ISTRAŽIVANJE

Sanader popularniji i od Mesića i od Jadranke Kosor

02.02.2004.
u 00:00
Najnegativniji političari prošlog mjeseca bili su Andrija Hebrang i Vladimir Šeks, ali to nije naškodilo ni Sanaderu ni HDZ-u
Pogledaj originalni članak

I nakon izbora, "u modi" ostaju desne stranke. Kako pokazuje Večernjakova anketa provedena 29. i 30. siječnja na uzorku od 900 ispitanika iz cijele zemlje, kad bi se izbori sada ponavljali, HDZ bi dobio čak 37,2 posto glasova, a Hrvatska stranka prava solidnih 7,9 posto. SDP je nakon izbora provedenih 23. studenog prošle godine još malo potonuo i sada prema Večernjakovoj anketi dobiva samo 15,3 posto glasova. Hrvatska narodna stranka drži se na 11,1 posto, dok sve ostale stranke ne prelaze izborni prag od pet posto. Vrijedi podsjetiti da su telefonske ankete inače nešto "sklonije" strankama ljevice, već samim tim što su na odziv obično spremniji ljudi s većim obrazovanjem, koji su pak zastupljeniji među biračima ljevice.

Prerano za razočaranje

Zašto je HDZ nakon izbora narasao, a SDP dodatno pao? U krugovima političkih analitičara smatra se da je to nastavak procesa koji je doveo do promjene vlasti. SDP je sada još više izvrgnut ljutnji onih razočaranih tom strankom, a premalo je vremena prošlo od izbora da bi počela razočaranja i među HDZ-ovim glasačima. Naprotiv, HDZ je ojačao na krilima prvih poteza Vlade koja idu prema ostvarenju predizbornih obećanja. Od onih prema umirovljenicima, do obećanja o naknadama za rodilje.

Važan element sadašnjeg dobrog rejtinga vladajuće stranke jest i popularnost premijera Ive Sanadera. Prema Večernjakovoj anketi, on je dobro preskočio i predsjednika Mesića i stranačku kolegicu Kosor. Iako su Sanaderovi najbliži suradnici dr. Andrija Hebrang i Vladimir Šeks na čelu liste najnegativnijih političara u siječnju ove godine, to još nije naškodilo ni Sanaderu ni HDZ-u.

Zamor svađama

Treći element visoke HDZ-ove popularnosti jest činjenica da stranka na vlasti grabi inicijativu, a oporba joj se ne želi suprotstavljati u svakoj temi, znajući da ni njoj to ne bi koristilo. Neodmjereni napadi na vlast kriju u sebi barem dvije opasnosti. Prvo, mogli bi dovesti do ponavljanja izbora, a to opozicijskim strankama ne bi nikako odgovaralo. Drugo, u društvu je nastao svojevrstan zamor političkim svađama kakve su bile česte za vrijeme koalicijske vlade. Birači su to svađanje na kraju kaznili na izborima. Čini se da je jučerašnja vlast, a današnja opozicija, svjesna toga pa u najvažnijim državnim pitanjima, kao što su državne financije i približavanje EU, oporbene stranke zasad nastoje zadržati konstruktivan pristup. Trenutačno, međutim, profitiraju vladajući.

Kako komentirate najnoviji rejting političara?

Deana Knežević

Pogledajte na vecernji.hr