VEČERNJAKOV REPORTER O SMRTI PRIGOŽINA

'Imat će ovo posljedice na rat. Wagnerovci i Čečeni jedini su mogli napraviti neki prodor u Ukrajini'

Mjesto pada zrakoplova u kojem je bio Prigožin
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
24.08.2023.
u 13:55

Tomislav Krasnec za Večernji TV komentirao je pad zrakoplova u Rusiji u kojem je poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin

Dugogodišnji Večernjakov dopisnik iz Bruxellesa Tomislav Krasnec komentirao je u emisiji Večernji TV-a situaciju u Rusiji gdje je jučer pao zrakoplov s čelnicima Wagnera, među kojima je bio i šef Jevgenij Prigožin koji je poginuo. 

– Stigle su i potvrde vlasti u Tveru da u mrtvačnici leži tijelo Jevgenija Prigožina. Sinoć je udarni ruski televizijski dnevnik posvetio samo tridesetak sekundi vremena toj vijesti. Samo dva mjeseca nakon što je Prigožin poveo pobunu i marš na Moskvu u kojem je htio srušiti Putinove suradnike, ali ne i samog Putina. Mi smo već taj dan javljali da on govori u porukama: ''Mi nismo protiv Putina.'' Putin i Prigožin bili su prst i nokat, on je stvorio Prigožina. Pobunu koju je poveo protiv njegovih suradnika Putin mu nije mogao oprostiti. Ima jedna snimka prije nekoliko godina u kojoj novinar pita Putina zna li praštati, a on odgovara: ''Da, ali ne sve.'' I onda ga novinar pita što ne može oprostiti, on odgovara: ''Izdaju.'' To je ono što svi iščitavamo da se dogodilo, da je državni aparat servirao Prigožinu osvetu – rekao je Krasnec. 

 

VEZANI ČLANCI: 

– Srušiti avion na nebu iznad centralne Rusije nije mala stvar. Wagnerovci nagađaju da ga je srušila ruska protuzračna obrana. Možemo tvrditi da je ovo bio praktički državni atentat na jednog od protivnika Putinova režima kojeg je sam Putin prozvao za izdaju prije dva mjeseca – smatra Krasnec. 

Ističe kako je Prigožin zamjerao Rusiji to što nisu dovoljno agresivno razarali Ukrajinu. 

– On je zločinac, ali činjenica da je Rusija i danas država koja zorno prikazuje da je spremna izvesti atentat na čovjeka koji je blizak Putinu, koji uživa i možda neku popularnost među vojnicima na frontu, govori o naravi tog zločinačkog režima na čelu s Putinom – kaže Krasnec. 

Upitan je i koliko je realno da će Wagnerovci ponovno krenuti na Moskvu. 

– Pitanje je tko širi te informacije. Je li to u magli rata, možda ih pušta i ukrajinska strana. Ova poruka Putinova svakom Wagnerovcu zorno je pokazala da će progutati mrak svakoga tko misli dizati glas ili voditi nekakve pobune, da će njegov život skončati – kaže Krasnec. 

Hoće li ovo utjecati na tijek rata u Ukrajini

– Zasigurno hoće. Wagnerovci su bili na strani ruske agresorske vojske, bili su jako brutalni, to su zločinci najgore vrste. Oni i Čečeni pod zapovijedanjem Kadirova bili su jedina snaga s kojom je Rusija mogla napraviti neki prodor u Ukrajini. Sve drugo su mobilizirani vojnici s prastarom opremom i tenkovima iz 60-ih godina. Imat će ovo posljedice. Ovo je dobro za Ukrajinu, no ne znači nužno da je neki smrtni udarac Rusiji odnosno da će je izbaciti iz ravnoteže. U ovoj fazi Putinova je kalkulacija odugovlačiti ovo stanje na fronti do izbora u Americi jer se nada, ako pobjedi Trump ili netko sličan Trumpu, da bi Amerika mogla izgubiti interes da podržava Ukrajinu – rekao je Krasnec.

FOTOGALERIJA Objavljene fotografije s mjesta gdje je poginuo Prigožin

Mjesto pada zrakoplova u kojem je bio Prigožin
1/17

Komentara 14

Avatar 365dias
365dias
13:58 24.08.2023.

Najbolje rješenje za Rusiju jest da se rat i završi u Rusiji. Neka se međusobno pobiju, tako kako su započeli ubojstvom Prigožina i njegovih pobočnika. Nadajmo se da je sljedeći na listi ubojica ubojice - Putler.

Avatar Gotcha1
Gotcha1
14:02 24.08.2023.

Let kroz prozor nije vise atraktivan. Tko zna,mozda su momci samo vjezbali gadjajuci golubove.

MO
modovisisajteMaraschino
14:36 24.08.2023.

Nije bilo magle da izvedu fintu kao što su ubili Poljskog predsjednika prije 13 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije