HAAŠKA PRESUDA

Sabor danas prestaje s radom. Sutra minuta šutnje za Praljaka?

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Gordan Jandroković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Gordan Jandroković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Gordan Jandroković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gordan Jandroković
29.11.2017.
u 16:11
'Tijekom sjednice je do nas došla vijest da je nažalost general Praljak umro i u svih nas bih izrazio sućut njegovoj obitelji'
Pogledaj originalni članak

Predsjedništvo Sabora danas se izvanredno sastalo nakon objave presude u Haagu, a tijekom sat vremena rasprave zastupnici su postigli suglasje u ocjeni da presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da ju svi odbacuju.

- Tijekom sjednice je do nas došla vijest da je nažalost general Praljak umro i u svih nas bih izrazio sućut njegovoj obitelji. To je šokantan kraj rada Haškoga suda, jedna vrlo gorka simbolika kada je u pitanju i ova presuda. Imali smo vrlo korektnu, konstruktivnu raspravu, suglasili smo se da danas više nećemo raditi s obzirom na novonastale okolnosti. Suglasili smo se isto tako da trebamo biti razboriti, hladne glave, voditi računa o interesima hrvatske države, ali i o interesima Hrvata koji žive u BiH. 

Isto tako dogovorili smo se da sutra nastavimo s radom, prije toga ću kao predsjednik Sabora pročitati jednu zajedničku izjavu o onome kako klubovi stranaka gledaju na ovu presudu, a dominantan je stav, gotovo jedinstven da ta presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da ju svi zajedno odbacujemo. Svi su se složili s tim stavom, svi oni koji su sudjelovali u raspravi suglasili su se da je presuda nepravedna, da nije utemeljena na povijesnim činjenicama i da je treba odbaciti. Ne mogu govoriti o tome ima li nekih drugih mišljenja u sabornici, ali moguće je da ih i ima, ali na Predsjedništvu smo svi bili složni, a bili su na sjednici svi klubovi, koliko znam – kazao je Jandroković nakon sjednice.

>> VIDEO Trenutak kad je Praljak popio otrov

Na sjednici Predsjedništva sabora bio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

- Ministar Bošnjaković govorio je o tome što je Vlada činila do sada, što će činiti dalje, da će napraviti jednu temeljitu analizu nakon što u pisanoj formi dobije presudu, i da će nakon toga poduzeti potrebne i pravne i političke i diplomatske radnje. Želio bih reći, mi smo se dogovorili da vrlo skoro organiziramo tematsku plenarnu sjednicu o položaju Hrvata u BiH i odnosima Hrvatske i BiH, a nakon što vidimo i pisanu presudu, vjerojatno ćemo, nadam se stopostotnim dogovorom i suglasjem, donijeti jednu deklaraciju Hrvatskog sabora koja će prokomentirati taj stav Haškoga suda – kaže Jandroković.

Dodaje kako se, u smislu pravnih koraka koji bi se mogli poduzeti, raspravljalo o institutu revizije.

- Oni koji se time bave poduzet će sve moguće pravne korake da bi osporili ovu presudu. Potrebno je djelovati i politički i diplomatski, i siguran sam da će to biti i učinjeno. Na sjednici Predsjedništva od svih klubova zastupnika čulo se da se presuda ne treba politizirati. Svi su govorili o tome da treba očuvati jedinstvo, zajedništvo, osudili su neke izjave koje su išle u smjeru da se pokuša doći do političkih bodova i mislim da je apsolutno dominantan stav da ne treba produbljivati političke prijepore već da sve političke stranke u Saboru trebaju očuvati jedinstvo i suglasje oko presude – zaključuje Jandroković. Kako se čuje od zastupnika, na sjednici se raspravljalo i treba li osim izjave, sutra ujutro Sabor započeti i minutom šutnje, ali s obzirom na osjetljivost cijele situacije, odluka o tome nije donesena.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:05 29.11.2017.

ukoliko u saboru bude minuta šutnje za osuđenog ratnog zločinca onda se isti treba raspustiti milom ili silom...

Avatar uhtkim59n
uhtkim59n
03:36 30.11.2017.

Krajnje licemjerno. Pravomoćno osuđeni ratni zločinac, otrovao se nakon izricanja presude. . Odajete počast zločincu samoubojici ...??....sram vas bilo !!!!

MA
macks
16:34 29.11.2017.

Bando izdajnicka vi niste dostojni na minutu sutnje za smrt Hrvatskog domoljuba!!!