PUNINA ŽIVLJENJA

Slikar Vlado Puljić umro nakon otvorenja izložbe

21.11.2008.
u 18:51
Pogledaj originalni članak

Pročitao je nekoliko svojih aforizama na izložbi Likovne grupe “Četvrtak” preksinoć otvorene u galeriji Kosače, izložio deset slika - od onih prvih iz 1956. do “Južnog voća” naslikanog nedavno, proveo još par sati s prijateljima. I - posljednji put išetao iz Kosače u hladnu mostarsku noć. Pozdravljajući se s prijateljem Florijanom Mićkovićem, zastao je na trenutak i s Josipom Muselimovićem, i, na sebi svojstven način, našalio se dosjetkom: – Svi mi večeras ulijevaju nadu u dobro zdravlje, nitko da mi ulije bocu vina...

Veselo društvo
Umro je Vlado Puljić. Pjesnik i slikar Hercegovine zauvijek je zaklopio svoje umorne oči u 74. godini života. Igra sudbine htjela je da izložba neformalne Likovne grupe “Četvrtak”, na kojoj su se umjetnici prisjetili i nedavno preminule akademske slikarice Vere Antunović i pokojnog Ljube Kovačića, bude i posljednja Vladina izložba. Nasmijao je on te mostarske večeri mnoge pričajući dogodovštine koje su se zbivale “kod Ivane”, najstarijeg mostarskog ugostitelja, gdje se veselo društvo umjetnika okupljalo posljednjih 15 godina.

– Stalno smo imali neko svoje mjesto gdje smo se okupljali – priča sa sjetom Vladin prijatelj Florijan Mićković. Vlado je volio sjesti kod Čule, bilo je to vrijeme Ice Voljevice, Njirića.., volio je sjesti u Tri platane, Hladovinu. I u kultnoj kavani na Rondou okupljalo se isto društvo...

Najviše je uživao, u društvu supruge Blagice, s kojom se vjenčao 1962., stvarati i stihove i slike u svome ateljeu, u svome utočištu na Buni. Buna je bila nepresušno vrelo nadahnuća tome umjetniku, dugo vremena prepoznatljivom po maramama boemski zavezanim ispod vrata, pravom slikarskom kačketu. Rođen 1934. godine u Zagrebu, u roditeljski zavičaj, na rodnu Bunu, vratio se kao trogodišnjak. Sa samo deset godina izgubio je roditelje.

Kist i stih
Život ga nije štedio. Godine 1958. diplomira na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu. Godine 1966. objavio je svoju prvu stihozbirku “Ilinštak”, priredio prvu samostalnu izložbu. U njegovu životopisu, vezano za godinu 2000., stoji zabilješka - o njemu samome: “Čeka XXI. stoljeće, s Božjom pomoći, da se izvuče iz kontroverznog XX. stoljeća”. Dočekao ga, i zauvijek otišao.

Ispraćaj Vlade Puljića bit će danas u 14 sati ispred mrtvačnice na Bijelom Brijegu, a pokop će se obaviti na groblju Lakševine, na njegovoj rodnoj Buni.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr