SLUČAJ MOSTOVKE

Bauk: Ne može se zastupnike goniti zbog riječi izgovorenih u Saboru!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
29.10.2018.
u 10:40
SDP-ov Arsen Bauk osvrnuo se u Saboru na najavu tužbe KBC-a Split protiv Mostove Ivane Ninčević Lesandrić zbog njene saborske rasprave o neugodnom iskustvu kiretaže bez anestezije
Pogledaj originalni članak

Hrvatski sabor ovaj tjedan sa zasjedanjem kreće od ponedjeljka budući da je u četvrtak blagdan Svih svetih, nakon čega slijedi dvotjedna stanka u zasjedanju. Radni dan zastupnici su počeli slobodnim raspravama tijekom kojih se SDP-ov Arsen Bauk osvrnuo na najavu tužbe KBC-a Split protiv Mostove Ivane Ninčević Lesandrić zbog njene saborske rasprave o neugodnom iskustvu kiretaže bez anestezije u toj bolnici.

Bauk je podsjetio da se prema Ustavu zastupnike ne može goniti zbog riječi izgovorenih u Saboru.

– Zaštitite zastupnike od mobinga državnih institucija zbog riječi izgovorene u Saboru. Upozorite državnu instituciju da radi protiv Ustava – rekao je Bauk predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, koji se na to nije osvrnuo. Bauk je dodao kako bi ovo mogao biti presedan, odnosno kako bi ovaj slučaj mogao utjecati na slobodu govora zastupnika u budućnosti.

VIDEO Pogledajte video zastupnice koja šokirala osobnim priznanjem


Njegov stranački kolega Franko Vidović govorio je o učincima Zakona o najmu stanova podsjetivši da je SDP, kada se zakon usvajao, tvrdio da on nije dobar.

– Radi se o 10 tisuća hrvatskih građana. Ljudima koji su već dobrim dijelom u starijim godinama po izračunima koje su dobili od 1. rujna povećava im se stanarina za 120 posto. Odakle da oni izvuku novac? – zanimalo je Vidovića. Kaže da zakon nije riješio ključni problem svih podstanara – tko plaća pričuvu.

– To nije riješio, ali riješilo se da umirovljenike izbacujemo na ulicu – zaključuje Vidović.

SDSS-ov Milorad Pupovac progovorio je o krađi šuma.

– Šume su jedno od najvećih bogatstava koja Hrvatska ima, 2,6 milijuna hektara je pod šumama, 2 milijuna su vlasništvo države, a 600 tisuća vlasništvo privatnih osoba. Drvoprerađivačka industrija polako se oporavlja, no ne može ostvariti pravi rast jer je u tijeku raširena i potpuno nekontrolirana, nesankcionirana pljačka šuma – kaže Pupovac. U Hrvatskoj se godišnje ilegalno posiječe oko 300 tisuća kubika trupaca ili drvne mase od 600 do 800 tisuća kubika, dodaje.

– To je značajno bogatstvo, oni koji to uzimaju oštećuju privatne vlasnike, državni proračun i uništavaju nacionalno bogatstvo jer su šume nacionalno bogatstvo, neovisno o tome kome pripadaju. A mi smo kao odgovor dobili – očekivano – da lokalna policija zažmiri kada prolaze kamioni koji izvoze trupce – kritizira Pupovac zaključivši kako se uništava ekološko bogatstvo umjesto da se razvijaju male pilane koje će zaposliti ljudi.

Hrastov Hrvoje Zekanović govorio je o migrantima.

– Zanemarujemo činjenicu da je Mađarska podigla žicu, a to je učinila i Slovenija i to nisu učinile uzalud. Hrvatska je zadnja linija obrane i stražar koji brani EU od migranata koji nezakonito pokušavaju ući u Uniju. Migranti pokušavaju kolonizirati EU prostor – kaže Zekanović.

Marko Sladoljev iz Mosta pozvao je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da počne rješavati probleme stanovnika Sesveta.

– Pozivam Bandića da se manje bavi skupljanjem Pokemona u Saboru, a više problemima stanovnika Sesveta – rekao je Sladoljev. Njegov kolega iz Mosta Nikola Grmoja zatražio je od Jandrokovića da upozori Vladu da ne odgovara u rokovima na zastupnička pitanja, a Jandroković je objasnio kako je Vladu upozorio, kako mu je rečeno da se odgovara na pitanja, no očito pitanja ima više nego ikada pa sve ide sporije nego što je planirano.

Zastupnici raspravljaju o konačnom prijedlogu Zakona o probaciji.

Video: Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 99

SO
SoloHan
10:45 29.10.2018.

Član partije kaže da članovi partije mogu radit što hoće, pa i lagat u Saboru, jer su članovi neke partije.

DU
Deleted user
10:49 29.10.2018.

arsenije ti shvacas demokraciju na potpuno krivi nacin ... ...izjava tvog kolege pupavca u hrvatskom drzavnom saboru da je u jasenovcu za vrijeme ndh ubijeno 25 000 djece je kazneno djelo i treba ga sankcionirari ...tvoje prvo radno mjesto je bilo pomocnik ministra obrane jel to demokracija...za tebe uhljeba je al za mene nije etc

KO
komunikolog
10:55 29.10.2018.

Arsene, a zašto onda “uvaženi” narodni zastupnici imaju pravo tužiti onoga tko je o njemu izrekao istinu?! To je po Ustavu?