Pravila za adventske sajmove

Slovenija: Zašto je kuhano vino epidemijski rizično, a pečeno kestenje nije

Foto: Zeljko Stevanic/XINHUA/PIXSELL
Slovenija: Zašto je kuhano vino epidemijski rizično, a pečeno kestenje nije
12.12.2021.
u 19:40
Kritičari vlade, a ne samo ljubljanski gradonačelnik, upozoravaju da su se rizična okupljanja sa tzv. adventskih sajmova samo preselila u druge ugostiteljske lokale koji smiju raditi, te nuditi jeli i piće, doduše uz restrikcije glede broja ljudi u lokalu, te da se propisane kontrole posjetitelja i njihova covid statusa slabo poštuju
Pogledaj originalni članak

Zabrana prodaje hrane i pića na adventskim sajmovima u Sloveniji razočarala je ugostitelje, ali i ljubitelje kuhanog vina kao neizostavnog dijela te ponude, posebno zbog neobičnog tumačenja vodeće epidemiologinje koja je branila takvu odluku vlade.

"Za stolićima pred štandovima s takvom ponudom znalo se nekada okupiti i desetak ljudi, a dopustiti to sada bio bi recept za katastrofu", odgovorila je kritičarima te mjere epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin znanstveni savjet. Protumačila je i zašto se na adventskim sajmovima, koji moraju biti ograđeni - s posebnim ulazom i izlazom radi kontrole covid potvrda - smije prodavati pečeno kestenje, a ne popularni "kuhanček" i hrana. Kuhano vino se pije u skupini i na jednom mjestu, pa predstavlja velik rizik za širenje virusa, za razliku od pečenog kestena koji jedemo dok šetamo i bacamo ljuske, rekla je odgovarajući kritičarima Logar.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković smatra da je vladina odluka nekonzistentna i neproporcionalna stvarnom riziku, a razljutila ga je i primjedba o bacanju ljuski na pod. Vladinoj epidemiologinji je odgovorio da se Ljubljančani tako ne ponašaju nego ljuske bacaju u komunalne kontejnere, te izrazio svojevrsnu solidarnost s razočaranim ugostiteljima. Kao bi se mjera zaobišla, "sajamski" prostor na ljubljanskoj tržnici koja je u nadležnosti gradskih vlasti dva je dana radio u "neepidemijskom" režimu jer je ga je grad prigodno prekvalificirao odlukom da se ne radi o adventskom događanju nego uobičajenoj tržišnoj djelatnosti na tom prostoru s prodajom hrane i pića. No, u petak su kućice koje su prodavale jelo i piće zapečaćene odlukom inspektora, unatoč protestima ugostitelja i njihovih stranaka.

Kritičari vlade, a ne samo ljubljanski gradonačelnik, upozoravaju da su se rizična okupljanja sa tzv. adventskih sajmova samo preselila u druge ugostiteljske lokale koji smiju raditi, te nuditi jeli i piće, doduše uz restrikcije glede broja ljudi u lokalu, te da se propisane kontrole posjetitelja i njihova covid statusa slabo poštuju.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

JO
jorgen
10:47 13.12.2021.

Slovenija - po svojoj paranoičnosti i neracionalnosti može dobiti titulu "Europski Novi Zeland". Žestoku konkurenciju za tu poziciju dobiva iz Austrije.

Avatar Največi hrva
Največi hrva
00:28 13.12.2021.

Slovenija: Zašto je kuhano vino epidemijski rizično, a pečeno kestenje nije i zašto je staloženi ulazak u Schengen u godini 2007 Slovencima normalan i očekivan, a maštanje nesposobnim i nemočnim Balkancima o Schengenu u godini 2022 je rizično, nesigurno i vrlo upitno?

BA
Barbasmora
20:51 12.12.2021.

Zlovenci vise ulazu u razvrstavanje otpada nego u vojsku, koronu....jadan narod!