dan pobjede nad fašizmom

Sabor: Ostojićev prijedlog za pokroviteljstvo je nepotpun

17.04.2018.
u 14:45
Kako Ostojić nije naveo tko organizira spomenutu obljetnicu ni kako bi ona izgledala, prijedlog je odbačen.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio je prijedlog SDP-ovca Ranka Ostojića da Sabor bude pokrovitelj nad obilježavanjem Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom 9. svibnja. Dok Ostojić razočaran poručuje da će se proslava obilježavanja ovih obljetnica svejedno održati, iz Sabora objašnjavaju kako odbijenica dolazi isključivo zbog nejasnog i nepotpunog Ostojićeva zahtjeva iz kojeg nije jasno tko i kako organizira proslavu.

Samo tri štanda ispred zgrade

“Čvrstog sam uvjerenja kako Sabor, kao središnje mjesto političkog okupljanja u RH i kao najviša politička institucija u RH koja djeluje upravo na temeljima nekadašnjeg ZAVNOH-a, mora, treba i želi stalno i redovito izražavati i odavati počast svima onima koji su pridonijeli tome da 9. svibnja doista bude dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, najvećim strahotama s kojima se čovječanstvo suočilo, te vjerujem kako će u tom smislu Predsjedništvo prihvatiti ovu moju inicijativu”, stoji u Ostojićevoj zamolbi koja je predsjedniku Sabora poslana u veljači. Ostojić navodi da će se ova dva dana obilježiti večer prije obljetnice koncertom na Europskom trgu u Zagrebu.

Ostojić je objavio da je dobio odbijenicu Predsjedništva Sabora, no to tijelo u kojemu sjede predsjednik i pet potpredsjednika Sabora nije ni stiglo raspravljati o tome jer Jandroković prije uvrštavanja takvog prijedloga na dnevni red odbacuje nepotpune i nejasne zahtjeve. Kako Ostojić nije naveo tko organizira spomenutu obljetnicu ni kako bi ona izgledala, prijedlog je odbačen.

“S obzirom na to da se organizatori ovogodišnjeg obilježavanja ova dva događaja nisu direktno obratili Hrvatskom saboru sa zamolbom za pokroviteljstvo, u skladu s uobičajenom praksom te da ne raspolažemo osnovnim podacima radi uvrštavanja u dnevni red predsjedništva Hrvatskog sabora, držim da nije moguće udovoljiti vašem prijedlogu”, stoji u odgovoru koji je Jandroković poslao Ostojiću.

Ostojić razočarano kaže kako se ova dva važna spomendana u Hrvatskoj obilježavaju sa tri štanda ispred Europredstavništva, bez svečane sjednice Sabora, primanja ili manifestacija.

Ni kurtoazno prihvaćanje

– To pokazuje odnos prema činjenici da je Hrvatska zemlja pobjednica koja je porazila fašizam s ostalim saveznicima i sramota je da se taj dan ne obilježava. Ne čudim se odbijanju jer očito nisu ni htjeli kurtoazno prihvatiti pokroviteljstvo da se ovaj važan datum obilježi – kaže Ostojić te dodaje kako će se proslava organizirati “i bez njih”.

U Uredu predsjednika Sabora pak podsjećaju da je Hrvatska Ustavom odredila svoju antifašističku demokratsku utemeljenost koju je Sabor potvrdio Deklaracijom o antifašizmu, što dokazuje i podatak da je Sabor pokrovitelj obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska ili Dan sjećanja na stradale u zločinu u koncentracijskom logoru Jasenovac.

Holokaust, Bleiburg, Jasenovac i Nazorovi dani na popisu

Sabor pristaje na pokroviteljstva raznih manifestacija, a zahtjevi najčešće dolaze od organizatora tih proslava. Riječ je o većim manifestacijama kao što su obilježavanje holokausta, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ili komemoracije u Bleiburgu, ali i “manjim” manifestacijama kao što su Godina Crvenog križa, Nazorovi dani ili Dani ludbreške Svete Nedjelje. Iz Sabora podsjećaju i da financiraju sve aktivnosti Saveza antifašističkih boraca, pa i komemoraciju u spomen na proboj iz logora Jasenovac 22. travnja 1945.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

GU
Gustirna
17:19 17.04.2018.

Kada ce mo slaviti dan pobjede nad antifasizmom...koji je pobio 120 miljuna neduznih ljudi...pad berlinskog zida treba biti taj praznik...smrt antifasizmu od trsta do vladivostoka...

KA
kamenjar0404
16:24 17.04.2018.

Nad Hrvatskom i Hrvatima su najvecu agresiju i zlocine su pocinili JNA,Cetnici i Velikosrbi a nikakvi Njemci,Talijani,Madjari,Austrijanci,Norvezani,Danci iostale fasisticke drzave toga vremena!!!!

Avatar Observer
Observer
15:49 17.04.2018.

Jos samo da se oslobodimo od komunista, udbasa, jugoslavena i bruxellskih slugu pa da konacno budemo slobodni !