SLIJEDI ISTRAGA

Visoki izvor iz MORH-a: Bomba u letjelici težine do 120 kg, eksplodirala ispod zemlje

Foto: Večernji list
Letjelica u Zagrebu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Tijekom današnjeg dana policija i pripadnici oružanih snaga te zrakoplovstva provode istragu na mjestu gdje se letjelica srušila.
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat.
Foto: Večernji list
Letjelica u Zagrebu
Foto: Večernji list
Letjelica u Zagrebu
Foto: Večernji list
Letjelica u Zagrebu
13.03.2022.
u 19:28
Nakon što je izvučena postavljena je uz sami krater, pregledali su je policijski i vojni službenici.
Pogledaj originalni članak

Jutros je izvučena olupina letjelice koja je pala u četvrtak oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Prema onome što se zna, preletjela je Rumunjsku i Mađarsku te se srušila u glavnom gradu Hrvatske, a za sada se ne zna tko ju je uputio. Ministar obrane Mario Banožić koji je pratio izvlačenja letjelice kazao je da je riječ o avio-bombi sovjetske proizvodnje, a HRT od visokog izvora u MORH-u doznaje da je pronađena bomba težine do 120 kilograma. 

Kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Srećom nije eksplodirala pri udaru u asfalt ili beton, navodi HRT.

Akcija izvlačenja letjelice započela je u 9.40 jutros i trajala je 20-ak minuta. Nakon što je izvučena postavljena je uz sami krater, pregledali su je policijski i vojni službenici. Zatim je 6 tona teška, djelomično uništena letjelica na kamionu je odvezena u vojarnu gdje će se istraga nastaviti. 

"Istraga je ušla u završnu fazu, trebala je biti gotova jučer. Na samom početku istrage dobili smo određena saznanja da se na pojedinim fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti jednom pažljivijem načinu vađenja i na taj način ukloniti bilo kakav rizik. Pronađena je i crna kutija i očekujemo da ćemo iz nje izvući određen podatke o samome letu i komparirat ćemo te podatke s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO saveza.

Na osnovu odraza koji se pojavljivao na radaru rekonstruirat ćemo odakle je letjelica došla. Pored crne kutije pronađeni su i fragmenti na kojima su pronađeni tragovi eksploziva. Nije bila izvidničkog tipa jer smo našli dijelove avio-bombe. Riječ je o avio-bombi sovjetske proizvodnje, kao i svi ostali elementi odvezena je s ovog mjesta. Možemo sada reći da je riječ o avio-bombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.  Može biti i s ruske i s ukrajinske strane. Istraga će još malo potrajati", kazao je ministar. 

SATIRIČNI PREGLED TJEDNA

Neredi u Zagrebu, rulja upala na benzinsku i zapalila je. To su pristaše ekoloških terorističkih skupina, evo što traže

Po njima litra goriva treba koštati najmanje 15 kuna kako bi se Hrvati što manje vozikali i kako bi sačuvali planet od zagađenja i uništenja. Na piku im je posebno Plenki, koji je odlučio zamrznuti cijene goriva, koje ćemo sada plaćati malo više od 12 kuna. Dobro, uskoro će doći do 15, ali ekolozima se ne da čekati još nekoliko mjeseci i još nekoliko Plenkijevih zamrzavanja i spašavanja.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 85

Avatar Idler
Idler
19:37 13.03.2022.

Sto dvajst kila eksploziva hitilo bi letjelicu nazaj na drvo...ali ah...

DU
Deleted user
19:37 13.03.2022.

Meni je vazno samo sto ovdje kazu djeca Ferala, uvjek su bili na visini zadatka, vec godinama::

SA
sanikol
19:42 13.03.2022.

Kakvi su to licemjeri iz opozicije koji se zgražaju što je Plenković i ekipa iz Vlade bila na licu mjesta i to zbog navodne zabrinutosti za njihove živote. S druge strane dali bi sve da se to i dogodilo jer misle da je to jedini način da Grbavi i Tom dođu na vlast.