", rekao je.

11.00 - Ukrajinske snage su uvjerene da su probile najtežu liniju ruske obrane na jugu zemlje te će sada moći brže napredovati, rekao je jedan od zapovjednika. Ukrajina je u lipnju pokrenula protuofenzivu, ali je dobro ukopana ruska obrana pojačana minskim poljima usporila napredovanje ukrajinskih snaga na jugu, prema Azovskom moru.

Ukrajinski borci su u srijedu podigli svoju zastavu u gradiću Robotinu, u južnoj oblasti Zaporižja, 10 kilometara južno od grada Orikhiva na samoj crti bojišnice. "Nećemo ovdje stati, sljedeći na redu je grad Berdjansk. Svojim sam borcima rekao: naš cilj nije Robotino, naš cilj je Azovsko more", rekao je jedan od zapovjednika koji koristi ratno ime "Kombat". 

VEZANI ČLANCI:

Robotino se nalazi na 100 kilometara od Berdjanska, luke na obali Azovskog mora, i na 85 kilometara od strateškog grada Melitopolja. Oba grada se nalaze pod kontrolom ruskih snaga. Moskva nije potvrdila da su ukrajinske snage ušle u Robotino.Prošli tjedan je američki dužnosnik rekao da se ne čini da će ukrajinske snage doći do Melitopola i zauzeti ga, da bi razdvojile ruske snage na jugu.

Predsjednik Volodimir Zelenskij brani ukrajinsku vojnu strategiju i odbacuje tvrdnje da su njegove snage previše raspršene, ponavljajući svoje uvjerenje da će vratiti sav teritorij pod ruskom okupacijom. Zapovjednik Kombat tvrdi da su njegovi borci prošli glavne ceste koje su minirane te da sada mogu samo brže ići naprijed. Također je rekao da su ukrajinske snage ušle u područje u kojem se nalaze samo "ruske skupine za logistiku" te da su na putu da oslobode "naš cijeli teritorij".

10.50 - Ukrajina je upotrijebila kazetnu municiju u napadu na ruski pogranični grad Belgorod, kaže guverner regije. Vjačeslav Gladkov rekao je da su četiri osobe ozlijeđene nakon što je "kasetno streljivo pogodilo privatne rezidencije i teritorij jednog poljoprivrednog skladišta" ranije jutros. Oštećeno je nekoliko automobila i kuća, ustvrdio je.

Okrivio je Ukrajinu za napad i dodao da je oborena još jedna bespilotna letjelica uz onu koja je prijavljen ranije jutros.  "Bespilotna letjelica tipa zrakoplova oborena je kod sela Kupino", rekao je. 

10.40 - Vodeći stručnjak za obranu i sigurnost rekao je da je 'uvjeren' da Kremlj stoji iza smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina te da su pritom upotrijebili bombu. "S jedne strane, ne znamo puno konkretnih detalja o tome kako je zrakoplov točno oboren", rekao je za Sky News Mark Galeotti, viši suradnik na Royal United Services institutu.

"Ipak, možemo biti prilično uvjereni da je ovo bila bomba i da ruska država stoji iza toga", rekao je. "Razlog zašto to govorim je taj što ni u jednom trenutku nisu uprli prstom nigdje drugdje, što je inače njihova uobičajena praksa", dodaje. Bilo je mnogo nagađanja o tome kako je zrakoplov mogao biti oboren, a Galeotti je uvjeren da je to učinjeno eksplozivom. "Vrlo je iznenada... poletio, a zatim se srušio gotovo okomito prema dolje, što je putanja leta koju bi čovjek očekivao ako je u avionu bila bomba", objašnjava.

10.20 -  Još jedna ukrajinska letjelica srušena je iznad pogranične regije Belgorod, tvrdi rusko ministarstvo obrane. 

 - Oko 9 sati ujutro po moskovskom vremenu (7 ujutro po britanskom vremenu), pokušaj Kijeva da izvede teroristički napad bespilotnom letjelicom tipa zrakoplova na objekte u Rusiji je spriječen - izjavila je državna novinska agencija RIA, a prenosi Ministarstvo obrane. 

6.45 - Tri velike moskovske zračne luke Šeremetjevo, Domodedovo i Vnukovo obustavile su nakon toga letove, izvijestila je novinska agencija TASS. Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR objavila je u petak da je ukrajinska bespilotna letjelica pogodila rusku vojnu bazu duboko unutar anektiranog Krima, dok su stanovnici izvijestili o žrtvama, eksplozijama i zatvaranju ceste.

Rusija je izvijestila o jednom od najvećih koordiniranih ukrajinskih zračnih napada do sada na teritorij pod kontrolom Rusije, ali je rekla da su sustavi protuzračne obrane oborili sve 42 bespilotne letjelice koje su napadale Krim prije nego što su uspjele pogoditi svoje ciljeve. Ukrajinski obavještajni dužnosnici rekli su da je napad pogodio rusku 126. obalnu obrambenu brigadu baziranu u Perevalnoju, gradu udaljenom više od 200 km od teritorija pod kontrolom Ukrajine.

"Potvrđujemo da je došlo do pogotka", rekao je glasnogovornik GUR-a Andrij Jusov, prema ukrajinskom mediju Liga.Net. "Ljudi - ne samo na ukrajinskom kopnu nego i na Krimu - moraju se sjetiti i vjerovati da naša pobjeda i njihovo oslobođenje nisu daleko", rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov o udaru u petak.

VEZANI ČLANCI:

Stanovnici Perevalnoja, objavljujući na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, izvijestili su da su čuli eksplozije iz vojne baze i naveli žrtve. "Dvoje ljudi je poginulo na streljani, jedna je u teškom stanju prevezena u bolnicu. Ovo je informacija odozgo, sa streljane", rekao je korisnik pod nadimkom Abdul Has na čijoj se profilnoj slici nalazi muškarac u maskirnoj uniformi.

VIDEO Rijetko Putinovo obraćanje svijetu: Javio se izravno na summitu BRICS-a

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 119

BP
Besposlen pop
08:47 26.08.2023.

Vidim da su se lokalni rusofili i putinoljupci na VL uznemirili. A i još uvijek je kolovoz, mjesec njihove patnje i traume

FU
Fusnota
08:28 26.08.2023.

Sve ide po planu, rat se vraća odakle je došao.

BP
Besposlen pop
09:26 26.08.2023.

U komšiluku veći postotak stanovništva podržava zločinca Putina i njegovu agresiju nego u samoj Rusiji! Toliko se nakotilo tih putinofila da su se prelili preko Drine i Dunava na hrvatske portale